Αυθαίρετα: Οριστικά έληξε η προθεσμία - Σε ποιους θα δοθεί παράταση
Ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων που έχουν τακτοποιηθεί μέχρι σήμερα ξεπερνά το 1,9 εκατομμύριο, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 200.000 αιτήσεις για τακτοποίηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Χωρίς παράταση αλλά με σιωπηρή επιμήκυνση του χρόνου υποβολής δηλώσεων για τις πληγείσες περιοχές και ορισμένες άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων, στην οποία αναγκάστηκε να συναινέσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ύστερα από τα στοιχεία και τα αντικειμενικά προβλήματα που της παρουσίασε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), έληξε και ο τελευταίος νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων που βρισκόταν σε ισχύ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης στο νόμο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, ενώ εξετάζει τη μετάπτωση ορισμένων αυθαιρεσιών στην κατηγορία 4 από 5, για την οποία εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο δηλώσεων αν και με προσαυξημένα πρόστιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων που έχουν τακτοποιηθεί μέχρι σήμερα ξεπερνά το 1,9 εκατομμύριο, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 200.000 αιτήσεις για τακτοποίηση. Καθημερινά, υποβάλλονταν περί τις 10.000 δηλώσεις, ενώ ρεκόρ σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή με 12.500.
Πλέον ύστερα και από τη λήξη της προθεσμίας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.) και το σύστημα δε θα δέχεται νέες δηλώσεις. Συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 - 4 μέχρι την 31η Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.
Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον προηγούμενο και τελευταίο μήνα υπαγωγών υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, εξέλιξη την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδίδει στην μη χορήγηση νέας παράτασης, η οποία «οδήγησε τελικά σε αθρόες δηλώσεις και κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων», όπως επισημαίνει.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναλαμβάνει ότι νέα οριζόντια παράταση δεν πρόκειται να δοθεί καθώς «είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πολιτείας». Ωστόσο ανακοίνωσε ορισμένες διευκολύνσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:
- Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.
- Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.
- Το υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4 ώστε να μπορούν να τακτοποιηθούν και το επόμενο διάστημα.
Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες και προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, θα ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία.
Οπως διευκρίνισε και το ΤΕΕ σε σημερινή του ανακοίνωση που ακολούθησε αυτήν του υπουργείου, όλες οι αιτήσεις - δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μηχανικούς»
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες μηχανκούς που τα τελευταία εννέα χρόνια κατάφεραν να καταγράψουν για πρώτη φορά με γεωγραφικό εντοπισμό 1,9 εκατομμύρια αυθαιρετα. «Ζητώ εγώ, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, αυτό το ευχαριστώ, διότι κάποιος, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, πρέπει επιτέλους να το κάνει, προς τους μηχανικούς που προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσουν μια υποχρέωση της Πολιτείας».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διαδικασία υπερέβη πολλές φορές τις αντοχές του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων, το οποίο μετρά περίπου δέκα χρόνια λειτουργίας. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αλλά καταφέραμε να μπορούν οι μηχανικοί να ολοκληρώσουν της δουλειά τους, δηλαδή τις δηλώσεις αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών σε ακίνητα των πολιτών που ήδη ξεκίνησαν και να μη χαθεί ο κόπος τους» προσέθεσε.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα, παρότι δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων και δεδομένων – αρχείων (καθώς σε μέση ημερήσια βάση τα τελευταία 9 χρόνια ο αριθμός δηλώσεων κινείται σταθερά στο ύψος των 400 - 500 ανά ημέρα), κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις.
Οι υπηρεσίες του ΤΕΕ αύξησαν την διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων περισσότερο από 300% και για περιόδους κατά 500%, αλλά τα προβλήματα πρόσβασης δεν έλειψαν. Το πληροφοριακό σύστημα σταθερά εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί 2.000 ταυτόχρονους χρήστες.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr