Μιχάλης Κοφινάς: Έτσι φτιάχνουμε τα σπίτια που αντέχουν για ώρες στα 9 Ρίχτερ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Είναι η εταιρεία που γκρεμίζει όλα τα στερεότυπα στο χώρο των κατασκευών αλλά τα σπίτια της μπορούν να αντέξουν άνετα πολύωρη δοκιμασία ακόμα και σεισμού των 9 Ρίχτερ. Προμηθεύεται πρώτες ύλες από Σκανδιναβικές χώρες και τα προϊόντα της γίνονται ανάρπαστα στις απαιτητικές αγορές της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Κύπρου.
Ανατρέπει τους νόμους της βαρύτητας αλλά και τις λανθασμένες αντιλήψεις των Ελλήνων για το πιο ασφαλές και οικονομικό σπίτι. Μειώνει το περιβαντολογικό αποτύπωμα, αποστρέφεται την ποσότητα και έχει εμμονή με την ποιότητα. Αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι η τεράστια επένδυση στον τομέα της έρευνας αλλά και οι κορυφαίες πιστοποιήσεις στις πιο απαιτητικές συνθήκες της διεθνούς αγοράς.
Με το που μπήκα στο γραφείο του Μιχάλη Κοφινά για τη συνέντευξη ήταν λες και συνεχίζαμε συζήτηση που είχαμε αφήσει στη μέση λίγο νωρίτερα: «Εδώ δεν κατασκευάζουμε τα κτίρια με την εμπειρία και το νομίζω, αλλά με την έρευνα και το διευκρινίζω. Καλησπέρα, καλώς ήλθατε...».
Δύο παλικάρια από το Αϊβαλί...
Δευτερόλεπτα μετά μου αποκάλυψε την προσφυγική καταγωγή του από το Αϊβαλί επομένως προετοιμάστηκα για ένα ταξίδι στο χρόνο που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και ένα επιχειρηματικό best seller του δαιμόνιου Έλληνα.
Μία φορά και έναν καιρό κάπου στο 1977 ο Νίκος Κοφινάς πήρε την απόφαση να κάνει τα πρώτα του βήματα στα προκατασκευασμένα σπίτια...
Η συνέχεια ήταν απρόβλεπτη για όλους: «Μετά από δύο χρόνια ο αδελφός του με πήρε και εμένα, οπότε ξεκινήσαμε και πορευτήκαμε μαζί όλο αυτό το διάστημα. Ήταν πάρα πολύ ωραία, παρόλο τις δυσκολίες. Στη συνέχεια κάναμε οικογένεια και είχαμε την τύχη να έχουμε την υγεία μας και μετά τα παιδιά μας έμειναν μέσα στην επιχείρηση σπουδάζοντας διάφορες ειδικότητες. Σταδιακά αναπτυχθήκαμε στις κατασκευές αλλά τα παιδιά το ανέπτυξαν σε επιστημονικό επίπεδο. Έγιναν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και αυτό έδωσε μία μεγάλη δυναμική στην επιχείρηση», λέει με ευχαρίστηση ο Μιχάλης Κοφινάς.
Το τριώροφο που δεν έκανε ρωγμή στα 9 Ρίχτερ
Η μεγάλη ώθηση δόθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: «Τα τελευταία 18 χρόνια έχει δοθεί μεγάλη ώθηση. Δεν κατασκευάζουμε τα κτίρια με το νομίζω, αλλά με το διευκρινίζω. Δοκιμάζουμε τα κτίρια μας στο Πολυτεχνείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πολυτεχνείο μας έχει τα καλύτερα εργαστήρια της χημικής τεχνολογίας. Για καλή μας τύχη είναι δίπλα μας και τα δοκιμάζουμε για φυσικά φαινόμενα ως επί το πλείστον. Έχουμε κάνει αρκετά πειράματα και έχουμε μάθει πάρα πολλά από το Πολυτεχνείο. Αυτό μας βοήθησε να εξελίξουμε πάρα πολύ την ποιότητα. Πριν ένα χρόνο (σ.σ. 2022) κάναμε και ένα πείραμα. Αξίζει να το δείτε κάποια στιγμή σε τριώροφο σπίτι όπου του δώσαμε μια καταπόνηση πάνω από 9 Ρίχτερ. Θέλαμε να κάνουμε ένα τέτοιο κτίριο που σε τέτοιες ισχυρές καταπονήσεις όχι μόνο να μην πέφτει, αλλά ούτε να ματώνει, να κάνει κρακ, να σπάει».
Το πείραμα που άφησε άφωνους τους σεισμολόγους
Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία εντυπωσιάζοντας ακόμα και κορυφαίους σεισμολόγους: «Αυτό το πετύχαμε και ήταν αποτέλεσμα τεχνολογίας σε ποσοσυό 75%. Το υπόλοιπο 25% οφείλεται στην ποιότητα υλικών. Το «Α» και το «Ω» είναι η τεχνολογία. Το πώς εξελίσσεται, το πως δημιούργησε αυτό το υλικό να το κάνεις αντικείμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση σπίτι. Γιατί τα καλύτερα υλικά, αν έχεις και δεν τα εφαρμόζει σωστά. Δυστυχώς η διάθεση, το αποτέλεσμα.
Τα δύο μυστικά για να αντέχουν τα 9 Ρίχτερ
«Η τεχνολογία είναι το μεγάλο μυστικό. Είναι πολύ σημαντικό το πώς θα μοντάρεις τα καλύτερα υλικά που έχεις. Αν δεν ξέρεις να τα εφαρμόσεις δεν θα έχουν σωστό αποτέλεσμα. Με μια πολύ σωστή τεχνολογία, σωστή εφαρμογή θα κάνεις θαύματα. Εδώ πέρα έχουμε δύο χαρακτηριστικά: Την τεχνολογία και τα υλικά και έτσι βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Αν δείτε σχολαστικά το βίντεο με το τριώροφο σπίτι που δέχεται την επιβάρυνση των 9 Ρίχτερ φορτιστεί όλο το κτίριο με βάρη όπου αυτά αντικαθιστούν τα έπιπλα που θα είχε μέσα η κάποια άλλα υλικά».
Ολα τα αυτοκίνητα σε πάνε στην Ευρώπη
Στην ερώτηση εάν όλα τα προκατασκευασμένα σπίτια είναι αντισεισμικά ο Μιχάλης Κοφινάς είναι ξεκάθαρος: «Ολα τα προκατασκευασμένα είναι αντισεισμικά. Από κει και πέρα είναι οι ποιότητες που θα παίξουν ρόλο το πόσο και το τι θα πάθει το κάθε σπίτι σε μια ισχυρή καταπόνηση. Οπωσδήποτε είναι όλα τα σεισμικά, αλλά από εκεί και πέρα είναι ποιότικές διάφορες. Είναι σαν τα αυτοκίνητα. Όλα μπορούν να σε κάνουν τον γύρο της Ευρώπης, όλες οι μάρκες. Αλλιώς όμως θα πας με το ένα αυτοκίνητο, αλλιώς με κάποιο άλλο».
Η έρευνα κάνει τη διαφορά...
Η επένδυση στην έρευνα και η διαδραστικότητα με την επιστημονική κοινότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της εταιρείας του Μιχάλη Κοφινά: «Με το κεφάλαιο της έρευνας ασχολήθηκαν τα παιδιά μας που έγιναν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι. Αυτά το εξέλιξαν, πηγαίνοντας έξω, βλέποντας νέες τεχνολογίες. Ηταν κάτι που ήθελαν πολύ. Έφεραν καινούργιες τεχνολογίες, τις υιοθέτησαν, τις εφαρμόζουμε και τις εξελίσσουμε ακόμα περισσότερο. Αυτό κάνουμε. Η εταιρεία δεν δραστηριοποιείται μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά κάνουμε και εξαγωγές σε τρεις χώρες. Κάνουμε στην Κύπρο, κάνουμε στη Γερμανία και στη Σουηδία. Μάλιστα τα κτίριά μας θεωρούνται και ποιοτικά και οικονομικά. Εχουμε ιδιαίτερο χαρακτηριστικά την ποιότητα των υλικών, αλλά ως επί τω πλείστον την τεχνολογία.
Οι μεγάλοι στόχοι
«Η εταιρεία έχει στόχο πλέον κάθε χρόνο να μην κάνουμε περισσότερα σπίτια. Θέλουμε να κάνουμε καλύτερα σπίτια. Δηλαδή όραμά μας και στόχος μας δεν είναι του χρόνου να κάνουμε τα διπλάσια μετά από 5 χρόνια να κάνουμε τα πενταπλάσια. Όχι πολύ μικρή να είναι αύξηση. Αυτό που θέλω να πω θέλουμε να είναι και στοχεύουμε να είναι πολύ μεγαλύτερη ποιότητα. Η τεχνολογία περπατάει συνέχεια εδώ. Δυο λέξεις δεν θέλω να το ξέρω. Δεν υπάρχει, ξέρω το ξέρω και το δεν θα σου πάθει τίποτα. Αν αυτά τα δύο τα λες πάει τελείωσες; Το ξέρω, μην το λες γιατί αύριο του χρόνου θα υπάρχει κάτι άλλο και τότε δεν θα σου πάθει τίποτα. Δεν πρέπει να το λες γιατί ησυχάζεις και την παθαίνεις. Απλώς η καλή εταιρεία κάνει τέτοιες κινήσεις να είναι λιγότερη, να είναι πιο πολύ μικρή. Οι κίνδυνοι κίνδυνος πάντα θα υπάρχει».
Η στεγάνωση δίνει μακροζωία
Σχετικά με τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των προκατασκευασμένων ο Μιχάλης Κοφινάς είπε πως η στεγάνωση και η υγρομόνωση είναι τα μεγάλα στοιχήματα: «Σε ορισμένους τομείς έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, στη στατική επάρκεια. Το είδαμε παλιά, θα το δούμε πάλι μετά από κάποια χρόνια σύμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Εκεί που πρέπει να στοχεύει ο κάθε κατασκευαστής και ο κάθε ιδιώτης που αγοράζει κάποιο σπίτι, είναι να κοιτάει τη στεγάνωση του κτιρίου. Τα σπίτια θέλουν στεγάνωση, υγρομόνωση και όχι θερμομόνωση. Η στεγάνωση από την υγρασία είναι αυτή που θα δώσει μακροζωία στο κτίριο. Αυτή θα δώσει υγιεινό περιβάλλον σε αυτούς που μένουν μέσα. Αυτή θα δώσει εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή θα δώσει οικονομία στον ιδιοκτήτη γιατί θα σου φέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει αποδειχτεί πως όσο θερμομόνωση και να βάλεις μέσα σε έναν τοίχο, αν δεν έχεις στεγανοποίηση στον τοίχο, αυτόματα δημιουργείς μια μεγάλη αποθήκη για την υγρασία. Επομένως χρειάζεται σχολαστικότητα στην υγρομόνωση».
Στη φωτιά πρόληψη και ασφάλεια
Αστάθμητος παραμένει ο τομέας της φωτιάς, και εξηγεί: «Η φωτιά είναι ένας παράγοντας που δεν μπορείς να ελέγξεις. Μπορεί να καταστραφούν όλες οι κατασκευές. Εκεί οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Να μην έχει το πεύκο πάνω από τη σκεπή του. Μην έχει τα χόρτα έξω από το κτίριο ένα μέτρο και να το έχει ασφαλισμένο. Αυτή είναι η μόνη αληθινή ασφάλεια».
Οδηγούμε τις εξελίξεις
Ο Μιχάλης Κοφίνας προσπαθεί να πείσει όλο και περισσότερους να επενδύσουν στη λύση των προκατασκευασμένων και εξηγεί: «Όλα τα κτίρια καλά είναι. Από εκεί και πέρα είναι τι σου προσφέρει το καθένα. Με όλα τα αυτοκίνητα κάνεις τη δουλειά σου. Αλλιώς όμως θα πας με το ένα και αλλιώς με το άλλο. Έτσι είναι και αυτά και τα σπίτια. Έχουν τις ποιότητες τους. Αυτό είναι ένα κομμάτι που το δουλεύουμε πολύ. Είναι πολύ ευχάριστο πως έρχονται φοιτητές από τεχνικές σχολές στο εργοστάσιο μας. Το επισκέπτονται, ενημερώνονται οι καινούργιοι φοιτητές, μας φωνάζουν εμάς πάμε και μιλάμε στους φοιτητές. Πιστεύω πως είναι πολύ καλό είναι αυτό που κάνουμε. Κάποιες σχολές και κρατικά ιδρύματα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήρθαν εδώ και ενημερώθηκαν στις καινούργιες τεχνολογίες».
Από το ελενίτ στο νοβοπάν...
Παραδέχεται πάντως πως στο μυαλό του μέσου Έλληνα υπάρχει πολλά αρνητικά στερεότυπα τα οποία σταδιακά καταρρέουν: «Είμαστε ανώριμοι ως αγορά. Για τα προκατασκευασμένα είμαστε η πιο ανώριμη αγορά. Δεν είμαστε ενημερωμένοι. Όταν του λες για προκατασκευασμένο το μυαλό του πάει αμέσως στο λυόμενο. Δεν είναι έτσι. Με ένα σπίτι που είχε νοβοπάν και ελενίτ τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 έχουμε εξελιχθεί πάρα πολύ, τόσο που θα έλεγα πως έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ μια συμβατική κατασκευή, χωρίς να σημαίνει ότι το συμβατικό δεν είναι καλό. Για όνομα του Θεού, αλλά σε κάποια σημεία η τεχνολογία έχει τρέξει πιο πολύ».
Τα φράγματα ελεγχόμενης διαπνοής
Η ανανέωση του αέρα και τα φράγματα ελεγχόμενης διαπνοής που διαπερνά και σκοτώνει την υγρασία είναι μία ακόμα επαναστατική τεχνολογία: «Τα φράγματα ελεγχόμενης διαπνοής επιτρέπουν στον αέρα να περνάει μέσα από τον τοίχο, αλλά να σταματάει την υγρασία. Ιδιαίτερα φράγματα υπάρχουν μέσα στα μπάνια, διότι τα μπάνια έχουν τρομερές απώλειες, παράγουν και υγρασία. Τα μπάνια από τους υδρατμούς και τα νερά που τρέχουν στα ντουβάρια χρειάζονται ειδικές μελέτες. Πρέπει επίσης να δούμε τον τύπο κουφωμάτων που θα διαλέξουμε ώστε να έχουμε καλύτερη στεγάνωση».
Το εργοστάσιο με τα τρία βραβεία
Το οικολογικό αποτύπωμα των κατασκευών αλλά και του ίδιου του εργοστασίου είναι το μικρότερο σύμφωμα και με βραβεύσεις που έχει αποσπάσει η επιχείριση: «Στο εργοστάσιο που βρισκόμαστε εδώ έχουμε κάνει πολύ δουλειά. Για την ακρίβεια είναι το τελευταίο που έχουμε κάνει. Είναι πάρα πολύ σύγχρονο, έχει κάποιες μοναδικότητες όσον αφορά στην παραγωγή αλλά και στις πιστοποιήσεις. Αυτό το εργοστάσιο έχει αυτές τις τρεις μοναδικότητες. Η πρώτη είναι για την ποιότητα των υλικών. Τα υλικά έρχονται από ελεγχόμενες περιοχές χωρίς χημικά φορτία, ακόμα και ο τρόπος στέγασής τους να είναι σε ιδιαίτερο χώρο. Το εργοστάσιο έχει πάρει το ISO 14000, δηλαδή έχει μηδενικό αποτύπωμα, με τη δική του ηλεκτρική ενέργεια. Το περίσσευμα, τα υπολείμματα που προκύπτουν από τις κατασκευές, δεν πετιούνται. Γίνονται εδώ πέρα στον χώρο μας. Τα ξύλα γίνονται πέλετ, τα πλαστικά και τα άλλα υλικά ανακυκλώνονται. Η τρίτη πιστοποίση είναι η 45000 που δίδεται στα εργοστάσια που πληρούν τους όρους, τους νόμους ασφάλειας για το προσωπικό που φτιάχνει το σπίτι εδώ στον χώρο αλλά και στο οικόπεδο και στην Ευρώπη».
Η επίβλεψη σώζει
Οπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο Μιχάλης Κοφινάς αισθάνεται ευγνώμων που έχει την υγεία του και που τα παιδιά του και τα ανίψια του έχουν συμβάλει τα μέγιστα: «Όπως είπα πριν, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας μας έχουν ξεπεράσει. Είναι εκεί έξω στην έρευνα και στην επίβλεψη. Η επίβλεψη είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι. Δεν φτάνει να είσαι ο καλύτερος στην κατασκευή, στην ποιότητα. Πρέπει να είσαι κορυφαίος στην εφαρμογή και αυτό επιτυγχάνεται με την επίβλεψη. Η επίβλεψη σε γλιτώνει από πολλά πράγματα, από πολλούς κινδύνους, από πολλές ταλαιπωρίες. Θέλει ένα δεύτερο και τρίτο μάτι πάντα στον έλεγχο. Η επίβλεψη και αυτή είναι πολύ σημαντική σε μια κατασκευή».
Ο νόμος που δημιουργεί προβλήματα στα νησιά
Η εταιρεία Μιχάλης Κοφινάς δεν κατασκευάζει μόνο προκατασκευασμένα σπίτια αλλά κτίρια για κάθε χρήση, όπως τουριστικά καταλύματα, σχολεία, δημόσια κτίρια κλπ. Σε κάθε σημείο της Ελλάδας μάλιστα ακολουθούνται βασικοί κανόνες στην αρχιτεκτονική. Αποκαλύπτεται μάλιστα πως στα ελληνικά νησιά υπάρχει αναχρονιστικός νόμος που αφορά στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των κατασκευών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναχρονιστικος και εξηγεί:«Οπωσδήποτε πάμε σύμφωνα με τους κανόνες της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής. Πρέπει να τηρείται, όπως για παράδειγμα στα νησιά, στις Κυκλάδες. Υπάρχουν και τα παράλογα. Δηλαδή υπήρχε μια απόφαση δημάρχου παλιά κι αυτή πριν πολλά χρόνια, 25-30 χρόνια που απαγόρευε τα λυόμενα σπίτια προκατασκευασμένα. Για μένα πολύ καλά είχε γίνει αυτό τότε, πάρα πολύ καλά, γιατί αυτή η απόφαση βγήκε με το σκεπτικό να μη γίνονται τέτοια σπίτια προκατασκευασμένα λυόμενα, γιατί τότε υπήρχαν μόνο το νοβοπάν και το ελενίτ που χαλούσαν την αισθητική και την ενιαία αρχιτεκτονική των νησιών. Έχει παραμείνει αναχρονιστική αυτή η απόφαση, διότι τα σπίτια μας έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ στην αρχιτεκτονική που αν δεν είναι καλύτερα από τα συμβατικά στο αρχιτεκτονικό κομμάτι, είναι το ίδιο καλά και έχουν και κάτι επιπλέον την τρομερή εξοικονόμηση ενέργειας. Ελπίζω να αλλάξει αυτή η απόφαση. Στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οπωσδήποτε όμως σε κάθε χώρο, σε κάθε χωριό, σε πόλη και όπου πηγαίνει το κτίριο, τηρούμε τις αρχιτεκτονικές της περιοχής. Αυτές άλλες άλλωστε βγαίνουν βάσει μελέτης του μηχανικού που έχει κάνει με την πολεοδομία από απαιτήσεις πολεοδομίας».
Οι δύο κατηγορίες για όλα τα πορτοφόλια
Εκτός από την αντισεισμική ασφάλεια και την ποιότητα κατασκευής σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση των υποψήφιων πελατών παίζει και το οικονομικό: «Έχουμε δύο κατηγορίες σπιτιών. Έχουμε τα «φλέξι» και φινλανδικά. Τα φινλανδικά είναι "υιοθετημένα" παιδιά θα έλεγα, τα αγοράζουμε και κάνουμε εμείς το μοντάρισμα. Τα προκατασκευασμένα τα φτιάχνουμε με δικά μας παιδιά. Εμείς εδώ πέρα τα φτιάχνουμε, τα δημιουργούμε εδώ. Η σειρά «φλέξι» είναι μια τυποποιημένη σειρά, Είναι αρκετά πιο οικονομική από τα προκατασκευασμένα, περίπου κατά 20%. Αυτό δεν προκύπτει από την ποιότητα αλλά από την τυποποίηση που έχουμε δημιουργήσει σε 21 μοντέλα και φυσικά από την παραγωγή καθώς έχουμε ήδη φτιαγμένα αρκετά από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ρίξει το κοστολόγιο κατά 20% περίπου».
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr