Κύστη Κόκκυγος: Ένα κοινωνικό «ταμπού» με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας
NewsroomΟ Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, μας μιλά για την κύστη κόκκυγος, τις αιτίες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης για την άμεση, οριστική και ανώδυνη αποκατάσταση.
Κύστη Κόκκυγος
Η κύστη κοκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός σκληρού μορφώματος (κύστη), καθώς και με κάποιες μικρές οπές στο γύρω δέρμα (στόμια των συριγγίων), των πόρων, δηλαδή, που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.
Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;
Εμφανίζεται λόγω έντονης τριχοφυΐας, συνεχούς τριβής στην περιοχή της ουράς, (πχ καθιστική ζωή), παχυσαρκίας (η οποία επίσης προκαλεί τριβή στην περιοχή των γλουτών, κ.α.) με το ανδρικό φύλλο να εμφανίζει την πάθηση, περίπου τρεις φορές περισσότερο από το γυναικείο. Αποτελέσματα ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει αύξηση στην εμφάνιση της, σε ηλικίες από 16-20 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μία ραγδαία αύξηση στους έφηβους, λόγω της καθιστικής ζωής που επιβάλλει το διάβασμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια, ενώ σε άλλους εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία είναι συγκεκριμένα και δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Συνήθως, η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά, ή με τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος, εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο), στην περιοχή. Όταν η περιοχή φλεγμαίνει, τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο, συνήθως, έχει πολύ άσχημη οσμή. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό, όπου, πλέον, σε αυτήν την περίπτωση, η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.
Τρόποι διάγνωσης
Συνήθως μία απλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό ιστορικό συμπτωμάτων, αρκούν για τη διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά και κατά περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με τη χρήση υπερηχογραφήματος, μαγνητικής τομογραφίας, σιγμοειδοσκόπηση, κ.λπ, ώστε να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις που «μιμούνται» την κύστη κόκκυγος, όπως το περιεδρικό συρίγγιο, η νόσος του Crohn κλπ.
Πώς αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;
Η φαρμακευτική θεραπεία στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι αδύνατη, γι’ αυτό και εφαρμόζονται μόνο οι χειρουργικές μέθοδοι, με σκοπό την πλήρη αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης της πάθησης, με επικρατέστερες τις ακόλουθες:
- Χειρουργική αφαίρεση της κύστης και την επούλωση του «ανοικτού» τραύματος με αλλαγές με γάζες.
- Χειρουργική αφαίρεση της κύστης και πρωτογενής συρραφή του τραύματος, χωρίς αλλαγές των τραυμάτων και αφαίρεση ραμμάτων σε 2 εβδομάδες.
- Ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), με τη χρήση της οποίας, η διαγνωστική και η χειρουργική φάση, διενεργούνται ταυτόχρονα. Στην πρώτη φάση πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της κύστης και των διακλαδώσεών της και στη δεύτερη, με τη βοήθεια τρισδιάστατης εικόνας σε HD οθόνη, η εκ των έσω, καταστροφή της, μέσω οπτικής ίνας Laser, που καταστρέφει οριστικά την κύστη κόκκυγος με θερμική εξάχνωση.
- Ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική τεχνική SiLaC, με την εφαρμογή οπτικής ίνας (διαμέτρου μόνο 1 χιλιοστού) η οποία εισέρχεται στη κύστη και προκαλεί την θερμική εξάχνωση και καταστροφή της.
Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν θέση στη θεραπεία και την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα, ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς και στην επιλογή από τον ιατρό της αντίστοιχης μεθόδου, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφασίζουν για την επιλογή του θεράποντα ιατρού, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως την εμπειρία του χειρουργού, το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση.
Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ