Ελλάδα | 13.02.2020 17:02

Αντιμέτωποι με 13 παγκόσμιες προκλήσεις βρίσκονται 67 ΑΠίΘανοι φοιτητές του ΑΠΘ

Newsroom

Δεκατρείς παγκόσμιες προκλήσεις σε οκτώ θεματικές περιοχές. Απέναντί τους φοιτητές από 40 ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλον τον κόσμο. Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ 67 ΑΠίΘανοι φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ αγωνίζονται με τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους, να είναι εκείνοι που θα βρουν τις καλύτερες λύσεις. Αυτό το σκηνικό θα στηθεί από σήμερα Παρασκευή έως την Κυριακή στο πλαίσιο του τριήμερου διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού «Invent for the Planet –IFTP», που για δεύτερη φορά θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό τον κεντρικό συντονισμό του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ, με το οποίο το ΑΠΘ διατηρεί Συμφωνία Επιστημονικής και Ερευνητικής Συνεργασίας από το 2011. Οι θεματικές περιοχές του αφορούν την Ψηφιακή Τεχνολογία & Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, την Αεροπλοΐα, την Κοινωνία & Πολιτισμό, την Ενέργεια και την Ασφάλεια.

Οι αντίστοιχες παγκόσμιες προκλήσεις αφορούν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, τις ευκαιρίες μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε περιοχές με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, την ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων, τις ψευδείς ειδήσεις, τη δημιουργία ενός Κέντρου μηχανικής του μέλλοντος, την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την ανατροφή παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, την ανάπτυξη βιώσιμων μεθόδων για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης, τις αδιάλειπτες αερομεταφορές, τη διαχείριση αποβλήτων στην αεροπορική βιομηχανία, την πρόληψη τραυματισμών σε πεζούς, την ακριβή μέτρηση του άστεγου πληθυσμού, την καταπολέμηση των μικρο-πλαστικών στους ωκεανούς και την εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης.

Μέσα σε 48 ώρες οι φοιτητές θα συστήσουν ομάδες και θα σχεδιάσουν ρεαλιστικές λύσεις για υπαρκτά προβλήματα με την καθοδήγηση αθηγητών του ΑΠΘ και μεντόρων από τον ιδιωτικό τομέα. Με πρωτότυπες κατασκευές, θα δώσουν «σάρκα και οστά» στις ιδέες τους, αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές του ΑΠΘ, και θα δουλέψουν για την προετοιμασία επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε επιτροπή κριτών. Οι ομάδες που θα διακριθούν διεθνώς θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τον τελικό που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από την Πρυτανεία του ΑΠΘ και τελεί υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess.

φοιτητέςφοιτητές ΑΠΘΑΠΘΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης