Κιουμής στο ethnos.gr: Πολλοί οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα - Πότε θα τελειώσει η πανδημία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Περισσότερους νεκρούς ακόμα και από το «μαύρο» Νοέμβριο του 2020, όταν δεν υπήρχε η «ασπίδα» των εμβολίων, καταγράφει τις τελευταίες μέρες η χώρα μας από τον κορονοϊό, αριθμός που θα μπορούσε να είναι αρκετά μικρότερος, αν φροντίζαμε το σύστημα υγείας να είχε καλύτερη διάρθρωση. Τις επόμενες ημέρες οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και από τα μέσα του επόμενου μήνα θα αρχίσουν να μειώνονται.
Αν δεν μας εκπλήξει για μία ακόμα φορά ο κορονοϊός με μία νέα δύσκολη μετάλλαξη, κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία και ο ιός θα μετατραπεί σε ενδημικός, όπως είναι σήμερα η γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα θα είναι σποραδικά, δε θα πιέζονται τα νοσοκομεία και θα μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Ο ίδιος και σε ό,τι αφορά τις όποιες συνέπειες στην πανδημία της κακοκαιρίας που χτύπησε την Αττική και κυρίως τη νότια Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι η ανάγνωση είναι διττή. Από τη μία πλευρά η μείωση της κινητικότητας βοήθησε να μειωθεί η διασπορά, ωστόσο, το γεγονός ότι πολλά άτομα με ελαφρά συμπτώματα, τα οποία δεν μπόρεσαν να κάνουν τεστ λόγω των παγωμένων δρόμων, δεν έχουν καταγραφεί, μπορεί να δώσει μια εκτίναξη των κρουσμάτων.
«Είναι δεδομένο ότι έχουμε τις τελευταίες μέρες πάρα πολλούς νεκρούς από την πανδημία, με βάση τα στοιχεία περισσότερους και από τον περσινό “μαύρο” Νοέμβριο. Εξαιτίας της κακοκαιρίας χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν αναίτια στην Αττική οδό και τους καταλαβαίνω απολύτως. Όμως, όλοι αυτοί γύρισαν στα σπίτια τους, ενώ, όσοι πέθαναν από τον κορονοϊό, χάθηκαν οριστικά και δε θα δουν ξανά τα σπίτια τους. Κι όμως η πανδημία τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε δεύτερο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Αυτό δείχνει ότι πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι κάνουμε το μεγάλο να φαίνεται μικρότερο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
«Μπορούσαμε και θα έπρεπε να είχαμε λιγότερους νεκρούς»
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, δεν είναι παράλογο το ότι έχουμε πολλούς νεκρούς, ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερους, αν φροντίζαμε να έχουμε ένα διαφορετικό σύστημα υγείας. Για το λόγο αυτό, τονίζει, απαιτείται μελέτη, σωστή αξιολόγηση των στοιχείων και αντιμετώπιση του προβλήματος με τόλμη και υπευθυνότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος.
«Είναι πολλές οι αιτίες που έχουμε πολλούς νεκρούς και θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερους. Παίζουν σίγουρα ρόλο η ηλικιακή διαστρωμάτωση της χώρας και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό και το ότι το σύστημα υγείας, η αντοχή και η ανοχή του οποίου δοκιμάστηκαν στο ισχυρό αυτό stress test, έδειξε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον ηρωισμό των συναδέλφων, οι οποίοι πραγματικά έδειξαν και δείχνουν έναν πρωτόγνωρο ηρωισμό. Χρειάζονται και άλλα πράγματα., όπως αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας σε βάση εντελώς διαφορετική από αυτήν που έχουμε σήμερα. Πρέπει, για παράδειγμα, να φύγουμε από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που τα πάντα σχετίζονται με την αρχαιότητα, χωρίς ποιοτικές αξιολογήσεις. Αν υπήρχε αυτό, σίγουρα θα είχαμε λιγότερους νεκρούς από την πανδημία. Αυτό φαίνεται, αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αν συγκρίνουμε περιοχές μέσα στην ίδια τη χώρα. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, που υπάρχει καλύτερο σύστημα υγείας, οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Ψηλά οι σκληροί δείκτες το επόμενο διάστημα – Ενδημικός ο ιός στο τέλος της άνοιξης
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ ανέφερε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να σοκάρουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας και ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να είναι υψηλότερος από αυτόν που θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα του Φεβρουαρίου οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται. Πολλές ελπίδες να επανέλθει η ζωή μας σε φυσιολογικά επίπεδα, υπάρχουν για το τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, με την προϋπόθεση ότι δε θα μας εκπλήξει και πάλι ο κορονοϊός.
«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα και με την προϋπόθεση ότι δε θα μας εκπλήξει ξανά ο κορονοϊός, όπως έχει κάνει πολλές φορές, στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού θα μιλάμε για έναν ενδημικό ιό και θα μπορούμε να ζούμε ξανά μία φυσιολογική ζωή. Όμως, μέχρι τότε η απόσταση θα μετράται με εκατοντάδες νεκρούς», λέει ο κ. Κιουμής.
Κατά τον ίδιο, ενδημικός ιός σημαίνει ότι θα έχουμε σποραδικά κρούσματα, θα χαλαρώσουν τα νοσοκομεία και κυρίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας τους και θα έχουν αποσυρθεί τα μέτρα προφύλαξης. «Θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ωστόσο, αυτός θα υπάρχει, όπως είναι σήμερα η γρίπη, η οποία προκαλεί θανάτους, αλλά δε μας ανησυχεί», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ.
Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr