Υγεία|10.12.2020 16:17

Χαρούμενοι μέσα στην καραντίνα; Κι όμως γίνεται

Newsroom

Καραντίνα και χαρά δύσκολα μπαίνουν στην ίδια πρόταση. Η θλίψη από τις απώλειες και τους ασθενείς γύρω μας, η αβεβαιότητα στον εργασιακό τομέα, η απομόνωση, δεν μας αφήνουν να νιώσουμε και την χαρά που υπάρχει γύρω μας.

Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό: ξύπνησες και σήμερα, έχεις την υγεία σου, ένα σπίτι ζεστό να μείνεις, φαγητό στο πιάτο σου. Τα παίρνεις αυτά κάθε μέρα σαν δεδομένα αλλά είναι πράγματα που εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν. Αν τα αξιολογούσες και τα έβαζες στη σωστή τους διάσταση κάθε μέρα, θα είχες μια καλή αφετηρία για να είσαι χαρούμενος την υπόλοιπη μέρα. Tip: βάλε μια ειδοποίηση στο κινητό σου κάθε μέρα, μια ώρα βολική για σένα, λίγο πριν κοιμηθείς ή μόλις ξυπνήσεις. Είναι η ώρα που θα απαριθμήσεις κάθε τι καλό που σου συνέβη μέσα στην ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών. Μίλησες με ένα φίλο σου που δεν το περίμενες; Πέτυχε η παρουσίαση στη δουλειά; Πέτυχε ο μουσακάς; Όλα είναι καλά και θα μπουν σε αυτή τη λίστα.

Προετοίμασε το έδαφος

Για να προωθήσεις τη χαρά μέσα στην ημέρα σου θα ήταν καλό να έχεις προετοιμάσει και το περιβάλλον σου για να σε υποστηρίξει. Μπορείς να αποφύγεις το βομδαρδισμό από αρνητικές ειδήσεις. Μην αφήσεις την τηλεόραση να παίζει συνέχεια μέσα στο σπίτι. Μπορείς να ενημερώνεσαι μία ή δύο φορές την ημέρα όταν το επιλέγεις. Δες μόνο τα προγράμματα που σε ευχαριστούν. Σωστά το μάντεψες, οι κωμωδίες έχουν προτεραιότητα.

Στα social media απέφυγε τα δράματα και επικεντρώσου στις εικόνες με χαμογελαστά μωρά και χαριτωμένα ζωάκια. Μόνο που διάβασες την προηγούμενη πρόταση, χαμογέλασες και δεν είναι τυχαίο. Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι αυτές οι εικόνες μας βοηθούν να είμαστε συγκεντρωμένοι, παραγωγικοί κ ευδιάθετοι! Απέφυγε να κοιτάς τις ζωές των άλλων, ειδικά όταν φαντάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Ένα μεγάλο μας θέμα είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα μέσω της σύγκρισης. Έτσι αντί να χαιρόμαστε αυτά που έχουμε, στενοχωριόμαστε για αυτά που δεν έχουμε και βλέπουμε να απολαμβάνουν οι άλλοι.

Φτιάξε τη χαρά σου

Βάλε κάτι που σου δίνει χαρά μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Χόρεψε, τραγούδα, μίλα με εκείνους τους φίλους που γελάτε συνέχεια. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, κάνε μια δωρεά. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν δίνουμε χρήματα ή στηρίζουμε με κάποιο υλικό τρόπο κάποιον που είναι σε ανάγκη, νιώθουμε πολύ καλά με τον εαυτό μας. Ξόδεψε τα χρήματά σου σε εμπειρίες και όχι τόσο σε υλικά πράγματα. Γράψου σε online μαθήματα μαγειρικής, κάνε εκείνο το σεμινάριο στο θέμα που πάντα ήθελες, πάρε ένα σετ αρωματοποιίας. Βρες τον δικό σου τρόπο να απελευθερώσεις ενδορφίνες στο σώμα σου. Περπάτημα, άσκηση στο σπίτι, γυμναστική με τον/την σύντροφό σου, όποια προσπάθεια κάνεις θα απελευθερώσει τις πολύτιμες ενδορφίνες, κατευθείαν από το φαρμακείο του σώματος μας, άμεσα και δωρεάν.

Ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις χαρούμενος είναι να ζεις τις αξίες σου κάθε μέρα. Καθένας μας είναι διαφορετικός και το ίδιο και οι αξίες μας, αυτές οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας από μικρά παιδιά μέχρι σήμερα. Έχεις σίγουρα μια ευρεία γκάμα αξιών αλλά είναι πολύ λίγες αυτές που είναι σταθερές σε όλη σου τη ζωή. Αν έχεις διαλέξει ένα μικρό αριθμό, μπορείς να πάρεις αποφάσεις με βάση αυτές και τότε θα ξέρεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο, θα νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου, χαρούμενος με κάθε επιλογή.

Προστάτεψε τη χαρά σου

Όταν κάνεις όλα τα παραπάνω θα νιώσεις σίγουρα χαρά. Εκεί είναι που χτυπάει την πόρτα η ιδιότητα της ανθρώπινης φύσης να προσαρμόζει κάθε φορά τον πήχη της χαράς στην τελευταία μεγαλύτερη. Πήρες το καλύτερο κινητό; Την επόμενη φορά, το αντίστοιχο κορυφαίο μοντέλο δεν θα σου κάνει εντύπωση. Βρήκες την καλή δουλειά με τα καλά λεφτά; Η επόμενη δουλειά με τις ίδιες προδιαγραφές θα σε αφήσει αδιάφορο. Ένιωσες τον έρωτα στον μέγιστο βαθμό, μετά τίποτα δεν θα σε ικανοποιεί. Λέγεται ηδονιστική προσαρμογή και είναι εδώ για να μας κόβει τη χαρά. Κόψτην και συ στη ρίζα της εκτιμώντας τα πράγματα που έχεις, την ώρα που τα έχεις. Κάνε σαν μικρό παιδί, μοιράσου τη χαρά σου, αποτύπωσε τη σε φωτογραφίες, σύλλεξε τις χαρές σου στο ημερολόγιό σου. Ζήσε το στο μέγιστο και σιγουρέψου ότι έμεινε με τα λαμπρότερα χρώματα στη μνήμη σου.

«Και ποιος είμαι εγώ για να αξίζω να είμαι χαρούμενος;». Εγώ θα σε ρωτήσω «Και ποιος είσαι συ για να μην αξίζεις να είσαι χαρούμενος;» . Έχεις ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο. Υπάρχει μόνο ένας εσύ, όλα τα χαρακτηριστικά σου, η εμπειρία σου, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τη ζωή είναι ένας μοναδικός συνδυασμός. Στο χέρι σου είναι να τον κάνεις να κερδίσει.

Χάρης Λυμπερόπουλος

Life Coach

ahappier.life

καραντίναΚορονοϊόςlockdown