Αρση lockdown: Δεύτερες σκέψεις των ειδικών μετά την έκρηξη στα κρούσματα
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν με την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση, εξακολουθούν να ισχύουν οι συζητήσεις περί ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
H εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο -συνολικά 4.340 λοιμώξεις εντοπίστηκαν- έρχεται να βάλει φρένο προς το παρών στα πλάνα για άρση του lockdown και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο χάσμα στις απόψεις των ειδικών για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο, στα σχολεία και στην εστίαση. Το μεγάλο και αυτονόητο ερώτημα είναι αν με την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση, εξακολουθούν να ισχύουν οι συζητήσεις περί ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή επιβάλλεται ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου και τη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο στις 12 Απριλίου. Ωστόσο όλα θα κριθούν σε μία ακόμα κρίσιμη συνάντηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αύριο Τετάρτη, 31 Μαρτίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος και όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία όμως προκαλούν διενέξεις. Οι επιφυλάξεις των λοιμωξιολόγων είναι ισχυρές και μέσα στην επιτροπή, με κάποιους από αυτούς να λένε ότι είναι πρόωρο το οποιοδήποτε άνοιγμα αυτή τη στιγμή.
Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου κι εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλύτερα. Υπενθυμίζεται ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ζητηθεί αν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο και η απόφαση ήταν αρνητική.
Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για θάνατο 65χρόνης μισή ώρα μετά το εμβόλιο στο Ίλιον
Ωστόσο, ακόμη και ανάμεσα στους ειδικούς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα εκφράζονται ολοένα και πιο έντονα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «πολέμου» που ξέσπασε στο facebook ανάμεσα στους αποδήμους Γιώργο Παυλάκη και Μανώλη Δερμιτζάκη. Αφορμή, μια αναδημοσίευση ενός σχολίου από τον καθηγητή στις ΗΠΑ, το οποίο έφερε την καυστική απάντηση του καθηγητή Γενετικής στη Γενεύη «Το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται». Η απάντηση του Παυλάκη ήταν λιτή και περιεκτική... «Manolis Dermitzakis το καψες!». Η απάντηση του Δερμιτζάκη ήταν η εξής: «George Pavlakis δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια».
Γεραπετρίτης και Πέτσας απαντούν για τις αλλαγές στις μετακινήσεις
Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «μετατόπιση των μέτρων» ώστε να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης και να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. . Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης (μετακίνηση από δήμο σε δήμο), ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια, εξετάζεται το άνοιγμα σχολείων, κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους. Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο», αλλά αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. «Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο χάρτης του ιικού φορτίου σε όλη τη χώρα
Δύσκολα συμπεράσματα βγαίνουν και από τα λύματα, που δίνουν μία μελλοντική εικόνα, του ιικού φορτίου, ώστε να παρθούν αποφάσεις για αλλαγές στο lockdopwn. Ετσι μειωμένο είναι το ιικό φορτίο για αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα. Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου 2021. Στην Αττική εμφανίζεται μία πτώση 12%, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε άνοδο 11%. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, ενώ για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δικτύο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.
Την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά.
Αναλυτικά οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).
- Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στην Περιφέρεια Αττικής το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
- Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/2021.
- Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα στη Λάρισα (22-28/3/21), δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-3%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/3/21.
- Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα στο Βόλο (22-28/3/21), παρατηρείται υποχώρηση (-50%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/3/21.
- Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στα αστικά λύματα της Ξάνθης ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού.
- Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού.
- Ηράκλειο Κρήτης: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μία οριακά πτωτική τάση (-23%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/3/2021. Παρά τη σχετική μείωση, η συγκεντρώση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.
- Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης (-71%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά. Παρά τη μείωση, η συγκεντρώση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.
- Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου παραμένει ουσιαστικά σταθερός, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21.
- Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μείωση (-32%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21.
- Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται αποκλιμάκωση της παρουσίας SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα με μείωση (-60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/21.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 72 θάνατοι, 741 διασωληνωμένοι, 4.340 κρούσματα
Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr