Ελλάδα | 07.04.2020 19:45

Το «plan B» της ΕΛ.ΑΣ. κατά του κορονοϊού

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σχέδιο ανάσχεσης του κορονοϊού στις τάξεις της Αστυνομίας ξεδιπλώνεται σε ΓΑΔΑ και λεωφόρο Κατεχάκη, με στόχο να μην μείνουν από δυνάμεις οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιφορτιστεί με τα κρίσιμα θέματα της τήρησης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, της φύλαξης των συνόρων αλλά και της ασφάλειας των πολιτών. Συνεπώς, κανείς  στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα ήθελε να ρισκάρει τυχόν μαζικά κρούσματα του ιού στο προσωπικό του Σώματος. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει, επίσης, λάβει μέτρα για παν ενδεχόμενο.

Ένα από αυτά είναι η δημιουργία εφεδρικού επιχειρησιακού κέντρου στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ. Πρόκειται για ένα κέντρο που θα τεθεί σε λειτουργία εάν ποτέ λόγω κρουσμάτων κορονοϊού χρειαστεί να κλείσει το υπάρχον επιχειρησιακό κέντρο. «Το κέντρο εκτάκτου ανάγκης στελεχώθηκε με προσωπικό ασφαλείας.  Αξιωματικούς και τηλεφωνητές που δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν. Βρίσκονται σε επιφυλακή σε ξεχωριστό χώρο και θα πιάσουν δουλειά μόνο εάν χρειαστεί να μπει σε καραντίνα το προσωπικό του υπάρχοντος κέντρου. Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι η ΓΑΔΑ δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση χωρίς το βασικό της στρατηγείο. Εφεδρικό επιχειρησιακό κέντρο λειτουργεί και στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη. Αξιωματικοί έρχονται καθημερινά σε επαφή με όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις και παρακολουθούν την εξέλιξη του κορονοϊού», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Παράλληλα, εδώ και αρκετές ημέρες εφαρμόζεται στην Αστυνομία ένα άτυπο σχέδιο «ελαστικής» εργασίας και εξοικονόμησης δυνάμεων, προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός ενστόλων να «μένει σπίτι» για κάποιες ημέρες και να είναι λιγότερο εκτεθειμένος στον κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό οι αστυνομικοί έρχονται σε επαφή με λιγότερους συναδέλφους τους και έτσι εάν κάποιος νοσήσει θα είναι πιο εύκολα δυνατή η ιχνηλάτηση των επαφών του και η απομόνωσή τους. Οι εντολές προβλέπουν να δίνονται διήμερα ή τριήμερα ρεπό στους άντρες των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, ενώ οι αστυνομικοί που εκτελούν μαζί περιπολίες λαμβάνουν ταυτόχρονα τις ημερήσιες αναπαύσεις για να μην αλλάζουν ζευγάρι.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. είναι πέντε. Πολλοί είναι, ωστόσο, οι αστυνομικοί που έχουν εμφανίσει συμπτώματα και παραμένουν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς να έχουν κάνει το προβλεπόμενο τεστ και χωρίς να γνωρίζουν εάν τα συμπτώματα οφείλονται στον Covid-19. Δεκάδες είναι και οι ένστολοι που βρίσκονται προληπτικά σε «καραντίνα», γιατί ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτο κρούσματα.

Οι εντολές της ηγεσίας προς τους επικεφαλής των  υπηρεσιών είναι οι αστυνομικοί που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει φορείς και να βγαίνουν εκτός υπηρεσίας. Το τελευταίο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 52χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Εμφάνισε συμπτώματα την Κυριακή (22 Μαρτίου) και μία ημέρα μετά επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγία να μείνει σπίτι. Ο πυρετός δεν υποχωρούσε, προσπάθησε ξανά το Σάββατο να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει γραμμή. Την Κυριακή (29 Μαρτίου) μετέβη με συμπτώματα πυρετού και λοίμωξης του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου έκανε το τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον κορονοιό. Κατόπιν, διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Σχέδιο απομόνωσης

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επί τάπητος βρίσκονται και κάποιες προτάσεις σε σχέση με τις ενέργειες που θα πρέπει να λάβουν χώρα στο απευκταίο σενάριο εμφάνισης σημαντικού αριθμού κρουσμάτων Covid-19. Μία από τις προτάσεις προβλέπει τη μίσθωση ξενοδοχείου με 200 κλίνες στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται σε συνθήκες «καραντίνας» ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εκεί θα τους παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, στο πρότυπο των ξενοδοχείων που μισθώθηκαν για τους ταξιδιώτες που έφτασαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα και μπήκαν σε 14ημερη απομόνωση.

Μία άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί στο αρχηγείο της Αστυνομίας προβλέπει τη χορήγηση ειδικής άδειας στους αστυνομικούς που έχουν στις οικογένειές τους μέλη που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι ένα μέτρο που εξετάζεται, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και έτσι έχουν αυξημένες πιθανότητες επαφής με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, στα πολυϊατρεία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος, όπου εξετάζονται αποκλειστικά ύποπτα κρούσματα του ιού, όπως και γραφείο λοιμώξεων. Αστυνομικοί εξετάζονται καθημερινά από γιατρούς, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα σχετικά τεστ. Έτσι, συνήθως αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι να βγάζουν προληπτικά εκτός υπηρεσίας τις περιπτώσεις που εμφανίζουν συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του Covid-19.

αστυνομίακαραντίναΚορονοϊός