Κορονοϊός: Τα λάθη που έκανε η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας - Τρεις ειδικοί εξηγούν στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η έλλειψη σωστής επικοινωνίας από την Πολιτεία, τους ειδικούς και τα μέσα ενημέρωσης προς την κοινωνία αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, τα χαρακτηριστικά, τους κινδύνους και τις συνέπειες της πανδημίας, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η μη σωστή διαχείριση της πανδημίας από αυτήν, η ελλιπής ανάλυση των σκληρών δεικτών, και η… δοξομανία καθώς και το κυνήγι της δημοσιότητας από κάποιους ειδικούς, είναι, σύμφωνα με Έλληνες καθηγητές Πνευμονολογίας και Μικροβιολογίας τα βασικά λάθη που έκανε η χώρα μας στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του κορονοϊού, το οποίο ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
Οι καθηγητές Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος παραθέτουν στο ethnos.gr την εμπειρία τους από τη διετή διαχείριση της πανδημίας και αναφέρονται στα λάθη και τις παραλείψεις, που, κατά την εκτίμησή τους, έγιναν από ελληνική Πολιτεία και ειδικούς, τόσο διαχρονικά όσο και από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας.
Στυλιανός Λουκίδης: Προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανό Λουκίδη, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Για μένα το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία να μπορεί να συντονίζει τα περιστατικά που βρίσκονται εκεί. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν ακολουθούνται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες που έχουν βγει και δεν υπάρχει τάξη στη διαχείριση των ασθενών. Το αποτέλεσμα είναι, αφού δεν ακολουθούνται οι προτεινόμενες αγωγές, να οδηγούνται περιστατικά στα νοσοκομεία», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λουκίδης.
Κατά τον ίδιο, ένα δεύτερο λάθος είναι ότι στη χώρα μας δε γίνεται σωστή ανάλυση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. «Ίσως θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο στοχευμένοι, στο να αναλύουμε περισσότερο τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Αν αναλύαμε το προφίλ των ασθενών που περιλαμβάνονται στους σκληρούς δείκτες και το κάναμε αυτό με προσοχή, θα μπορούσε να καταλάβει ο καθένας μας ότι δεν αφορούν μόνο ανθρώπους της… διπλανής πόρτας, αλλά θα μπορούσε και ο ίδιος να συμπεριληφθεί σε αυτούς. Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί να λέμε μόνο ότι νοσούν βαριά ή έχασαν τη ζωή τους τόσοι εμβολιασμένοι και τόσοι ανεμβολίαστοι. Για παράδειγμα, πρέπει να ξεκαθαρίζουμε, πόσες δόσεις έκαναν οι εμβολιασμένοι που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους», τονίζει ο κ. Λουκίδης.
Γουργουλιάνης: Ανεξέλεγκτες πληροφορίες και… δοξομανία ειδικών
Κατά τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι μόνοι που δεν έκαναν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, είναι οι πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr, η διαχείριση αυτού του πρωτόγνωρου γεγονότος ανήκει σε επιστημονικούς φορείς και ειδικούς και από τους πολίτες δεν πρέπει να αναζητηθεί καμία ευθύνη, αφού σε κάποιο βαθμό βρέθηκαν απροστάτευτοι.
«Οι ειδικοί δίνουμε χωρίς έλεγχο και απρόσεκτα πληροφορίες, τις οποίες ο κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει. Όταν και εμείς οι ειδικοί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα κάποια πράγματα, δίνουμε ανεξέλεγκτες και άχρηστες πληροφορίες. Από την αρχή αυτό κάναμε και τώρα το ίδιο συνεχίζουμε. Για παράδειγμα, όσα ειπώθηκαν για το σύνδρομο του κορονοϊού στα παιδιά, έκανε κάθε μάνα να αρχίσει να ψάχνει φάρμακα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως λάθος και τη… δοξομανία που έδειξαν και δείχνουν κάποιοι ειδικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Έφταιξε και η δοξομανία κάποιων ειδικών. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη δημοσιότητα και πήραν μέχρι και πολιτικές θέσεις. Επίσης, φταίνε και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν ξέρουν, τι να ρωτήσουν κάποιον ειδικό, αλλά και ο τρόπος που επικοινωνούν την πληροφορία μέσα από τα σάιτ. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ρωτούν Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ειδικού ή του πολύ σημαντικού ανθρώπου, αλλά δε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να εκφράζουν άσχετες απόψεις», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά τον ίδιο ένα διαχρονικό λάθος της ελληνικής Πολιτείας είναι ότι δε φρόντισε να υπάρχει σωστά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Η ελληνική Πολιτεία δε φρόντισε να φέρει πίσω γιατρούς που έφυγαν μαζικά στο εξωτερικό το 2015 και τώρα που βρέθηκε σε κρίση, πού να βρει γιατρούς; Έτσι, δεν μπόρεσαν να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με πνευμονολόγους. Προβλήματα δημιούργησαν και τα αντιφατικά δεδομένα που υπάρχουν διεθνώς. Για παράδειγμα, η Αυστρία εφαρμόζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η Δανία τα ανοίγει όλα. Δεν υπάρχει μία γενικότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας», υποστηρίζει ο κ. Γουργουλιάνης.
Βατόπουλος: Βασικό πρόβλημα η κακή επικοινωνία με τον κόσμο
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει στο ethnos.gr ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρη την οικουμένη, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε επαρκώς τον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε.
«Ως βασικό πρόβλημα θεωρώ τη μη σωστή επικοινωνία με τον κόσμο και όχι τις ενέργειες που έγιναν με τα κλεισίματα, τον τουρισμό και τα λοιπά. Άλλωστε, η ισορροπία ανάμεσα στα πολιτικά και τα υγειονομικά ζητήματα είναι πάντοτε δύσκολο να τηρηθεί σωστά. Η επικοινωνία των δεδομένων της πανδημίας, με εξαίρεση το πρώτο διάστημα που είχαμε κάθε μέρα τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά, γίνεται περιορισμένα. Επίσης, οι δεκάδες από εμάς τους ειδικούς μπορεί να τα λέμε σωστά μεν, αλλά παίζει ρόλο και ο τρόπος που τα λέμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι δόθηκε η σωστή βαρύτητα στη σωστή επικοινωνία. Δεν έγινε, για παράδειγμα πόρτα-πόρτα, αν και αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο κάτι τέτοιο», σημειώνει ο κ. Βατόπουλος.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι η επικοινωνία έπρεπε να γίνεται καθημερινά και με έντονο τρόπο, ώστε ο κόσμος να κατανοήσει περισσότερο τα ζητήματα. Σημειώνει, παράλληλα, ότι η επικοινωνία από το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να καλύπτει τα όσα λέγονται και έχουν απήχηση στον κόσμο από διάφορους καλοπροαίρετους ή κακοπροαίρετους.
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr