Άντρες από 51 έως 65 ετών οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης
Τα χαρακτηριστικά των άστεγων που εντόπισε η ομάδα των «Streetworker» της ΑΡΣΙΣ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Άντρες, ελληνικής καταγωγής, από 51 έως 65 ετών, με προβλήματα υγείας, είναι η πλειοψηφία των αστέγων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που εντόπισε η ομάδα των «Streetworker» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα η ομάδα «Streetwork» έκανε 697 εξορμήσεις στους δρόμους και κατάφερε να επικοινωνήσει με συνολικά 452 ανθρώπους, από τους οποίους οι 386 ήταν άντρες και οι 66 γυναίκες.
Συγκεκριμένα, από τους 452 οι 296 ήταν ελληνικής καταγωγής κι ακολουθούν με διαφορά άτομα βουλγαρικής (81), αλβανικής (15), συριακής (12) και ρωσικής καταγωγής (9). Οι 36 δήλωσαν χώρα καταγωγής το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιορδανία και τη Νιγηρία, ενώ τρεις είτε δεν επιθυμούσαν, είτε έκαναν ασαφή δήλωση εθνικότητας.
Σημειώνεται ότι ο παραπάνω αριθμός αποτελεί μέρος των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, καθώς η έλλειψη διερμηνέα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δυσχεραίνει την προσέγγιση και επικοινωνία με πληθυσμό που δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα ή γλώσσα στην οποία μπορεί να γίνει η επικοινωνία με την ομάδα (πχ.αγγλικά).
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, οι περισσότεροι από τους άστεγους που εντοπίστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ 51 και 65 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 36 - 50 ετών, όσοι είναι άνω των 66 ετών, ενώ λιγότερο πλήττονται οι μικρότερες ηλικίες (18 - 26 ετών).
Αρκετοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε σωματικής υγείας (κάθε είδους) είτε προβλήματα που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία (ψυχικές διαταραχές, εξαρτήσεις από αλκοόλ και ουσίες), ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε συννοσηρότητα που χρειάζεται να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά.
Πάνω από τους μισούς άστεγους (231) έχουν εντοπιστεί από την ομάδα περισσότερες από μία φορά στο δρόμο, οι 126 ζουν σε επισφαλείς ή ανεπαρκείς συνθήκες (φιλοξενούμενοι κατά καιρούς, σε παραχωρημένα καταλύματα, σε ξενώνες φιλοξενίας), ενώ 95 άνθρωποι είτε δεν εντοπίστηκαν δεύτερη φορά, είτε εντοπίστηκαν αλλά δήλωσαν ότι δεν θέλουν καμία επικοινωνία.
Πολλοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο στερούνταν ακόμα και βασικά έγγραφα και υποστηρίχθηκαν από την ομάδα «Streetwork»για να εκδώσουν αστυνομικές ταυτότητες, να καταθέσουν αίτηση και να πάρουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το αναπηρικό επίδομα και τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα.
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr