Αναλγησία: Σε πλειστηριασμό σπίτι οικογένειας με σοβαρά προβλήματα υγείας και μηδαμινό εισόδημα – Ξεσηκώθηκε στο πλευρό τους η γειτονιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Νοικοκύρης με δύο παιδιά, και σύζυγο με 74% αναπηρία έχασε αρχικά τη δουλειά του το 2018 και τέσσερα χρόνια αργότερα αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί για οφειλές δανείου ύψους 56.000 ευρώ που πήρε για να πληρώσει θεραπείες της γυναίκας του. Η τράπεζα δεν περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου και την ένταξη ή όχι του Γιώργου Νίκογλου στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά προχώρησε τη διαδικασία και έβγαλε το σπίτι του στον πλειστηριασμό.
Στο πόδι η γειτονιά για την στάση της τράπεζας
Η επιθετική κίνηση της τράπεζας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της γειτονιάς στις Συκιές Θεσσαλονίκης που μένει από το 1993 ο κ. Νίκος με την τετραμελή οικογένειά του. Μέσα στην προηγούμενη βδομάδα σηκώθηκε στο πόδι η οδός Πλάτωνος στις Συκιές, ζητώντας από την τράπεζα να σταματήσει τον πλειστηριασμό. Γείτονες και φίλοι ενεργοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είτε συγκεντρώθηκαν στο μικρό δρόμο που βρίσκεται το σπίτι, είτε βγήκαν στα μπαλκόνια, και φώναξαν συνθήματα για να σταματήσει η έξωση της οικογένειας.
Τελικά, ο πλειστηριασμός διενεργήθηκε την επόμενη μέρα, το σπίτι βγήκε στο σφυρί στην τιμή των 56.000 ευρώ και αυτός που το «χτύπησε» πλειοδότησε με 56.050 ευρώ. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, Δευτέρα, έξω από το τραπεζικό κατάστημα που «έτρεξε» τις νομικές ενέργειες του πλειστηριασμού.
Δικηγόρος: «Σπάνια περίπτωση- Μας βάζει σε σκέψεις»
«Ένας τρίτος όφειλε να ξέρει ή να ενημερωθεί από την τράπεζα ότι υπάρχει νόμος Κατσέλη που δεν έχει αποφανθεί σε πρώτο βαθμό. Και εδώ αρχίζουν και υπάρχουν κάποια μυστήρια. Το σύνηθες είναι να μην προχωράει σε κανέναν πλειστηριασμό η τράπεζα πριν εκδοθεί απόφαση. Από κει και πέρα το ακόμη λιγότερο σπάνιο είναι να μην το "χτυπήσει" η τράπεζα και να το "χτυπήσει" ιδιώτης. Και αυτό σε βάζει σε σκέψεις» εξήγησε στο ethnos.gr ο νομικός σύμβουλος του Γιώργου Νίκογλου, Θοδωρής Μανώλης.
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στον ethnos.gr ότι τέτοιες περιπτώσεις, να κινήσει, δηλαδή, η τράπεζα διαδικασία πλειστηριασμού, πριν εκδοθεί απόφαση, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις-τις πολύ λίγες- επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της δικαστικής απόφασης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όσες τράπεζες και fund προχωρούν τον πλειστηριασμό αγοράζουν αυτές το ακίνητο και δεν βγάζουν τον οφειλέτη από μέσα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του νόμου Κατσέλη. Οπότε αν χάσει σε όλα τα στάδια ο δανειολήπτης, τότε η τράπεζα ή το fund μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το ακίνητο.
Πώς ξεκίνησε η οικογενειακή περιπέτεια
Η περιπέτεια του Γιώργου Νίκογλου ξεκίνησε το 1998 όταν η γυναίκα του διαγνώστηκε με σοβαρή διπολική διαταραχή και σπονδυλοαρθρίτιδα, έχοντας 74% πιστοποιημένη αναπηρία. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις θεραπείες και τις νοσηλείες της γυναίκας του, ο κ. Γιώργος από το ‘99 μέχρι το 2004 αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από τράπεζα συνολικού ύφους 40.000 ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα η κ. Ζωγραφιά χρειάστηκε και πάλι να νοσηλευτεί και το ζευγάρι μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία. Εκεί τον πλησίασε ένας υπάλληλος τράπεζας και του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει, καταφέρνοντας να του εκταμιεύσει ένα νέο δάνειο για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα αλλά και να αποπληρώσει τα προηγούμενα δάνεια.
Ζήτησε από την τράπεζα να κάνει ρύθμιση
Ο κ. Νίκογλου δέχτηκε, προσημείωσε το σπίτι του στις Συκιές το οποίο είχε αγοράσει το ‘93 από οικονομίες που είχε συγκεντρώσει- και πήρε από την τράπεζα 120.000 ευρώ δάνειο. Από αυτά έδωσε 40.000 ευρώ για να αποπληρώσει τα παλαιότερα χρέη προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα τα διέθεσε για νοσηλείες της γυναίκας του. Από το 2006 μέχρι το 2014 ο κ. Νίκογλου εξυπηρετούσε το δάνειο ανελλιπώς, πληρώνοντας 700 ευρώ τον μήνα δόση. Μέσα στην κρίση όμως η δουλειά του έπεσε, τα εισοδήματά του συρρικνώθηκαν και ζήτησε από την τράπεζα να του κάνει ρύθμιση, πληρώνοντας μικρότερη δόση, χωρίς όμως να πάρει ποτέ απάντηση.
Το 2014, όπως λέει ο κ. Νίκογλου έκανε την πρώτη αίτηση να ενταχθεί στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,. Το δικαστήριο άναψε κόκκινο, υποστηρίζοντας ότι είχε μαγαζί και με βάση τα παλαιότερα έσοδά του θεώρησε ότι αντέχει να πληρώνει. Μετά από λίγο καιρό η επιχείρησή του έκλεισε.
Το 2016 υπέβαλε νέα αίτηση για να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να δικαστεί στις 16 Μαΐου 2022 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το Δεκέμβριο. Στις 19 Μαΐου, ωστόσο, η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό , βρέθηκε αγοραστής που το «χτύπησε» για 56.050 ευρώ.
Πέντε μήνες πριν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός έκανε αίτηση ανακοπής για να φρενάρει τον πλειστηριασμό. Δύο μήνες αργότερα οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει νομικό θέμα αλλά ανθρωπιστικό θέμα. Το αίτημα απορρίφθηκε, καλώντας τον κ. Νίκογλου να συζητήσει με την τράπεζα.
«Δεν θέλω να μου πληρώσει κανένας το δάνειο. Θέλω να βρω μια ρύθμιση με την τράπεζα και να πληρώνω την δόση»
«Δεν λέω να μην πληρώσω. Πήγαινα στην τράπεζα και όταν βγήκε ο πλειστηριασμός πριν δύο μήνες τους έλεγα θέλω να κάνω μια ρύθμιση. Με ρώτησαν τι εισοδήματα έχω και τους είπα ότι ζούμε με το επίδομα των 313 ευρώ που παίρνει η γυναίκα μου. Πρέπει να δώσεις 10.000-15.000 ευρώ για να σταματήσει ο πλειστηριασμός μου απάντησαν από την τράπεζα και γω τους είπα ότι μπορώ να δώσω τα 100 ευρώ από τα 313 που παίρνουμε. Δεν το δέχτηκαν. Χρωστάω στη ΔΕΗ, στην ύδρευση. Καλά που είμαι σε κοινωνικά τιμολόγια και δεν κινδυνεύω να μου κόψουν το ρεύμα. Ζω με το κοινωνικό παντοπωλείο.
Δεν θέλω να μου πληρώσει κανένας το δάνειο. Θέλω να μην κατακυρωθεί ο πλειστηριασμός, να βρω μια ρύθμιση με την τράπεζα και να πληρώνω τη δόση. Δεν θέλω να σωθεί μόνο το δικό μου σπίτι αλλά και άλλων οικογενειών που έχουν αντίστοιχα προβλήματα» δήλωσε στο ethnos.gr o Γιώργος Νίκογλου και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να μείνω άστεγος. Η γυναίκα μου έχει να βγει από το σπίτι 2-3 χρόνια γιατί έξω στο δρόμο παθαίνει κρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν βγω από το σπίτι την έχω χάσει, Αυτό μου παν και οι γιατροί».
Τα επόμενα στάδια του πλειστηριασμού
Για να ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός του σπιτιού στις Συκιές πρέπει να γίνει πράξη κατακύρωσης, να συνταχθεί πράξη του πίνακα κατάταξης των πιστωτών και να πάρουν όλοι ό,τι είναι να πάρουν. Μετά μπορεί να γίνει έλεγχος αν πάσχει ο πλειστηριασμός σε κάποια σημεία της εκτέλεσής του. Νομικές πηγές τόνιζαν στο ethnos.gr, πάντως, ότι είναι σπάνιο να ανατραπεί η κατάσταση γιατί έχουν απολεσθεί όλα τα ένδικα μέσα μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ μετά τον ντόρο που προκλήθηκε και με τη βοήθεια φίλων, ο κ. Νίκογλου έπιασε δουλειά εδώ και λίγες μέρες ως κηπουρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο: Η αιματοβαμμένη σημαία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ο Τραμπ και οι εκλεκτοί του παρακολούθησαν αγώνα UFC - Δίπλα του κάθισε ο νέος του στενός σύμμαχος, Μασκ
Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε το ποσό που βγάζει ετήσια από τις επαναλήψεις στην τηλεόραση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr