Υγεία | 18.05.2020 13:03

Εντός της εβδομάδας το πρώτο κρας τεστ από τη χαλάρωση των μέτρων

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα καθώς οι ειδικοί θα ξεκινήσουν να καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από το σταδιακή άρση των μέτρων. Ήδη συμπληρώνονται σήμερα 14 ημέρες από τις 4 Μαΐου οπότε και σταμάτησε το απόλυτο lockdown για τους πολίτες αφού έπαψε να λειτουργεί και ο πενταψήφιος αριθμός 13033 που έδινε το πράσινο φως για την κυκλοφορία των πολιτών.

Η αρμόδια επιτροπή των ειδικών έχει ξεκινήσει ήδη να μελετά τα δεδομένα των περιστατικών, παρότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια εκτόξευση κρουσμάτων που θα έκανε τη χώρα να γυρίσει πίσω. Ωστόσο η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται η πιο κρίσιμη έλεγε μέλος της επιτροπής στο ethnos.gr καθώς θα κρίνει εάν κυβέρνηση και επιστήμονες έπραξαν σωστά και άνοιξαν τη χώρα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και σε αυτή συνέβαλαν κάποιες από τις κατηγορίες των δραστηριοτήτων ή εμπορικά καταστήματα που επετράπησαν και πάλι στους πολίτες, τότε είναι πιθανό να υπάρχουν τοπικά νέοι περιορισμοί. Εξάλλου έχει αποφασισθεί και κεντρικά στην κυβέρνηση τα όποια μέτρα ληφθούν για περιορισμό διασποράς του ιού από δω και πέρα, να είναι στοχευμένα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν θέσει σε εφαρμογή εδώ και λίγες εβδομάδες, ένα νέο μαθηματικό μοντέλο το οποίο δείχνει επ’ ακριβώς το πόσο συμβάλει το κάθε μέτρο στον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Ένα μοντέλο που συχνά πυκνά συμβουλεύονται τα στελέχη του Μαξίμου.

Σύγχυση με το άνοιγμα

Στο μεταξύ η χαλάρωση των μέτρων φαίνεται ότι έφερε και τη χαλάρωση των πολιτών, αφού επικρατεί σύγχυση και ως προς την άρση των περιορισμών. Ενδεικτικά σήμερα που ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα mall είναι άγνωστο τι τελικά ισχύει για τα κλιματιστικά. Οι ειδικοί διά του Σωτήρη Τσιόδρα είχαν επισημάνει ότι τα κλιματιστικά σε μεγάλους χώρους μπορούν να μεταφέρουν τον ιό, σε αντίθεση με τα οικιακά που αν δεν υπάρχει κρούσμα μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να προκαλούν φόβους.

Ο καθαρισμός με ειδικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και στα νοσοκομεία, είναι άγνωστο εάν τελικώς εφαρμόστηκε και στα εμπορικά κέντρα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κλιματιστικά μηχανήματα, χωρίς τα οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι δύσκολο να κυκλοφορεί κανείς στους κλειστούς χώρους.

Από την άλλη σύγχυση υπάρχει και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Σαββατοκύριακο στα περισσότερα λεωφορεία που είχαν προορισμό τις παραλίες της Αττικής δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας αφού οι επιβάτες ήταν πολύ περισσότεροι από αυτούς που προβλέπονται με βάση τις υπουργικές αποφάσεις.

Ωστόσο προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος αφού οι επιβάτες είναι αδύνατον να ελέγχουν τον αριθμό των υπολοίπων πολιτών που επιβαίνουν, ενώ οι περισσότεροι οδηγοί δεν αναλαμβάνουν να κλείσουν τις πόρτες για να περιορίσουν τους επιβάτες.

Να σημειωθεί ότι αυτοί οι χώροι συνωστισμού τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς, θεωρούνται από τους ειδικούς επιστήμονες μία από τις μεγαλύτερες πηγές μετάδοσης του ιού, κάτι που είχε διαπιστωθεί από μελέτες και στην αρχική φάση της επιδημίας στην Ιταλία.

Κορονοϊόςάρση μέτρωνΕΟΔΥlockdown