Ελλάδα | 13.02.2020 16:08

Δυτική Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» ο διαχρονικός εφιάλτης της δυσοσμίας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο δίμηνο ο διαχρονικός… εφιάλτης των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, αλλά και άλλων περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η δυσοσμία στην ατμόσφαιρα, που τους ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, τους τελευταίους δύο μήνες είναι πολύ έντονη, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να μυρίζει γκάζι και πολλοί κάτοικοι να παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για ξηρότητα στο λαιμό, τσούξιμο στα μάτια, τάση για βήχα και δυσφορία.

Μάλιστα, είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή ακόμα και για τους ειδικούς επιστήμονες να πουν με σιγουριά, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων από τη χρόνια έκθεσή τους στο όποιο τοξικό περιεχόμενο των χημικών ουσιών που προκαλούν τις οσμές. Όπως είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Χρήστος Δεμερτζής, η δυσοσμία μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε πριν από περίπου ένα χρόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα οποία γνωστοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, την κύρια αιτία της δυσοσμίας αποτελούν οι ουσίες που εκλύονται από την αποξήρανση της λάσπης στη γειτονική με το Ελευθέριο - Κορδελιό βιομηχανία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μάλιστα, κατά τον κ. Δεμερτζή ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου βρίσκεται ήδη σε επαγρύπνηση και σε άμεση επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και καμπάνια περαιτέρω προβολής του. «Το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή μας είναι μείζων και διαχρονικό. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ έντονο, ωστόσο, εδώ και δύο μήνες πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και ταλαιπωρεί πάρα πολύ τους κατοίκους, αφού σε ολόκληρη την περιοχή μυρίζει κάτι σαν γκάζι. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για το θέμα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, για να δούμε πού βρισκόμαστε και τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Μέτρηση του πανεπιστημίου κατέδειξε ότι την κύρια αιτία του προβλήματος αποτελεί η διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε μία – δυο μέρες θα στείλουμε επιστολές και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για το πρόβλημα. Θα επιδιώξουμε και τη σύγκληση σύσκεψης με την Περιφέρεια και τα ΕΛΠΕ, για να δούμε, τι θα κάνουμε. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω το πρόβλημα», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Δεμερτζής.
 

Συλλογή αίματος από κατοίκους

Στη συλλογή αίματος από κατοίκους του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τη χρόνια έκθεση στο συγκεκριμένο περιβάλλον, θα προχωρήσει το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το διευθυντή του και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για τα Εκθεσιώματα και την Υγεία, καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Μετρήσεις γίνονται και τα όργανα λειτουργούν σωστά, όμως, το πρόβλημα είναι πού μετράμε. Η απόσταση των μετρήσεων από την πηγή της ρύπανσης παίζει σημαντικό ρόλο, για να έχουμε κάποια εικόνα για τις επιπτώσεις την υγεία των κατοίκων. Το όποιο τοξικό περιεχόμενο, αλλά και το γενικότερο χημικό προφίλ των ουσιών είναι διαφορετικά, όταν απομακρυνόμαστε από την πηγή. Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε καμπάνια συλλογής αίματος από κατοίκους της περιοχής, ώστε να δούμε, τι συμβαίνει στον οργανισμό τους», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
 

Ελληνικά ΠετρέλαιαδυσοσμίαΑΠΘ