Ελλάδα | 27.02.2020 16:57

Η Ελλάδα οχυρώνεται απέναντι στον κοροναϊό - Τα μέτρα και οι ελλείψεις

Newsroom

Με τους νεκρούς στη γειτονική Ιταλία από τον κοροναϊό να ανέρχονται σε τέσσερις και τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 200, η χώρα μας εντείνει τις προσπάθειές της σε όλους τους τομείς, ώστε να οργανωθεί απέναντι στη θανατηφόρα επιδημία. Για τον λόγο αυτό, το πρωί της Δευτέρας 24/2 πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Αναστέλλονται εκδρομές και Erasmus στην Ιταλία

Έπειτα από σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών καθώς και την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+ στην Ιταλία, από σήμερα, 24 Φεβρουαρίου. Η σύσταση του ΕΟΥ αλλά και η σχετική απόφαση του υπουργείου, έρχεται μετά την οδηγία του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας.

Στο μεταξύ, δεν θα μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στους γονείς οι οποίοι αγωνιούν για τα παιδιά τους. Η κυρία Κεραμώς δήλωσε οτι οι μαθητές θα προχωρήσουν κανονικά στις δραστηριοτητές τους και μόνο εάν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται απο το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η επιστροφή από την Ιταλία στην Ελλάδα των μαθητών τεσσάρων σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία έχει δρομολογηθεί, έπειτα από τη σχετική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού στη γειτονική χώρα. «Είμαστε σε διαδικασία επιστροφής των μαθητών, θα γίνουν όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Μιλώ συνεχώς με τους διευθυντές των σχολείων και τους υπευθύνους των αποστολών. Τα παιδιά είναι όλα πολύ καλά στην υγεία τους και με εξαιρετικά ακμαίο ηθικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες που μας δίνονται. Θα επιστρέψουν τα παιδιά άμεσα, εντός των επόμενων ημερών θα είναι στα σπίτια τους υγιέστατα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους φορείς και συνεχώς με τους γονείς και τα παιδιά», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Διευκρίνισε, δε, πως συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία η διαδικασία της άμεσης επιστροφής από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία αφορά λιγότερους από 200 μαθητές. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την επιστροφή χρημάτων για τις εκπαιδευτικές εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί και αναστέλλονται, απάντησε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας από όπου θα δοθούν και οι σχετικές οδηγίες.

Σε συναγερμό ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και δημόσια νοσοκομεία

Με την άφιξη του κοροναϊού να θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανή και στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, το βράδυ της Κυριακής 23/2 όλα τα στελέχη της δημόσιας Υγείας συγκεντρώθηκαν στην οδό Αριστοτέλους προκειμένου να εκτιμήσουν τα τελευταία δεδομένα. Στόχος να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εισόδου του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας ή στην περίπτωση που εισέλθει μέσω ενός ταξιδιώτη, να μπορέσει να περιορισθεί σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, επειδή οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι επιστήμονες έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας πως πιθανώς τις επόμενες ημέρες να εντοπισθούν κρούσματα και στη χώρα μας, το ζήτημα εστιάζεται τώρα στη διαχείριση των πιθανών περιστατικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επιστήσει την προσοχή στους ειδικούς που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τα ενδεχόμενα περιστατικά, να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή με άλλους ασθενείς ή εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση του κοροναϊού, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού και σε άλλους πολίτες. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 20 ημέρες μετά παρότι αρχικά ως επικίνδυνο διάστημα θεωρούνταν οι 14 ημέρες. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός των υγειονομικών αρχών, για τον οποίο προς ώρας δεν έχουν βρει λύση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες

Μπορεί στην καλά οργανωμένη Ιταλία να έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων ενάντια στον κοροναϊό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως άλλωστε προβλέπει το πρωτόκολλο σε καταστάσεις γενικευμένης κρίσης για ζητήματα φυσικών καταστροφών και επιδημιών, ωστόσο φαίνεται πως η χώρα μας δεν διαθέτει έτοιμο μηχανισμό δράσης, στην περίπτωση που ο ιός περάσει τα σύνορά μας. 

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα κληθεί να κάνει ό,τι έκανε η αντίστοιχη υπηρεσία στην Ιταλία, στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου, δηλαδή της εξάπλωσης της επιδημίας και στη χώρα μας. Το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει σχέδιο για «φυσικές-τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές». Ανάμεσα στους σεισμούς, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές περιλαμβάνει και τη «θανατηφόρα επιδημία σε ανθρώπους ή ζώα». Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες.  

Μέχρι σήμερα, την κατάσταση με τον κορoναϊό χειρίζεται αποτελεσματικά κυρίως το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Με το θέμα ασχολείται και διυπουργική επιτροπή, ενώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτό.

Στην περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις στη χώρα μας θα χρειαστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων (σχεδόν το σύνολο των υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων κλπ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία μάλλον θα «τρέξει» να εκπονήσει σχέδιο.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, το στέλεχος της Γ.Γ.Π.Π. απάντησε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο είμαστε σε επαφή και βάσει των οδηγιών του κινούμαστε, δεν έχει κηρύξει ακόμα τον κορoναϊό ως θανατηφόρα επιδημία. Το σχέδιο Ξενοκράτης κάνει λόγο για θανατηφόρα επιδημία. Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Υγείας που εφαρμόζει δικά του αποτελεσματικά σχέδια για αυτές τις περιπτώσεις και με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή. Επίσης, υπάρχει μία διυπουργική επιτροπή με την οποία συνεργαζόμαστε και η οποία παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται κάθε εξέλιξη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες».

Συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

  • χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
  • εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
  • εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
  • άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
  • άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Επίσης, η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

  • χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
  • κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.
  • εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊός