Ελλάδα|10.04.2020 20:48

Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19 με κοινή υπουργική απόφαση

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε λειτουργία τίθεται το Μητρώο Ασθενών COVID-19 με Κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη ΚΥΑ, η οποία υπογράφεται ηλεκτρονικά εκμηδενίζοντας τον χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας την διαδικασία.

Το Μητρώο Ασθενών COVID-19 θα αποτελεί το ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων. Το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Με την υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών COVID – 19 καθίσταται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς με COVID-19 στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης. Σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τη δράση τους. Αυτονοήτως, η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών ακολουθεί πλήρως το εσωτερικό και ενωσιακό δίκαιο αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα που σημαίνει ότι τα στοιχεία δε θα είναι ανοικτά και διαθέσιμα στο κοινό.

Το μητρώο αυτό αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την τηλεσυμβουλευτική, η οποία ως αντικείμενο θα έχει την εξέταση από απόσταση ασυμπτωματικών φορέων του κορονοιού ή ασθενών με ήπια συμπτωματολογία, στους οποίους έχει συστηθεί η ανάρρωση στο σπίτι. Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας πλατφόρμας που θα θέσει στη διάθεση των πολιτών το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις επόμενες ημέρες παρέχοντας στην πράξη υπηρεσίες τηλειατρικής και τηλεσυμβουλευτικής

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς. Παράλληλα το νέο σύστημα θα προσφέρει λύση στην παρακολούθηση ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα λόγω της νόσου. Στην ψηφιακή παρακολούθηση των ασθενών θα συνδράμουν και οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το προσωπικό τους και κυρίως τα Κέντρα Υγείας, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κατάλογος ιατρών, οι οποίοι θα προσφέρουν έργο μέσω της πλατφόρμας.

Πρακτικά ο ασθενής θα συνδέεται με τον γιατρό του μέσω βιντεοκλήσης, η οποία όμως θα διενεργείται με αυστηρό πρωτόκολο, καθώς θα αποτελεί μία απόλυτα επίσημη και πιστοποιημένη διαδικασία που θα φέρει τη «σφραγίδα» του Ελληνικού Δημοσίου, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πλατφόρμα σε πρώτη φάση δε θα προσφέρεται μέσω του gov.gr, αλλά στόχος είναι σε δεύτερο χρόνο να ενσωματωθεί σε αυτό.

Βάσει του προγραμματισμού, είναι σχεδόν έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία προσφέροντας μία ολοκληρωμένη τηλε-εξέταση, ενώ το ιατρικό κομμάτι (οι γιατροί που θα συμμετέχουν, το πρωτόκολλο που θα τηρείται, κλπ) αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα που νοσούν ελαφρά από κορονοιό. Ωστόσο στόχος είναι στο αμέσως επόμενο στάδιο να ενταχθούν σε αυτήν και αλλοι επιστήμονες, όπως π.χ. ψυχολόγοι, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που τη χρειάζονται και λόγω της υποχρέωσης παραμονής στο σπίτι.

Κορονοϊός