Ελλάδα | 26.10.2018 10:24

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ζάκυνθο

Κώστας Στάμου

Το νησί είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, καθώς η ηλεκτροδότηση διεκόπη μετά και τους ισχυρούς σεισμούς που ακολούθησαν, ενώ συνεργεία του Δήμου και της πυροσβεστικής περιπολούν στα χωριά και το οδικό δίκτυο προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένα άτομα αλλά και να καταγράψουν τις πρώτες ζημιές.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκότσας, μιλώντας στο ethnos.gr, τόνισε πως υπάρχουν αναφορές για φθορές σε σπίτια και κατολισθήσεις και έκανε λόγο για μια πολύ ισχυρή δόνηση. «Ήταν δυνατός ο σεισμός, πάνω από 6 Ρίχτερ, όπως το εκτιμώ. Υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες από υπάλληλους μου ότι έχει ρωγμές σε σπίτια και δεν έχουμε ρεύμα στην Ζάκυνθο», δήλωσε ο κ. Κολοκότσας ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στο ethnos.gr μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Άκης Τσελέντης, ο οποίος σημείωσε ότι  η πρώτη εικόνα δείχνει πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό σε μια περιοχή η οποία δίνει τέτοιες δονήσεις.

«Μοιάζει να είναι ο κύριος σεισμός. Είναι μια περιοχή που δίνει τέτοια γεγονότα αλλά η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική. Το εστιακό βάθος ήταν ρηχό», εξήγησε ο κ. Τσελέντης και εκτιμά πως ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες στην περιοχή.

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας

Λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου καταγράφηκαν οι πρώτες υλικές ζημιές στην Ηλεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο. Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Ευθύμιος Λέκκας: «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Κουνήθηκε Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία ακόμα και η Λιβύη!

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

σεισμόςεγκέλαδοςσεισμός Ζάκυνθος