Υγεία | 24.06.2021 11:15

Πρόεδρος ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ: Γιατί πρέπει να προστατεύονται από το Μελάνωμα όσοι εργάζονται στον ήλιο

Newsroom

Συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ βρέθηκε στη Χίο και πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η Πρόεδρος ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ κα Αναστασία Πασακοπούλου, η ∆ιευθύντρια ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ κα Όλγα Λιοντοπούλου και η ∆ερματολόγος-Αφροδισιολόγος κα Μαριτίνα Ρόππα, βρέθηκαν στο πλευρό των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου προκειμένου να τους ενημερώσουν για τους τρόπους πρόληψης και προστασίας αναφορικά με τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, καθώς, λόγω της εκτεταμένης έκθεσης στον ήλιο κατά την εργασία τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Παράλληλα, η έντονη ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει επιτακτική την ανάγκη της έγκυρης ενημέρωσης.

Η Πρόεδρος του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ κ.Αναστασία Πασακοπούλου μιλά στο ethnos.gr για την αξία της ενημέρωσης ειδικά σε εργαζόμενους που απασχολούνται κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, με δεδομένο ότι οι Μαστιχοπαραγωγοί βρίσκονται για πάρα πολλές ώρες και για πολλούς μήνες στην ύπαιθρο, κάτω από τα σχοίνα και εκτίθενται έντονα στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Στις 16 Ιουνίου, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την φιλοξενία του Μουσείου Μαστίχας Χίου - Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου». Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας λίγα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία;

Ο ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την εν λόγω εσπερίδα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την εξαιρετική φιλοξενία του το Μουσείου Μαστίχας Χίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και ιδιαίτερα τη διαχειρίστρια του μουσείου, κυρία Ελένη Παϊδούση, όπως και όλους τους εξαιρετικούς συνεργάτες της, που μας βοήθησαν να διεξάγουμε την ενημερωτική μας δράση στον τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό τους χώρο. Το Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να επισκεφθούν όλοι το νησί, ώστε να νιώσουν και να κατανοήσουν για ποιον λόγο η καλλιέργεια και η συλλογή μαστίχας  και γενικότερα η τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας έχει συμπεριληφθεί και καταχωρηθεί από την UNESCO στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και να μπορέσει να υπάρξει η προστασία της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για την υποστήριξή της, τον πρόεδρο της, κύριο Γεώργιο Τούμπο, τον αναπληρωτή διευθυντή, κύριο Ηλία Σμυρνιούδη, αλλά και όλους τους μαστιχοπαραγωγούς που συμμετείχαν ενεργά στη δράση. Είναι σημαντικό, ότι μας έδωσαν την άποψή τους και μας εξήγησαν το πόσο δύσκολη είναι η εργασία τους και πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να ενημερώνονται για τόσο σημαντικά θέματα και ιδιαίτερα για το Μελάνωμα και τον Καρκίνο του Δέρματος. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί ιδιαίτερα, διότι εργάζονται για πάρα πολλές ώρες και για πολλούς μήνες στην ύπαιθρο, κάτω από τα σχοίνα και εκτίθενται έντονα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ποιους κινδύνους και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι Μαστιχοπαραγωγοί της Χίου αναφορικά με το μελάνωμα;

Είναι φυσικό να απειλούνται οι μαστιχοπαραγωγοί από το μελάνωμα λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο. Η σκληρή και ακατάπαυστη εργασία τους κάτω από το μαστίχι, θα πρέπει να τους καταστήσεις ιδιαίτερα προσεχτικούς σε σχέση με τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μην υποστούν βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Θεωρούμε ότι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με το Μελάνωμα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιατρό-δερματολόγο, κυρία Μαριτίνα Ρόπα, που ήρθε μαζί μας και ενημέρωσε τους μαστιχοπαραγωγούς, εξηγώντας τους τι είναι το μελάνωμα και πώς μπορούν να προστατευτούν από αυτό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ανταπόκριση του κόσμου  κατά τη διάρκεια της ημερίδας;

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Βρέθηκαν όλοι κοντά μας, στην ενημερωτική μας δράση. Το συναρπαστικό ήταν ότι δεν ήρθαν να ακούσουν ως απλοί ακροατές-θεατές αυτά που είχαμε να τους πούμε και να τους δείξουμε, αλλά έλαβαν ενεργά μέρος σε αυτήν. Η αλληλεπίδραση που υπήρξε ήταν μοναδική. Μέσω των ερωτήσεων και των απαντήσεων λύθηκαν απορίες, αλλά και έγιναν αφορμή για νέες προτάσεις και ιδέες που θα βοηθήσουν στην προστασία τους από το Μελάνωμα. Η ενεργή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων έδωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στη δράση του ΑγκαλιάΖΩ.

Συμπερασματικά, ποιους στόχους είχατε θέσει για την ημερίδα και πώς αυτοί υλοποιήθηκαν;

Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι διότι οι στόχοι που είχαμε θέσει επιτεύχθηκαν με επιτυχία. Η ενημέρωση για το Μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος πραγματοποιήθηκε σε μια πληθυσμιακή ομάδα, η οποία επιλέχθηκε με βάση τις ανάγκες της και την ιδιαίτερη επικινδυνότητα που την διακατείχε. Όσοι μαστιχοπαραγωγοί ήταν εκεί ενημερωθήκαν άμεσα, όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, θα ενημερωθούν από την ένωσή τους, αλλά και από τον όμιλό μας για  οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία και διευκρίνιση. Θα σταθούμε πλάι τους σε ότι χρειαστούν και μπορούμε να τους προφέρουμε. Η ενημερωτική εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε για να τελειώσει εκείνο το απόγευμα, αλλά για να γίνει η αρχή μιας συνεργασίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τον όμιλό μας σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο και ειδικότερα το Μελάνωμα. Τους ευχαριστούμε πολύ για τον τρόπο που μας δέχτηκαν και για το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που μας άκουσαν. Είναι μοναδικοί, όπως και η μαστίχα τους!

Ο κίνδυνος του μελανώματος είναι ένα θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, θα λέγατε ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και τον υπόλοιπο καιρό;

Ο κίνδυνος του Μελανώματος δεν έχει εποχή. Ζούμε σε μία χώρα που ο ήλιος τη συντροφεύει όλο το χρόνο. Σίγουρα το καλοκαίρι, λόγω του ότι είμαστε στη θάλασσα πολλές ώρες με πιο ελαφριά ενδυμασία και χαιρόμαστε τις διακοπές μας, συζητάμε περισσότερο για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και τους τρόπους πρόληψης από αυτές. Ο ΑγκαλιάΖΩ ενημερώνει συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για το Μελάνωμα και κρατά σε επαγρύπνηση όλους τους κατοίκους της χώρας μας και επιπροσθέτως ενημερώνει και κατά ομάδες που εκτίθενται έντονα λόγω εργασίας και ασχολίας, όπως οι αθλητές και οι αθλήτριες, οι μαθήτριες και οι μαθητές αλλά και οι επαγγελματίες όπως μαστιχοπαραγωγοί, αλιείς, ναυτικοί, καθώς και αλλά επαγγέλματα που εκτίθενται στον ήλιο. Η πρόληψη σώζει ζωές! Ο όμιλος μας είναι εδώ για να βοηθήσει σε αυτό!

Ποιες άλλες δράσεις βρίσκονται στην ατζέντα του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το μελάνωμα; 

Η ατζέντα του ομίλου μας έχει πολλές και ποικίλες δράσεις, τόσο διά ζώσης, όσο και ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώσει το κοινό για το μελάνωμα με διακεκριμένους επιστήμονες. Θα παρακαλούσα τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις δράσεις μας και το έργο του ομίλου μας μέσα από το site μας αλλά και τη σελίδα και ομάδα στο fb του ΑγκαλιάΖΩ. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς αυτής της δράσης μας, MSD και La Roche Posay.

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ 

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ  ιδρύθηκε το 1976 με έδρα τον Πειραιά. Στα 44 χρόνια δράσης και προσφοράς, ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ στηρίζει τους ασθενείς με καρκίνο. Ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα αιρετά μέλη του οποίου είτε είναι ασθενείς είτε έχουν εμπειρία της νόσου.

Ο Όμιλος αποτελείται από μέλη και εθελοντές. Παράλληλα, για την επίτευξη του έργου του, υποστηρίζεται από επαγγελματίες στο τομέα της επικοινωνίας, της ψυχολογικής υποστήριξης, της διαχείρισης των λογιστικών και οικονομικών ζητημάτων, καθώς και της γραμματειακής υποστήριξης. Επιπλέον, συνεργάζεται με έμπειρους και καταξιωμένους Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων του αντικαρκινικού χώρου, οι οποίοι συνιστούν την Επιστημονική Επιτροπή του Ομίλου.

Ο ΟΕΚΚ- ΑκαλιάΖΩ έχει Παράρτημα στο Ηράκλειο Κρήτης από το 2007 για τις ανάγκες των πολιτών της περιφέρειας. Τέλος, φιλοξενεί και στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λαρυγγεκτομηθέντων ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ από το 1989.

Χίοςκαρκίνοςμελάνωμα