Δράμα: Από την κατάρρευση και τις αεροδιακομιδές στο ρεκόρ εμβολιασμών υγειονομικών
Ρεκόρ συμμετοχής στον εμβολιασμό των υγειονομικών καταγράφεται στη Δράμα, αγγίζοντας ποσοστό 95%- Νωρίτερα κατά 20 μέρες τα ραντεβού στο νομό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δυόμιση μήνες μετά την πρώτη επιχείρηση αεροδιακομιδής τριών ασθενών με κορονοϊό από την Δράμα στην Αθήνα και την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη μακεδονική πόλη από την πίεση της πανδημίας, το νοσοκομείο της Δράμα οδηγεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα ραντεβού των γιατρών τραβήχτηκαν 20 μέρες μπροστά, ελευθερώνοντας αυτά των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων ενώ ολοκληρώθηκε από τη λίστα αναμονής ο εμβολιασμός όλων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Η Δράμα που κατέχει το δεύτερο ποσοστό θνητότητας μέσα στην πανδημία στη χώρα βάση πληθυσμού αγγίζοντας τους 300 θανάτους από κορονοϊό έγινε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και η πρώτη πόλη πανελλαδικά που άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των υπαλλήλων ιδιωτικών κλινικών. Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί των συγκεκριμέων υπαλλήλων στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης.
Είκοσι μέρες νωρίτερα τα ραντεβού των εμβολιασμών
Μέσα στη βδομάδα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των υγειονομικών υπηρεσιών και κατατέθηκε αίτημα στον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους προκειμένου να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό νέων πληθυσμιακών ομάδων. «Βρισκόμαστε 20 μέρες μπροστά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών» δήλωσε στο ethnos.gr η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Όλγα Βασιλείου. Ενδεικτικό είναι ότι το ραντεβού του τελευταίου γιατρού που εμβολιάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου στην Δράμα ήταν προγραμματισμένο για τις 12 Μαρτίου.
Από Δευτέρα και τρίτη εμβολιαστική γραμμή
Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκε και στη συνολική συμμετοχή των υγειονομικών του νομού αγγίζοντας ποσοστό 95% σύμφωνα με τα στοιχεία του ιατρικού συλλόγου του νομού. Στο νοσοκομείο λειτουργούν δύο εμβολιαστικές γραμμές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 τι βράδυ και από Δευτέρα θα δημιουργηθεί και τρίτη εμβολιαστική γραμμή για το εμβόλιο της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 4.103 εμβολιασμοί ενώ από αυτές οι 2.685 έχουν πραγματοποιηθεί στο Γενικό νοσοκομείο Δράμας.
Λειτούργησε το αίσθημα της αυτοσυντήρησης
«Το πρόγραμμα στη Δράμα όντως κυλάει πιο γρήγορα. Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα πάει ούτε μία δόση χαμένη. Εκμεταλλευτήκαμε ότι περίσσευε εμβολιάζοντας τους ιδιώτες γιατρούς και φέροντας τα ραντεβού πιο νωρίς στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, αποδεσμεύοντας τα ραντεβού του Μαρτίου. Ελευθερώθηκαν τα ραντεβού των γιατρών και δόθηκαν στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να κερδίσουμε 20 μέρες διάστημα. Είμαστε ο πρώτος νομός και ελπίζω να γίνουμε παράδειγμα και για τους υπόλοιπους» είπε στο ethnos.gr η κ. Βασιλείου και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα νομός ο οποίος είχε ταλαιπωρηθεί από το δεύτερο κύμα. Ως νομός έχουμε πληγεί από την πανδημία και λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Όταν βλέπεις ανθρώπους γύρω σου, φίλους σου, συγγενείς σου να χάνουν την μάχη αντιλαμβάνεσαι ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευθείς είναι το εμβόλιο. Αυτό ίσως ήταν η αιτία για την οποία ευαισθητοποιηθήκαμε στη μάχη των εμβολιασμών. Και είναι ένας φόρος τιμής για τους ανθρώπους οι οποίοι χάθηκαν και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Απόρροια ήταν ότι γίναμε πιο ευαίσθητοι στο κομμάτι των εμβολιασμών» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Βασιλείου.
Στα μισά δάχτυλα του ενός χεριού οι ακυρώσεις
«Οι ακυρώσεις μετριούνται στα μισά δάχτυλα του ενός χεριού. Έχουμε μία, δύο τρεις ακυρώσεις τη μέρα σε σύνολο 120 εμβολιασμών. Προχωράμε πολύ γρήγορα» τόνισε από την πλευρά της η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου. Στόχος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας να εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό άμεσα και σε περίπτωση που γίνει ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στη περιοχή σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπως έγινε στην Ιταλία να μπουν όλοι μαζί στην μάχη εθελοντικά και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό.
Στην κορύφωση της πανδημίας το 60% των τεστ έβγαινε θετικό
Στην κορύφωση της πανδημίας στη Δράμα πάνω από το 60% των τεστ που γινόντουσαν σε ιδιωτικές κλινικές έβγαιναν θετικά. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 140 διακομιδές καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καθώς αδυνατούσε να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας της περιοχής στην αυξημένη πίεση. Και στην κορύφωση της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν 140 ακτινογραφίες μέσα σε μία μέρα εκ των οποίων οι 120 ήταν παθολογικές.
«Υπήρχε μια μετακίνηση πληθυσμού κυρίως νεολαίας φοιτητών εκείνο το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου. Άνοιξαν κάποια μαγαζιά νυχτερινά με αποτέλεσμα όταν έφυγαν μετά οι φοιτητές είχε ήδη γίνει η διασπορά στην κοινότητα Και σκεφτείτε από την 28η Οκτωβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου η Δράμα ήταν κίτρινη. Και μέσα σε μια βδομάδα κατακοκκίνισε. Είχαμε τόσο μεγάλη έξαρση του ιού και τόσο μεγάλη ηλικιακή διασπορά η οποία μετακινήθηκε προς το νοσοκομείο της Δράμας» κατέληξε η κ. Βασιλείου.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr