Ναυάγια: Μεγάλη έρευνα των ελληνικών Αρχών για τους διακινητές - Ψάχνουν τα ίχνη συνεργών τους στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των διακινητών και οι ελληνικές Αρχές πιάνουν το κουβάρι και ψάχνουν να βρουν αν υπάρχει δίκτυο στην Ελλάδα που στηρίζει το έργο τους, με δεδομένα φυσικά και τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα που τα τελευταία 24ωρα κόστισαν τη ζωή ανθρώπων που αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο για να ζήσουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι Αρχές γνωρίζουν ότι στη χώρα μας υπάρχει και ένα παρακλάδι των διακινητών, και μάλιστα στο επιχειρησιακό κομμάτι, σίγουρα έρχονται σε επικοινωνία με τους Τούρκους και σίγουρα γνωρίζουν πότε θα έρθουν τα καράβια και, το πιο σημαντικό είναι ότι γνώριζαν και πότε θα έρθει το καράβι το οποίο θα ερχόταν στη Λέσβο, το οποίο και ναυάγησε προχθές.
Συνεργοί των διακινητών δίνουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν περιπολίες ή όχι
Από τις ελληνικές Αρχές εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη έρευνα, η οποία αφορά αποκλειστικά τους συνεργούς των διακινητών που βρίσκονται στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται κυρίως στα νησιά. Ανάμεσά τους, που είναι πρόσωπα τα οποία κατά βάση φαίνεται να είναι στην υποδοχή, μεταξύ των οποίων μπορεί να βρίσκονται και Έλληνες, πάντως είναι σίγουρο ότι μπορούν να δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά στο νησί, ενδεχομένως και για το αν υπάρχουν περιπολίες ή όχι. Επίσης, έχει ξεκινήσει και μία πάρα πολύ μεγάλη έρευνα και για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
Συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα η βάρκα
Συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έφτασε η βάρκα με τους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με βάση τα όσα κατέθεσαν οι άνθρωποι στις Αρχές, την ώρα που συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο για τον εντοπισμό σορών.
Όπως είπαν οι ίδιοι, το σκάφος το συνόδευαν τουρκικά αλιευτικά από τη στιγμή που ξεκίνησαν από το Αϊβαλί μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα της Λέσβου.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μεταναστών μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (5/10/2022). Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 18 νεκρούς και -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- σήμερα, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο, εντοπίστηκαν ακόμη τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων στους 28.
Tο σκάφος με τους μετανάστες στη Λέσβο βυθίστηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στη Θερμή, ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι που έφταναν τα 7 μποφόρ. Εκτιμάται ότι στην βάρκα επέβαιναν συνολικά 40 άτομα, τα οποία είχαν αναχωρήσει από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί. Στο ναυάγιο έχασαν την ζωή τους 18 άνθρωποι, 16 γυναίκες, 1 άνδρας και ένα αγόρι περίπου 15 ετών.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γυναικών που σώθηκαν από το ναυάγιο στη Λέσβο το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους εκ των οποίων 16 γυναίκες, ενώ 28 κατάφεραν μέχρι στιγμής να διασωθούν. Μάλιστα οι τρεις (2 γυναίκες και ένας άντρας) βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας.
Αυτή την ώρα οι έρευνες συνεχίζονται σε στεριά και θάλασσα , καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ακριβής ο αριθμών των επιβαινόντων στη βάρκα που ανατράπηκε και διαλύθηκε.
«Τα κύματα με παρέσυραν, νόμιζα ότι θα πεθάνω»
Η Ισμάχαν από τη Σομαλία πλήρωσε 300 δολάρια στους διακινητές για το ταξίδι του θανάτου που ξεκίνησε από το Αιβαλί και περιέγραψε στην κάμερα του OPEN πως έγινε το ναυάγιο και πως κατάφερε αυτή και άλλες γυναίκες να βγουν ζωντανές. «Σβήσαμε τη μηχανή, τα κύματα μας παρέσυραν στην ακτή αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε ακτή μόνο βράχια. Έτσι η βάρκα έπεφτε στα βράχια και γυρνούσε πίσω» είπε.
Η βάρκα έσπασε στα δύο, ο κόσμος άρχισε να πέφτει στη θάλασσα, γυναίκες ούρλιαζαν. Η Ισμάχαν κολυμπούσε και δίπλα της ήταν πνιγμένο και επέπλεε ένα παιδί 15 ετών. «Έπεσα στη θάλασσα, έπεσε το μπουφάν μου και είδα ένα σωλήνα από όπου πιάστηκα και έτσι τα κύματα με παρέσυραν προς τη θάλασσα. Νόμιζα ότι θα πεθάνω» τόνισε.
Κύθηρα: «Πέθαναν πρώτα οι γυναίκες και μετά οι ηλικιωμένοι - Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα»
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες και στα Κύθηρα, όπου αγνοούνται 10 άνθρωποι μετά και την ανάσυρση από τα ΕΜΑΚ 5 σορών. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 80 άνθρωποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιστιοφόρο επέβαιναν τουλάχιστον 95 άνθρωποι.
«Σε αυτές τις τρεις ώρες πέθαναν οι περισσότερες γυναίκες, μετά οι νέοι και οι ηλικιωμένοι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς. Είδαμε πως πέθαναν» είπε στην τηλεόραση του OPEN o διασωθείς Αχμάντ.
Η μαρτυρία του διασώστη από τα Κύθηρα: «Δεν θα ξεχάσω τις κραυγές τους»
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εικόνες που αντίκρισα όταν πήγα στο σημείο το ναυαγίων. Καταρχάς ήταν ο ήχος, ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα τα οποία ζητούσαν βοήθεια. Όταν είδα την εικόνα, τη θάλασσα να τους φτάνει μέχρι τους ώμους και να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα καταλαβαίνετε τι αισθάνθηκα» ήταν τα πρώτα λόγια του Σπύρου Κασιμάτη στην τηλεόραση του ΟPEN.
Ο κάτοικος των Κυθήρων είναι ένας από τους πρώτους έτρεξαν στον τόπου του ναυαγίου το βράδυ της Τετάρτης.
«Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε»
«Δεν ήμουν μόνο εγώ ήταν όλες οι υπηρεσίες που λειτούργησαν παραδειγματικά» συνέχισε ο κ. Κασιμάτης. Περιγράφοντας για την τρομερή δυσκολία να σώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσθεσε «δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που προσπαθούσαμε πάρα πολύ να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να βάλουν πόδι ή το σώμα τους μέσα στη θηλιά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν όσο και αν τους το δείχναμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο από αυτούς. Χάσαμε πολύ χρόνο και ζωές γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό το πράγμα. Αν το είχαν καταλάβει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει λίγους παραπάνω».
Η διαδικασία διήρκησε 4 ώρες, πολλά άτομα και πολύ διαδικασία, έπιαναν το σχοινί δυο τρία άτομα και τότε τους φωνάζαμε ότι δε γίνεται, αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης για το πόσο κράτησε η επιχείρηση διάσωσης και τόνισε και την επικινδυνότητα της «δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή ότι το έδαφος θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς τα δυο οχήματα είναι πολύ βαριά».
«Άκουσα κραυγές παιδιών αλλά εμείς δε βγάλαμε παιδιά»
Εμφανώς σοκαρισμένος και ο ίδιος, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε πως όταν έφτασε στο σημείο άκουσε και κραυγές παιδιών, αλλά «δεν διασώθηκε κανένα παιδί αλλά ούτε ηλικιωμένος» είπε με έμφαση.
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Το τηλεφώνημα από τη φυλακή και τα ερωτήματα σε ιατροδικαστή για την κεταμίνη - Τι αποκαλύπτει ο ίδιος
- Washington Post: Άτομο από τον κύκλο του Πούτιν αντιπαρατέθηκε ανοικτά μαζί του για την Ουκρανία
- Αιγάλεω: «Τον χτύπησα γιατί ένιωσα απειλή» - Τι λέει ο 16χρονος που επιτέθηκε στον καθηγητή στο ΕΠΑΛ
- «Γυναίκα, ζωή και ελευθερία» - Παρουσιάστρια της ΕΡΤ3 έκοψε τα μαλλιά της ζωντανά στον αέρα για να στηρίξει τις Ιρανές
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr