Σκέψεις για άρση των μέτρων στην Ελλάδα: Τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί
NewsroomΜπορεί το μότο της κυβέρνησης να είναι «ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στο Μαξίμου δεν προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, του κορονοϊού. Οι σχεδιασμοί που ήδη επεξεργάζονται από τους κυβερνητικούς παράγοντες θα τεθούν στο τραπέζι των συσκέψεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV.
Σίγουρα, την επόμενη μέρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν πρόκειται να φύγουν κατευθείαν από τη ζωή μας. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση τους από την καθημερινότητα. Ωστόσο απαράβατος κανόνας είναι να βγουν από την καραντίνα όλες οι περιοχές. Παράλληλα το άνοιγμα των καταστημάτων πρόκειται να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία είναι ο αριθμός των τετραγωνικών και άλλες χωροταξικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν. Επιπλέον η λειτουργία καφέ, μπαρ, θα αργήσει να ξεκινήσει καθώς θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα με τα τωρινά δεδομένα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει εντός του Μαϊου.
Η άρση των μέτρων είναι... μαραθώνιος, όχι σπριντ
Με μαραθώνιο και όχι με σπριντ παρομοίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας την άρση των μέτρων, η οποία όπως τόνισε στην αποψινή ενημέρωση «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων». Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες για μερική άρση των μέτρων, είπε ότι όλο αυτό θυμίζει οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα δρόμο με πολλές στροφές. Χρειαζόμαστε, όπως τόνισε, το φρένο και το γκάζι για να μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. «Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει» αν πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα.
Μέχρι τις 27 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα
Τέλος στις συζητήσεις για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κίνησης των πολιτών έβαλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Τρίτης. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση, καθώς όπως είπε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση. «Χρειάζεται είπε επιμονή και υπομονή στο στόχο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Είναι σαφές ότι στη λήψη της όποιας απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες».
Επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Υπενθύμισε τη συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου, δηλαδή για την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική». Εξήγησε ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή στην Αττική, από την έναρξη της επιδημίας, είχαμε 1082 κρούσματα, ενεργά σήμερα τα 712, εκ ων οποίων 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ οίκον.
Επίσης σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο είτε κατ οίκον μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα. «Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προσκαλούμε και τις κοινωνίες στην επαρχία που καρτερικά και εκείνοι με συνέπεια έχουν αντισταθεί στον ιό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό δεν είναι αποδεκτό».
- Να ανακόψει την κατρακύλα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, διχογνωμία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, αυτόνομη πορεία για τη Νέα Αριστερά
- Πρωινό - «Γολγοθάς» για όσους μετακινούνται: Ακίνητος ο προαστιακός, χωρίς φανάρια η Κηφισίας
- Τελικά μειώθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ; Προϊόντα έπεσαν... 0,01 ευρώ - «Πάλι μας κοροϊδεύουν»
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα φέτος