Μαραθώνιος 2021: Ο γιος και ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη μιλούν στο ethnos.gr για τον ειρηνιστή - σύμβολο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο γιος και ο εγγονός του ειρηνιστή, γιατρού, Μεσογειονίκη και Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη μιλούν στο ethnos.gr για το διορατικό πνεύμα του ανθρώπου που έγινε σύμβολο για όλους τους Έλληνες.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας και ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Δέχτηκε δολοφονικό χτύπημα από παρακρατικούς το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε μετά από τέσσερις μέρες που βρίσκονταν σε κώμα. Ήταν γιατρός, Μεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης του μήκους.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης από το Μαραθώνα στην Αθήνα προκαλώντας τον θαυμασμό στο λαό αλλά "προκάλεσε" το "βαθύ" κράτος.
Μετά το θάνατο του προκλήθηκαν συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν σε πολιτική κρίση, ενώ υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή για την ελληνική κυβέρνηση.
Το 1983 - 20 χρόνια μετά το θάνατο του - η Επιτροπή Ειρήνης αναβίωσε το μαραθώνιο της Αθήνας ως εκδήλωση στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά πλέον μιλάμε για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με 30.000 συμμετοχές που προβάλει τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ξεκινήσαμε τους μαραθώνιους το 1983
"Ξεκινήσαμε το 1983 με λιγοστά μέσα για να αναβιώσουμε το μαραθώνιο στη μνήμη Γρηγόρη Λαμπράκη. Το κύριο βάρος τότε το σήκωνε η Επιτροπή Ειρήνης. Κάναμε αυτόν τον αγώνα στη μνήμη του ειρηνιστή μπαμπά μου Γρηγόρη Λαμπράκη. Φυσικά, η Επιτροπή Ειρήνης δε μπορούσε να σηκώσει όλο αυτό το βάρος της σημερινής διοργάνωσης με 30.000 αθλητές από 83 χώρες. Για αυτό είναι πολύ τιμητικό για την οικογένεια μας που αφιερώνεται η διοργάνωση στη μνήμη του ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη", είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Λαμπράκης, ένας από τους τρεις γιους του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ακολουθούμε τα βήματα του
"Είμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι τιμή μας. Συνεχίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη και ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που σε πολλές χώρες όπως στη Σερβία, στη Συρία, στο Ιράκ δολοφονούνται άνθρωποι και έχουμε και αυτό το προσφυγικό κύμα προς της χώρα μας που είναι ένα τεράστιο βάρος".
Διορατικός και πρωτοπόρος
Οπως είπε ο γιος του, ο Γρηγόρης Λαμπράκης από είχε την διορατικότητα να δει τη σπουδαιότητα του μαραθωνίου και των μηνυμάτων που εκπέμπει: "Από τότε έβλεπε και πίστευε στα ιδανικά της ειρήνης, τη συναδέλφωση, την αλληλεγγύη των λαών. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Ενιωσε και μέσα από τον αθλητισμό την ευγενική άμιλα με τους συναθλητές του, διότι ήταν Μεσογειονίκης και Βαλκανιονίκης".
Περάσαμε δύσκολα χρόνια
Οταν ο Γιώργος Λαμπράκης ρωτήθηκε σχετικά με το εάν θυμάται κάτι από τα γεγονότα του 1963 στη Θεσσαλονίκη είπε: "Ημουν πολύ μικρός όταν έγιναν τα γεγονότα. Δολοφονήθηκε 22 Μαΐου. Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους του. Ημουν 4 ετών τότε. Δε θυμάμαι πολλά πράγμα αλλά από όσα άκουσα από τους συναγωνιστές και τους φίλους του ήταν σα να τον έζησα κι εγώ. Ηταν δύσκολη η κατάσταση τότε. Δύσκολα χρόνια, μεσολάβησε και η δικτατορία. Εχω μάθει πολλά πράγματα από τη ζωή του. Είναι για μας μία ζωντανή παρουσία".
Λαμπαδηδρόμος ο εγγονός του Λαμπράκη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη ο οποίος είναι γυμναστής και ορίστηκε πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης του μαραθωνίου, μετά την αναπαράσταση της μάχης Ελλήνων και Περσών που έγινε στον τύμβο του Μαραθώνα. Ο ημεροδρόμος Φειδιπίδης έτρεξε στην Αθήνα για να διαδώσει το νέο της νίκης επί των Περσών αλλά μετά από 42,195 χιλιόμετρα αναφώνησε το περίφημο νενικήκαμεν και έπεσε νεκρός.
«Διπλός φόρος τιμής»
"Θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ για την τιμή που μου έκανε και με κάλεσε. Ήταν χαρά και τιμή να είμαι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Για μένα ο Mαραθώνιος είναι ένας διπλός φόρος τιμής. Πρώτον απέναντι σε ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός για τη χώρα μας. Είναι από τα μεγαλύτερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο με τεράστιες συμμετοχές και ως γυμναστής θέλω να τιμήσω αυτή τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Το δεύτερο είναι σαν εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο παππούς μου δεν έκανε μαραθώνιο αγώνα δρόμου όπως τον ξέρουμε εμείς σήμερα αλλά πραγματοποίησε την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, την 21η Απριλίου 1963. Εμείς προχωράμε στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο μαραθώνιος του ήταν διαφορετικός. Είχε το κοινωνικό μήνυμα της ειρήνης το οποίο είναι αναγκαίο και επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Για αυτό είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είναι αφιερωμένος ο σημερινός αγώνας δρόμου στον παππού μου Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο αθλητισμός και τα οφέλη του αθλητισμού είναι τεράστια και παράλληλα πρέπει να περνάει και το μήνυμα της ειρήνης".
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr