Κορονοϊός: Το μεγάλο στοίχημα των τεστ για να μην αυξηθούν περισσότερο τα κρούσματα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΤα λεγόμενα rapid τεστ -που έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά- αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και οι Aρχές, προκειμένου να θέσουν σε καλύτερο έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Παρότι ήδη στην παγκόσμια αγορά έχουν κυκλοφορήσει τα γρήγορα τεστ, μέχρι στιγμής δεν χρησιμοποιούνται ευρέως κυρίως γιατί υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους. Μία πρώτη δοκιμή πάντως στην πράξη έγινε στη χώρα μας στη Λέσβο, όπου εισήχθησαν από το υπουργείο Υγείας 200.000 rapid τεστ και αξιοποιήθηκαν για τον έλεγχο των μεταναστών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να κυκλοφορήσουν κι άλλα εγκεκριμένα μοριακά rapid τεστ τα όποια θα είναι πιο σύγχρονα και με μεγαλύτερη πιστότητα ως προς το αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό οι Aρχές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τη διασπορά κυρίως επειδή θα γνωρίζουν σε χρόνο ρεκόρ σε πόσους έχει μεταδοθεί ο ιός, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και τα ανάλογα μέτρα.
Ήδη πάντως σε τρία μεγάλα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Αττικόν και ΑΧΕΠΑ) τοποθετούνται μηχανήματα για γρήγορα τεστ με τη χρήση σιέλου, ώστε νοσοκομειακά τουλάχιστον να μπορούν να ελεγχθούν πιθανά κρούσματα του κορονοϊού.
Τα τεστ σε αριθμούς
Πάντως με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στα 13.000. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 8% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκαν ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την ημέρα που εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου, έχει διευρυνθεί ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, αφού από 800 τεστ που γίνονταν στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, φθάσαμε τον Μάιο στα 4500, τον Ιούνιο στα 6500 ενώ πλέον σήμερα διεξάγονται καθημερινά κατά μέσο όρο 13.000 τεστ για τον κορονοϊό.
Στις πύλες εισόδου της χώρας ο αριθμός των ελέγχων έφθασε στα 491.980 τεστ συνολικά από την 1 Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό