Τσουμούρ’, ένα ποντιακό πρωινό
Γρήγορο και θρεπτικό, αγαπημένο ιδίως των παιδιών. Ο Σάββας Καρίπογλου το προτείνει για το ξεκίνημα της μέρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Θα μπορούσε να είναι ένα φαγητό από την cucina povera, την κουζίνα της ιταλικής αγροτιάς. Είναι όμως ένα ποντιακό πιάτο, γρήγορο και θρεπτικό, αγαπημένο ιδίως των παιδιών, που γίνεται συνήθως για να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα του ψωμιού.
Το τσουμούρ’ παρασκευάζεται με ψωμί (ή ψίχα ψωμιού, απολάδ’ όπως τη λένε οι Πόντιοι), αβγά και ιδανικά αγνό φρέσκο βούτυρο.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» το προτείνουν ως ένα πρωινό που θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια για μια απαιτητική ημέρα, στο σχολείο ή στη δουλειά. Η συνταγή είναι για δύο άτομα.
- 4 αυγά
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους
- 125 γρ. βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λιώνουμε το βούτυρο και φρυγανίζουμε το ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Το τσουμούρ’ μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με μία κουταλιά γιαούρτι.
Σάββας Καρίπογλου
Πηγή: pontosnews.gr
EUMED 9: Ξεκίνησε η Σύνοδος - Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο
Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία
Κορονοϊός: Συγκινητικές ιστορίες γιατρών - Ασθενής πέθανε μία μέρα πριν γίνει πατέρας
Βραζιλία: Έγκυος επιχειρεί να πηδήξει από το παράθυρο
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Επιχειρεί να αποτινάξει την ταμπέλα του τζιχαντιστή, τείνει χείρα φιλίας προς τη Δύση
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr