Καθηγητής Γενετικής: Η «αθηναϊκή» μετάλλαξη ξεγλιστράει σε κάποιο ποσοστό από τα εμβόλια mRNA
Κατά τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, κακώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ονομάζεται «αθηναϊκή» μετάλλαξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Περιορίζει σε κάποιο ποσοστό, το οποίο τώρα διερευνάται, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA παραλλαγή της λεγόμενης «αθηναϊκής» μετάλλαξης, που κυκλοφορεί με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή υπό διερεύνηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη παραλλαγή να προκαλεί και περισσότερη θνητότητα, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια επιστημονική διαπίστωση σχετικά με αυτό.
Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, υπογραμμίζοντας ότι κακώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ονομάζεται «αθηναϊκή» μετάλλαξη, αφού για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νιγηρία και στην Ευρώπη πέρασε τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διαβάστε επίσης: Αθηναϊκή μετάλλαξη: Πόσο επικίνδυνη είναι, ποια η μεταδοτικότητά της
«Το στέλεχος του κορονοϊού Β.1.1.318 πολύ λανθασμένα και κακώς χαρακτηρίζεται από τον Τύπο ως αθηναϊκή μετάλλαξη. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ευρώπη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αγγλία και μεταφέρθηκε εκεί από ταξιδιώτες από τη Νιγηρία. Στη συνέχεια πέρασε και στη Βόρεια Ιρλανδία. Όταν ο Τύπος ονομάζει το συγκεκριμένο στέλεχος ως αθηναϊκή μετάλλαξη, κάνει χωρίς λόγο κακό στην Ελλάδα. Έτσι θα γεμίσει το διαδίκτυο ότι στην Ελλάδα κυκλοφορεί μία καινούργια και μοναδική παραλλαγή του ιού, κάτι που δεν είναι σωστό και θα προκαλέσει προβλήματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Δύο οι παραλλαγές
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο παραλλαγές του συγκεκριμένου στελέχους. Η Ε484Κ και η D614Ζ. Η συχνότητα που παρουσιάζουν στη χώρα μας, φτάνει στο 6% επί των δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμάει ότι το ποσοστό της συχνότητάς της στη χώρα μας είναι σίγουρα μεγαλύτερο.
«Η παραλλαγή D614Z παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ η Ε484Κ περιορίζει την εξουδετέρωση των μονοκλωνικών και πολυκλωνικών αντισωμάτων που δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό από τα εμβόλια mRNA. Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής σε ποιο ποσοστό ''ξεγλιστράει'' από τα εμβόλια, αφού αυτό βρίσκεται υπό διερεύνηση. Εκείνο που ξέρουμε, είναι ότι έχει μεγαλύτερο φορτίο και άρα μεταδίδεται ευκολότερα. Επειδή, λοιπόν, μεταδίδεται ευκολότερα και ''ξεγλιστράει σε κάποιο ποσοστό από τα εμβόλια, είναι λογικό να κερδίζει έδαφος στη χώρα μας σε βάρος της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι η συχνότερη στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Διαβάστε επίσης: Johnson & Johnson: Σταματούν οι εμβολιασμοί στην ενδοχώρα από 20 Μαΐου
Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές των ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει «σίγουρος» και η Κάμαλα προηγείται σε δημοσκόπηση
Το Ιράν «δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα»
Φοιτητές βγήκαν πρώτο ραντεβού στην... προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις
Maestro: Το καθηλωτικό νέο τρέιλερ - Πότε και πού θα δούμε τα επεισόδια της τρίτης σεζόν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr