Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 112 ετών η «κυρά του αργαλειού» της Ικαρίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 112 ετών η... θρυλική Ικαριώτισσα Ιωάννα Πρωίου Δημητριάδου ή αλλιώς η «Κυρά του αργαλειού» όπως ήταν την είχαν ονομάσει, καθώς ήταν μια από τις τελευταίες σπουδαίες δασκάλες της τέχνης του αργαλειού.
Παρά τα χρόνια της η ίδια λειτουργούσε εργαστήριο αργαλειού στο χωριό του Χριστού Ραχών στην Ικαρία, όπου φιλοξενούνται και εκθέματα της υφαντουργικής τέχνης. Η ίδια μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Ιωνία και την Ικαρία.
Ποια ήταν
Η Ιωάννα Πρωίου Δημητριάδου γεννήθηκε στις Ράχες Ικαρίας, το 1911, ένα χρόνο πριν φύγουν οι Τούρκοι από το νησί. Ήταν το 12ο μεταξύ δεκατριών παιδιών. Η μητέρα της, Ευθυμία, γεννημένη το 1870, ήταν από τις καλύτερες υφάντρες του νησιού. Καλύτερη μαθήτρια της ήταν η μικρή Ιωάννα.
«Με μεγάλωσε η μητέρα μου κάτω από το αργαλειό. Είχε ένα σεντούκι ανοιχτό και μωρό που ήμουν με είχε απιθώσει στο ανοιχτό του καπάκι, που ήταν κοίλο. Με το ένα πόδι δούλευε στο αργαλειό και με το άλλο κούναγε εμένα. Εκεί με μεγάλωσε, μέσα στα χνούδια και τις κλωστές. Το πρώτο παιχνίδι που μου ‘δωσε στα χέρια για να μην κλαίω, ήταν μια κλωστή από ένα χοντρό μάλλινο νήμα. Εγώ έπαιζα με την χοντρή κλωστή, τράβαγα τα νήματα και τόσο ξελογιάστηκα που ξέχασα το κλάμα και μπόρεσε η μάνα μου να κάνει τη δουλειά της. Έφτιαχνε παραγγελίες υφαντά και ζούσαμε. Τότε ο κόσμος ντυνόταν με υφαντά – από πανάκια για μωρά, μέχρι εσώρουχα. Υφάσματα ρολό φτιάχναμε – για σεντόνια μέχρι ρούχα. Παίρναμε το μαλλί των ζώων, το κλώθαμε, γινόταν μαλακό και το υφαίναμε. Φτιάχναμε σκεπάσματα, φορέματα, πετσέτες, κοστούμια. Τα πάντα. Ότι μπορείς να φανταστείς. Αργότερα, υφαίναμε λινομέταξα. Και ήταν υγιεινά, γιατί ανέπνεαν, δεν είχαν χημικά. Τώρα βγαίνουν τόσες μελέτες που λένε τι κακά υφάσματα κυκλοφορούν. Τα διαβάζω και λέω, να, γιατί να μην ξαναγυρίσουν τα κορίτσια να μάθουν αυτή την τέχνη;».
«Μόλις ξεπετάχτηκα, ανέβηκα κι εγώ στο αργαλειό. Εκεί μεγάλωσα, εκεί ζυμώθηκα. Μια φορά στα κρυφά, μπήκα στο αργαλειό και έτρεμε η ψυχή μου μην μπει η μάνα μου και μου φωνάξει πως της χαλάω το στημόνι. Την περίμενα να έρθει με χτυποκάρδι. Να σου την κι έρχεται. Ρίχνω μια ματιά, να δω πώς με κοίταζε. Και τη βλέπω χαμογελαστή! Και μου λέει “Ιωαννάκι, τα ποδαράκια σου είναι ακόμη κοντά. Να μεγαλώσεις λίγο και θα σε βάλω στο αργαλειό”. Αυτό μου ‘δωσε ζωή! Αντί να φάω ξύλο, μου ‘δωσε θάρρος. Η μάνα μου η Ευθυμία ήταν ξακουστή υφάντρα. Και εμένα διάλεξε από τις κόρες της για τη συνέχειά της. Από τα 15 μου ήμουν επαγγελματίας υφάντρα».
Tα μυστικά της μακροζωίας της
- Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την επόμενη μέρα στα νοσοκομεία - Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα
- Προεκλογικά … δίχτυα στη μεσαία τάξη: Η στρατηγική της κυβέρνησης και το σκληρό ροκ με την αντιπολίτευση
- Νέα εποχή για το ΚΥΤ της Μόριας: Σε τι μετατρέπεται και ποια έργα σχεδιάζονται στο σημείο
- Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία: Πότε θα έχει ολοκληρωθεί - Ποια είναι τα πιο ευάλωτα κτίρια
- ΑΑΔΕ: Σαφάρι 179.000 ελέγχων για έσοδα 60 δισ. - Από κόσκινο ακίνητα, γονικές παροχές, κληρονομιές
ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ – Ο μεγιστάνας αυξάνει την επιρροή του στον εκλεγμένο πρόεδρο
Πώς παραδόθηκε ο 30χρονος μετά τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Καρέ- καρέ η διαπραγμάτευση με την αστυνομία
Έρευνα σοκ στη Φινλανδία: Ένας στους 5 άνδρες κρίνει πως μία γυναίκα αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο βίας
Ποιές είναι οι 6 λέξεις που έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr