Ο «Ευκλείδης» ισοπεδώθηκε από επιδροµή βανδάλων
Βασίλης ΙγνατιάδηςΕικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής παρουσιάζει έναν µήνα µετά την παράδοσή της η πλήρως ανακαινισµένη, υψηλής αισθητικής, βιοκλιµατική αυλή του ιστορικού σχολικού συγκροτήµατος της Θεσσαλονίκης «Ευκλείδης». Θρανία και καρέκλες που έχουν πεταχτεί στην αυλή από τα παράθυρα των αιθουσών, σπασµένοι πίνακες, ξηλωµένα σίδερα, δάπεδα, ξύλα και άλλα υλικά από αίθουσες και τουαλέτες, καθώς και δεκάδες συνθήµατα γραµµένα στους πρόσφατα βαµµένους τοίχους, συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα που αντίκρισαν οι εκπαιδευτικοί όταν µπήκαν στο εµβληµατικό κτίριο µετά τη λήξη της πενθήµερης κατάληψης.
Η διοίκηση του ∆ήµου Θεσσαλονίκης εκφράζει αγανάκτηση και απογοήτευση για τους βανδαλισµούς και κινεί τις διαδικασίες αποτίµησης και αποκατάστασης των ζηµιών, ενώ έντονος είναι ο προβληµατισµός στο σύνολο της σχολικής κοινότητας. Το εµβληµατικό σχολικό συγκρότηµα, στη συµβολή των οδών Παπαναστασίου και Κατσιµήδη, τέθηκε υπό κατάληψη την Πέµπτη 11 Οκτωβρίου από µαθητές που διαµαρτύρονται για τη µη έγκριση λειτουργίας τριών ολιγοµελών τµηµάτων από την αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. ∆εκάδες θρανία και καρέκλες ήταν πεταµένα από τα παράθυρα των κτιρίων στην κεντρική αυλή, η οποία είχε παραδοθεί πλήρως ανακαινισµένη µε χαρακτηριστικά σχολείων ευρωπαϊκών προδιαγραφών µόλις στις 11 Σεπτεµβρίου, µε την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ανάµεσα στις στοίβες των κατεστραµµένων θρανίων, σπασµένα ξύλα, σίδερα, πίνακες και κάθε άλλο υλικό από τις αίθουσες και τις τουαλέτες των κτιρίων. Επίσης, ξηλωµένα τµήµατα της ειδικής δαπεδόστρωσης, η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς σε ένα τµήµα της από πίσσα που µετέφεραν και έριξαν οι βάνδαλοι µε ένα βαρέλι µέσα στο γήπεδο του µπάσκετ. Παρόµοια είναι η εικόνα καταστροφής και στο εσωτερικό του κτιρίου.
«Ρήµαξαν τα πατώµατα»
Η Σοφία Ασλανίδου, εντεταλµένη σύµβουλος του Δήµου Θεσσαλονίκης για θέµατα προσφύγων και επί πολλά χρόνια καθηγήτρια στην ΑΣΠΑΙΤΕ που στεγάζεται στον «Ευκλείδη», αποκάλυψε πρώτη το θέµα µιλώντας στο δηµοτικό συµβούλιο το βράδυ της περασµένης Τρίτης. «Πετούν θρανία στην αυλή και στους καθηγητές. Ρήµαξαν τα πατώµατα» είπε απογοητευµένη, ενώ απηύθυνε το µήνυµα στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας λέγοντας: «Ενα σχολείο δεν είναι µόνον οι καθηγητές, δεν είναι µόνον οι µαθητές, είναι µια κοινότητα ανθρώπων. Απευθύνοµαι και στους γονείς: Το σχολείο αυτό σας ανήκει. Ολοι πρέπει να προσπαθήσουµε».
Παράλληλα, σηµείωσε ότι «η υψηλής αισθητικής αυλή που κατασκευάστηκε πρόσφατα είναι µια πρόταση µικρής αντισταθµιστικής αγωγής απέναντι σε ένα σχολείο που ο κοινωνικός ρατσισµός το ακολουθεί».
Δυναμικό 2500 μαθητών και 500 καθηγητών
Το πρώτο από τα κτίρια που συνθέτουν το σηµερινό σχολικό συγκρότηµα στην οδό Παπαναστασίου χτίστηκε την περίοδο 1950-52 προκειµένου να στεγάσει την τεχνική σχολή «Ευκλείδης», την οποία είχε ιδρύσει το 1937 η Παµµηχανική Ενωση Μηχανικών Θεσσαλονίκης, µε στόχο την παροχή µέσης και ανώτερης εκπαίδευσης σε έναν µεγάλο αριθµό τεχνικών ειδικοτήτων. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε η πρωτοπόρος για την εποχή της ειδικότητα των Ραδιοερασιτεχνών. Την επόµενη δεκαετία προστέθηκε το κτίριο της οδού Κατσιµήδη, το οποίο στέγασε τα εργαστήρια, ενώ από το 1981 το συγκρότηµα πέρασε στο Δηµόσιο. Στα πέντε ΕΠΑΛ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ που στεγάζει σήµερα φοιτούν συνολικά 2.500 µαθητές και διδάσκουν 500 εκπαιδευτικοί.
- Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
- Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
- Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
- Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!