Ελληνοτουρκικό θρίλερ για την... επιμέλεια της μικρής Κατερίνας-Μελίς (pics)
Οι εκτός έδρας δικαστικές νίκες της Σμυρνιάς μάνας και του Θεσσαλονικιού πατέρα με θύμα την κόρη τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στη μέση μιας ελληνοτουρκικής οικογενειακής διελκυστίνδας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης βρίσκεται ένα κοριτσάκι 3,5 ετών, με τους γονείς του να διεκδικούν την επιμέλειά του από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τα τουρκικά δικαστήρια δικαίωσαν τον Ελληνα πατέρα, που κατήγγειλε απαγωγή του παιδιού, και αποφάσισαν την επιστροφή του στην Ελλάδα, παρόλο που η ελληνική Δικαιοσύνη νωρίτερα είχε δώσει την επιμέλεια στην Τουρκάλα μητέρα, απορρίπτοντας δική του αίτηση!
Ο πατέρας πήγε τις τελευταίες μέρες στο σπίτι της πρώην συζύγου του στη Σμύρνη, επιχειρώντας να εκτελέσει την τελεσίδικη απόφαση και να παραλάβει την κόρη του, αλλά δεν βρήκε εκεί καμία από τις δύο.
Ζητά παρέμβαση Ερντογάν
Η μητέρα έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με την ελπίδα να δικαιωθεί. Μάλιστα, έχει δημοσιοποιήσει το θέμα στον τουρκικό Τύπο, επικαλούμενη ψυχολογικά τραύματα που θα προκαλέσει στο παιδί η απομάκρυνσή του από κοντά της, ενώ ζητά τη βοήθεια ακόμα και του προέδρου Ερντογάν.
Η μικρή Κατερίνα-Μελίς γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη Σμύρνη, έναν χρόνο μετά τον γάμο των γονιών της. Λίγο μετά η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Η συμβίωση, όμως, κράτησε μόλις λίγους μήνες, λόγω οικογενειακών προβλημάτων και ο γάμος χάλασε. Τον Ιούνιο του 2016 η μητέρα της επέστρεψε στην Τουρκία, παίρνοντας μαζί της και το μωρό. Ακολούθησε ένας πολυετής δικαστικός αγώνας μεταξύ των δύο πρώην συζύγων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αλλεπάληλες δίκες και πολλές ανατροπές.
Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του πατέρα για τη διεκδίκηση της επιμέλειας του παιδιού, απορρίφθηκαν αρχικά, τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό δικαστήριο. Το πρώτο όρισε το πλαίσιο των προσωπικών επαφών που θα μπορούσε να έχει με την κόρη του, τόσο μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων όσο και διά ζώσης, με επισκέψεις του στην Τουρκία.
Στη συνέχεια, ο πατέρας δεν προχώρησε σε αγωγές, αλλά κινήθηκε διά της διπλωματικής οδού, καταγγέλλοντας απαγωγή του παιδιού του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ζητώντας να του επιστραφεί. Το αίτημα διαβιβάστηκε στην Τουρκία, με αποτέλεσμα ο κρατικός εισαγγελέας της Σμύρνης να ανοίξει υπόθεση εναντίον της μητέρας για διεθνή απαγωγή παιδιού στο Οικογενειακό Δικαστήριο της πόλης. Το δικαστήριο αποφάσισε να επιστρέψει το κορίτσι στην Ελλάδα, μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης.
Η ελληνική Δικαιοσύνη αρχικά είχε δώσει την επιμέλεια στην Τουρκάλα μητέρα. Στη συνέχεια, ο πατέρας (φωτό αριστερά με τη συζυγό του πριν από το διαζύγιο), καταγγέλλοντας απαγωγή του παιδιού του, κατάφερε να δοθεί σε εκείνον η επιμέλεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της γειτονικής χώρας
Ωστόσο, η πλευρά της μητέρας άσκησε έφεση και το ανώτερο δικαστήριο, το οποίο εξέτασε αργότερα την υπόθεση, αποφάνθηκε τον περασμένο Απρίλιο πως η μικρή πρέπει να παραμείνει υπό την επιμέλεια της μητέρας της. Ο πατέρας άσκησε έφεση με τη σειρά του, ανατρέποντας εκ νέου τα δεδομένα. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να δοθεί σε εκείνον η επιμέλεια.
Η μία πλευρά ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη
«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την κόρη μου κι αυτή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα. Θέλω να με βοηθήσετε. Θέλω και ο πρόεδρος να με βοηθήσει» λέει η μητέρα, η οποία έχει καταφύγει στα τουρκικά ΜΜΕ και κλαίγοντας εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στη γειτονική χώρα με την ίδια να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το ζευγάρι είχε διαμάχες για το όνομα του παιδιού (πήρε τελικά και τα δύο ονόματα), για τη θρησκεία και τη γλώσσα ανατροφής του.
Από την πλευρά του Ελληνα πατέρα, άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση ανέφεραν στο «Εθνος» πως η δικαίωσή του ήταν αναμενόμενη, καθώς η μητέρα έφυγε από την Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ούσα παντρεμένη. Επιπρόσθετα, έκανε όλες τις νομικές διαδικασίες στην Τουρκία, αγνοώντας πως την αρμοδιότητα έχουν τα
ελληνικά δικαστήρια, λόγω του τόπου διαμονής της οικογένειας.
Η μητέρα έχει δημοσιοποιήσει το θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ. Αριστερά κάτω, ο δικηγόρος της σε τηλεοπτική εκπομπή
«Ο πατέρας πήγαινε δύο φορές τον μήνα στη Σμύρνη για να βλέπει το παιδί και να διατηρήσει επαφή μαζί του. Ακόμα και μετά την απόφαση που όριζε τους κανόνες επικοινωνίας, η μητέρα εμπόδιζε αυτή την επικοινωνία. Το έδινε μόνο με παρέμβαση αστυνομίας και ο πατέρας το έβλεπε σε ξενοδοχείο» επισημάνθηκε σχετικά.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr