Έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΣτο στόχαστρο των αρμοδίων του Οργανισμού μπαίνουν κυρίως αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, καθώς και ψηφιακές μαστογραφίες, οι οποίες έχουν και τις υψηλότερες τιμές.
Ειδικότερα η αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ επιχειρώντας να ελέγξει τις δαπάνες που είχαν υποβληθεί και οι οποίες πρέπει να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό, ζητά από τα Διαγνωστικά Κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές την κατάθεση φακέλων, στους οποίους θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για εξετάσεις που έχουν γίνει. Γι αυτό και θα πρέπει έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 να προσκομίσουν ψηφιακά όλες τις υποβληθείσες στον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις για το διάστημα από 15 έως 30 Μαρτίου 2018.
Βέβαια ο επανέλεγχος αυτός έχει ερμηνευτεί ήδη από πολλούς ιδιώτες παρόχους ως μια προσπάθεια να «κουρευτούν» και πάλι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, δεδομένων και των μεγάλων υποχρεωτικών εκπτώσεων που δίνονται ήδη σε μορφή rebate και claw back από Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικές.
Σε μια τέτοια περίπτωση χαμένοι θα είναι βέβαια και πάλι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Η πρόσθετη αυστηροποίηση του συστήματος για να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να δυσκολεύονται περισσότερο για να κάνουν μία εξέταση, είτε γιατί θα απαιτούνται περισσότερα παραστατικά και αποδείξεις, είτε γιατί τα ιδιωτικά κέντρα δε θα διεξάγουν τις επιπλέον εξετάσεις αφού δε θα αποζημιώνονται γι αυτές.
Άλλωστε με βάση τους εκπροσώπους του κλάδου (ΠΑΣΙΔΙΚ), τα έσοδα των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς μειώθηκαν δραματικά οι τιμές σχεδόν όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, σε ποσοστό που σε κάποιες από αυτές τις εξετάσεις έφτασε μέχρι και το 65% της αρχικής τους τιμής.
Επίσης επιβάλλονται τμηματικές εκπτώσεις (rebate), οι οποίες στην τελευταία κλίμακά τους φτάνουν το 50% επί των ήδη μειωμένων τιμών και οι οποίες μεσοσταθμικά κυμαίνονται περίπου στο 25%.
Να σημειωθεί ότι το 90% των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ). Και αυτό διότι οι δημόσιες δομές, όπως είναι τα εργαστήρια του Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην ΙΚΑ και νυν Το.Μ.Υ.) και τα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων, είτε υπολειτουργούν, είτε απαιτούνται δύο με τρεις μήνες αναμονή για την εκτέλεση ακόμη και της πλέον απλής διαγνωστικής εξέτασης.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά