Υγεία | 28.01.2021 14:13

Κορονοϊός: Αποτελεσματική η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron για τις μεταλλάξεις

Newsroom

Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron παραμένει αποτελεσματική και ενάντια στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε την Τετάρτη, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Το κοκτέιλ αντισωμάτων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην θεραπεία από τον κορονοϊό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τα τέλη του Νοεμβρίου για τους ανθρώπους που έχουν εμφανίσει ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.

Η REGEN-COV, η οποία αποτελείται «από δύο εξουδετερωτικά αντισώματα», που ονομάζονται imdevimab και casirivimab, «διατήρησε την ισχυρή της ικανότητα εξουδετέρωσης κατά του παραλλαγμένου στελέχους B.1.1.7», που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και «κατά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.351» που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο όσον αφορά το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο αντισώματα, το casirivimab, είδε τη «δύναμή του να μειώνεται».

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κολούμπια κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα και η μελέτη τους υποβλήθηκε για αξιολόγηση από ομοτίμους. Αυτή η προδημοσίευση παρουσιάζει ωστόσο πιο ανησυχητικά αποτελέσματα όσον αφορά ένα άλλο από τα συνθετικά αντισώματα, το bamlanivimab: αυτό είναι «αδρανές» κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό χρησιμοποιείται στην θεραπεία της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, η οποία έχει επίσης λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ.

Το bamlanivimab αναμένεται επίσης να είναι αναποτελεσματικό και απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βραζιλία, καθώς αυτό παρουσιάζει παρόμοιες μεταλλάξεις με το νοτιοαφρικανικό, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Η Regeneron αναμένει εξάλλου ότι η θεραπεία της παραμένει από την πλευρά της αποτελεσματική και κατά του βραζιλιάνικου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, και γίνονται έρευνες για να το επιβεβαιώσει.

μετάλλαξηΜεγάλη ΒρετανίαRegeneronΚορονοϊόςΝότια Αφρική