Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Πρόβλημα η Αττική, ανησυχητικά αυξημένα τα κρούσματα
Η μεγάλη κινητικότητα εν μέσω lockdown ανατρέπει τα μοντέλα και η Αττική παρουσιάζει ξανά αυξητική τάση κρουσμάτων - Πού εντοπίζεται το πρόβλημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου στην Αθήνα και την Αττική θα είναι οι δύο τελευταίες μέρες του 2020, διότι, σε περίπτωση που ο αριθμός των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού δεν είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν που ανακοινώθηκε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, τον γεγονός θα αποτελεί αρχή ανησυχίας. Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος περιμένει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται στον κεντρικό και το νότιο τομέα.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στην Αθήνα και την Αττική θα είναι πολύ σημαντικά για την πορεία της νόσου στην περιοχή. Αν δεν υπάρξει μείωση αυτές τις δύο μέρες, θα αποτελέσει για εμάς αρχή ανησυχίας. Προσωπικά για την Αθήνα δε βλέπω μείωση και πιστεύω ότι θα πάει αυξητικά. Αυτό οφείλεται στην έντονη κινητικότητα για lockdown αυτής της περιόδου, αλλά και στον καιρό που θα σφίξει και θα μείνουμε περισσότερο μέσα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Διαφοροποίηση ήδη προς το χειρότερο
Ήδη, με βάση το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή του ΑΠΘ, παρατηρείται μία διαφοροποίηση προς το χειρότερο του αριθμού των κρουσμάτων που είχαν προβλεφθεί και σε σχέση με τον αριθμό αυτών που επιβεβαιώθηκαν και ανακοινώθηκαν για την Αττική. Ειδικότερα, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Αττική 327 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ το υπολογιστικό μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη είχε προβλέψει για τη συγκεκριμένη ημέρα 268 κρούσματα. Η διαφορά μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο, είναι αισθητή για μετά από περίπου δύο μήνες lockdown.
Μάλιστα, τα επισήμως ανακοινωθέντα κρούσματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου είναι αρκετά περισσότερα και από όσα είχε προβλέψει το υπολογιστικό μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη για τις δύο τελευταίες μέρες του χρόνου. Είχε προβλέψει για την Αττική 273 κρούσματα για την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου και 280 για την Πέμπτη 31 του μήνα. Αν σήμερα και αύριο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αττική δε σημειώσει πτώση και είναι μεγαλύτερος από τα 327 της 29ης Δεκεμβρίου, το γεγονός θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ακολουθεί ανησυχητική πορεία.
Εντός υπολογισμών η Θεσσαλονίκη – λίγο ψηλότερα η χώρα
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία πέρασε επιδημιολογικά έναν πάρα πολύ δύσκολο Νοέμβριο καθώς και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, η πορεία αποκλιμάκωσης που ακολουθεί η επιδημία, βρίσκεται εντός των μαθηματικών προβλέψεων. Αναφορικά με το σύνολο της χώρας, υπάρχει μια διαφοροποίηση προς τα πάνω, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε σχέση με αυτόν που υπολογίζονταν από τον κ. Σαρηγιάννη, ωστόσο, η απόκλιση δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μην συντρέχει αυτήν τη στιγμή σημαντικός λόγος ανησυχίας.
«Υπάρχει μία μικρή αύξηση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων σε σχέση με αυτόν που είχαμε προβλέψει περίπου δύο εβδομάδες πριν. Γι’ αυτήν την εβδομάδα εμείς κάναμε λόγο για 578 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και τελικά ανακοινώθηκαν 651 κατά μέσο όρο. Στο σύνολο των ημερησίων κρουσμάτων η απόκλιση την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου ήταν περίπου 200 κρούσματα. Είχαμε προβλέψει περίπου 840 και ανακοινώθηκαν 1.047. Δεν είναι ανησυχητική αυτή η απόκλιση για το σύνολο της χώρας. Θα έλεγα ότι κινείται στα όρια της φυσιολογικής διαφοροποίησης. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε, αν πρόκειται για διακύμανση που στηρίζεται στο τυχαίο ή πρόκειται για μία συστηματική διαφοροποίηση. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έχουμε και μεγαλύτερη διαφοροποίηση προς τα πάνω στα μέσα του Ιανουαρίου σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας. Μικρή διαφοροποίηση προς το χειρότερο υπάρχει και στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις εορταστικές μέρες, όταν έγιναν λιγότερα τεστ. Είχαμε προβλέψει περίπου 500 την ημέρα και ανακοινώθηκαν περίπου 600 ημερησίως», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει για μία ακόμα φορά ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το τι θα γίνει με τα σχολεία, μια και εμμένει στην άποψη του ότι δεν πρέπει να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου αλλά αργότερα. «Με ανησυχεί ότι συζητάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, χωρίς να βλέπουμε το τι θα γίνει μετά από αυτό. Δεν πρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα, αλλά αυτό που θα συμβεί. Θεωρώ ότι θα είναι προβληματικό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλάνο που να το αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις, διότι δεν πρόκειται να έχουμε ανοσία της αγέλης ή κάτι που να πλησιάζει σε αυτό πριν από τον Ιούνιο», υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr