Υγεία|31.03.2021 19:30

Κορονοϊός: Οι έγκυες δείχνουν ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Μαίρη Τσίνου

Καθησυχαστικά είναι για τις νέες και μέλλουσες μητέρες τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο παρουσίασαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση παρόμοια με εκείνη των γυναικών που δεν έχουν συλλάβει ή γεννήσει, ανέφεραν ερευνητές την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το NBC. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, διαπίστωσε επίσης ότι τα αντισώματα των μητέρων υπήρχαν στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο μητρικό γάλα, υποδηλώνοντας ότι μεταδίδεται η ανοσία στα βρέφη.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για γυναικολόγους και άλλους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, καθώς  μέχρι πρόσφατα υπήρχε «πλήρης έλλειψη δεδομένων» επειδή οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες έμειναν εκτός των αρχικών κλινικών δοκιμών των εμβολίων, δήλωσε η Dr. Andrea Edlow, ειδικευμένη στην εμβρυϊκή ιατρική στο Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη και μια από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης. «Φαίνεται ότι έχουμε σπουδαία νέα», δήλωσε η Edlow στην εκπομπή «Today» του NBC. «Αυτή η μελέτη είναι ένα κομμάτι του παζλ. Είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες συμβουλές γύρω από τον εμβολιασμό».

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Οι έγκυες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19

Η μελέτη, που διεξήχθη σε δύο ιατρικά κέντρα, περιελάμβανε 131 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας: 84 ήταν έγκυες, 31 θηλάζουσες και 16 χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Όλες έλαβαν και τις δύο δόσεις είτε του εμβολίου Pfizer-BioNTech είτε του εμβολίου της Moderna. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα τους, τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από το εμβόλιο ήταν τα ίδια και στις τρεις ομάδες. Αντισώματα βρέθηκαν επίσης στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο μητρικό γάλα, υποδηλώνοντας ότι «το μωρό έχει προστασία. απλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει», ανέφερε η Edlow. Τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν ως απόκριση στο εμβόλιο ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρήθηκαν σε γυναίκες που είχαν ήδη Covid-19, σημείωσε.

Ο Δρ. Iffath Hoskins, γυναικολόγος στο NYU Langone Medical Center στη Νέα Υόρκη και εκλεγμένος πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πολύ καθησυχαστικά». Το ανοσοποιητικό σύστημα μιας εγκύου γυναίκας καταστέλλεται, ώστε το σώμα της να μην απορρίπτει το έμβρυο, σημείωσε, οπότε υπήρξε συζήτηση για το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα εμβόλιο. «Αυτό που μας δείχνει αυτή η μελέτη είναι ότι η μητέρα έχει ισχυρή ανταπόκριση», δήλωσε ο Hoskins, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Το σώμα της ξυπνά… δημιουργώντας αντισώματα σε αυτό που μόλις έλαβε, δηλαδή το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με τη συνολική ασφάλεια του εμβολίου, σημείωσε η Edlow. Επί του παρόντος, υπάρχουν διαθέσιμα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 για έγκυες γυναίκες, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να ενέχουν συγκεκριμένο κίνδυνο για τις μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πάντως, μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δεν εντόπισαν θέματα ασφάλειας. Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται από την Pfizer και τη Moderna είναι νέα. Όμως, τα εμβόλια που χρησιμοποιεί η Johnson & Johnson έχουν δοθεί σε έγκυες γυναίκες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής για τον ιό Έμπολα, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

Τα εμβόλια Covid-19 πρέπει να δίνονται σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, οι οποίες όμως θα αποφασίζουν αν θέλουν να εμβολιαστούν, συμβουλεύει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Η Covid-19 είναι πιο σοβαρή σε έγκυες γυναίκες και εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Ο Hoskins συμβουλεύει τόσο τις έγκυες γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο όσο και εκείνες που δεν μπορούν να περιμένουν να το κάνουν. Λέει στους ασθενείς ότι ο εμβολιασμός είναι η ασφαλέστερη επιλογή, αλλά σημειώνει ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άγνοιας», είπε. «Κατά την προσωπική μου γνώμη, υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γνώσης ότι ο κορονοϊός είναι κάτι πραγματικά κακό για όλους, συμπεριλαμβανομένης και μιας εγκύου γυναίκας». «Μπορούμε σίγουρα να πούμε με πλήρη σιγουριά ότι το να κολλήσει μια γυναίκα Covid-19 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο», ανέφερε η Edlow.

Και οι δύο ειδικοί συνέστησαν οποιοδήποτε εμβόλιο Covid-19 - είτε πρόκειται για την έκδοση της Pfizer, της Moderna ή της Johnson & Johnson - σε έγκυες γυναίκες. Η νέα μελέτη εξέτασε μόνο τον εμβολιασμό κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, με περισσότερες έρευνες να διεξάγονται σχετικά με τον καλύτερο χρόνο για να γίνει ο εμβολιασμός.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο κορονοϊού στα παιδιά: Πόσο απέχουμε, γιατί αποτελεί «κλειδί» για ανοσία της αγέλης

ModernaεγκυμοσύνηJohnson & JohnsonPFIZERέγκυεςεμβόλιοΚορονοϊός