Υγεία|30.12.2020 14:44

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικότητα 80% με διάστημα 3 μηνών ανάμεσα στις δύο δόσεις

Newsroom

Το εμβόλιο των AstraZeneca και πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης, δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου από την βρετανική ρυθμιστική αρχή. «Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.

«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).

Αλλος Βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. «Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η έγκριση από τη βρετανική κυβέρνηση

Το υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού. Έτσι, η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκρίνει αυτό το εμβόλιο από το οποίο έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις. Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Ενστάσεις για την έγκριση - «Ασαφής αποτελεσματικότητα»

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να μιλά για «θρίαμβο» της βρετανικής επιστήμης, ωστόσοο ήδη επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την έγκριση του εμβολίου, εστιάζοντας και στην εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Αναλυτικότερα, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, σχολιάζοντας την έγκριση του εμβολίου, κάνει λόγο για «κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες». «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες... Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», τονίζει. 

εμβόλιοεμβόλιο της ΟξφόρδηςAstraZenecaΚορονοϊός