Κορονοϊός - Μαθηματικό μοντέλο: Πότε προβλέπεται άρση του lockdown στην Ελλάδα
Ο δείκτης θετικός βαρόμετρο στις εκτιμήσεις - Στο τέλος της εβδομάδας θα φανεί σταθεροποίηση - Αρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κυβέρνηση και ειδικοί δίνουν μάχη με το χρόνο για να περιορισθεί η επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολούθησε να καλπάζει και την περασμένη εβδομάδα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοριστική, όπου οι ειδικοί επιστήμονες περιμένουν την σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας. Τι όμως πρόκειται να συμβεί στην πραγματικότητα;
Πραγματοποιώντας στις 16 Νοεμβρίου προσομοίωση με το αλάνθαστο μέχρι σήμερα μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.), φαίνεται ότι όντως την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μία μικρή σταδιακή υποχώρηση και σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, δίνοντας σημάδια αισιοδοξίας για τη μελλοντική εξέλιξη της νόσου.
Δείκτης θετικότητας των τεστ: Είναι ακόμα ψηλά
Μία άλλη παράμετρος πλην των ημερήσιων κρουσμάτων ενσωματώθηκε στο μοντέλο στο 2ο κύκλο της πανδημίας, αυτή του δείκτη θετικότητας των τεστ, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ στα συνολικά τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται. Ενσωματώθηκε επίσης στο μοντέλο και η παράμετρος της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο δείκτης θετικότητας των τεστ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πρέπει να είναι κάτω από το 4%, ενώ σύμφωνα με οδηγίες διεθνών οργανισμών ο δείκτης ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι μέσοι όροι των ποσοστών των θετικών τεστ που καταγράφηκαν στην Ελλάδα από τον Ιούλιο μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2020.
Είναι λοιπόν προφανές από τον πίνακα, γιατί το καθολικό lockdown εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου και όχι νωρίτερα, αφού ο μέσος όρος του δείκτη θετικότητας των τεστ τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ήταν κάτω από 4%, όριο που έχει θέσει για τον εν λόγω δείκτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Σταδιακή υποχώρηση και σταθεροποίηση στο τέλος της εβδομάδας
Οι προβλέψεις του μοντέλου για την τρέχουσα εβδομάδα από 16 έως 22 Νοεμβρίου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Εκτιμάται ότι την τρέχουσα εβδομάδα, η πανδημία θα βρίσκεται σε καθοδική πορεία, τα ημερήσια κρούσματα θα παρουσιάσουν μια σταδιακή υποχώρηση και θα κυμαίνονται μέσα στην εβδομάδα από 1200 έως 2800, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα του καθολικού lockdown αρχίζουν να αποδίδουν. Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας την Κυριακή 22 Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 84.866 έως 93.799.
Ημέρα ορόσημο η 11η Δεκεμβρίου
Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται τα αποτελέσματα της προσομοίωσης του μοντέλου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, από το οποίο προκύπτουν:
Τα τρία βασικά συμπεράσματα
- Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου που λήγει το καθολικό lockdown στη χώρα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 1.100 - 1.700 κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι 6%.
- Μετά την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι τα ημερήσια κρούσματα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι κάτω από 1.000 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι κάτω από 4%.
- Tην Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι κάτω από 2% και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 310 - 460.
Άρση του lockdown 14 Δεκεμβρίου
Η 11η Δεκεμβρίου λοιπόν θα είναι η ημέρα ορόσημο για την άρση του καθολικού lockdown στην Ελλάδα και θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, εκτός εάν την τρέχουσα εβδομάδα υπάρξει θεαματική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, μεγαλύτερη της αναμενόμενης, γεγονός που θα σημαίνει την επιστροφή στην κανονικότητα νωρίτερα. Η άρση του καθολικού lockdown σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ίσως ισχύσει από τις 14 Δεκεμβρίου.
Ότι όμως και να προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο, η μοναδική παράμετρος που θα ρυθμίσει την πορεία της νόσου είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, διότι αυτοί που ρυθμίζουν αν θα μειωθεί ή όχι η διασπορά της νόσου είμαστε μόνο εμείς. Εφόσον λοιπόν τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα, υπάρχει ελπίδα στο βάθος του τούνελ.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr