Υγεία|06.01.2022 07:45

Κορονοϊός: Η πιο ασφαλής χώρα αυτή την εποχή είναι η Κίνα – Μακριά από το Περού και τη Βουλγαρία – Δεν τρομάζει η νέα παραλλαγή… ακόμη

Newsroom

Ο κορονοϊός μας έχει τυλίξει σαν μια ζώνη, που λέει κι ο ποιητής, εδώ και δυο χρόνια. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει σφίξει τη «ζώνη» στην τελευταία οπή της... Οι ειδικοί με συγκρατημένη αισιοδοξία αποφαίνονται ότι η πανδημία, όπου να 'ναι τελειώνει. Για την ώρα όμως, όλα είναι «πανδημικά»...

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πριν από λίγα 24ωρα ότι το εθνικό σύστημα Υγείας επρόκειτο να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, αλλά το «Plan B» με τους σχετικά ελαφρούς περιορισμούς για τους πολίτες παρέμεινε σε ισχύ.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει τη ζωή δύσκολη σ’ εκείνους που συνεχίζουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια λέξη άκομψη που είναι παράγωγος του «merde» και δεν είναι κουβέντα να λέγεται από έναν Πρόεδρο. Και μετά, ο Μακρόν, αναφέρθηκε ότι μια νέα παραλλαγή – προς το παρόν ανώνυμη – είχε καταγραφεί στη Γαλλία, προερχόμενη πιθανώς από έναν επισκέπτη από το Καμερούν – η οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την Όμικρον. Και στη Γαλλία χάος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που καταγράφουν καθημερινά παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων, αναφέρθηκε ότι τα παιδιά δεν θα επέστρεφαν στο σχολείο στο Σικάγο αφού οι δάσκαλοι αρνήθηκαν να γυρίσουν, την τελευταία στιγμή.

Και στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Σκοτ ??Μόρισον τα έβαλε – δικαίως – με τον σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς και του απαγόρευσε την είσοδο... στο Αυστραλιανό Όπεν.

Το Περού χτυπήθηκε ανελέητα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από πλευράς θανάτων κατά κεφαλήν από την Covid-19 είναι το Περού: Aναφέρεται ότι είχε 202.867 θανάτους δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 623,9 ανά 100.000 άτομα. Αυτό φέρνει τη χώρα των Άνδεων πολύ μπροστά από όλες τις άλλες χώρες, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί στη σειρά με 445,5 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

Και, κρατηθείτε τώρα: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα από τα πιο ασφαλή μέρη για επισκεφθεί κάποιος αυτή την εποχή που σαρώνει η μετάλλαξη Όμικρον, είναι η Κίνα, το μέρος όπου γεννήθηκε αυτός ο ιός. Τα στατιστικά λένε ότι υπήρξαν μόνο 4.849 θάνατοι από τον Covid στην Κίνα – δίνοντας ποσοστό θνησιμότητας 0,3 άτομα ανά 100.000. Ξεχάστε, λοιπόν, όλα όσα ακούσατε για τη Γουχάν… Πηγαίνετε άφοβα στο Πεκίνο και στα περίχωρά του για να παρακολουθήσετε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελλάδα των ρεκόρ και η νέα παραλλαγή

Στην Ελλάδα πάλι τα ημερήσια κρούσματα χθες ακόμα μία φορά ξεπέρασαν τα 40.000. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.388.309. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.115 θάνατοι. Και να επικεντρωθούμε στην νέα μετάλλαξη, που όπως εικάζεται, προήλθε από ταξιδιώτη από το Καμερούν που αφίχθηκε στη Νότια Γαλλία.

Η νέα παραλλαγή πιστοποιήθηκε την 9η Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο IHU Mediterranee Infection της Γαλλίας, εξ ου και καταγράφεται ως ΙHU, και κατατέθηκε στη βάση δεδομένων GISAID για την Covid-19 υπό την ονομασία B.1.640.2.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία γύρω από τη νέα παραλλαγή είναι περιορισμένα για να βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα αναφορικά με την πιθανή «δυναμική» ή επικινδυνότητα του στελέχους. Η γονιδιωματική ανάλυση αποκάλυψε ότι η νέα παραλλαγή φέρει 46 μεταλλάξεις - πολύ περισσότερες από τις 37 της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, βάσει μελέτης στο στάδιο της προδημοσίευσης.

Η μετάλλαξη «βρίσκεται στο ραντάρ μας», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο Αμπντί Μαχαμούντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη την Τρίτη. «Ο ιός αυτός είχε πολλές ευκαιρίες να εξαπλωθεί», είπε. Η μετάλλαξη εντοπίστηκε σε 12 ανθρώπους στις νότιες Άλπεις την ίδια περίπου περίοδο που η Όμικρον εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη χρονιά. 

Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, παρουσίασε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook. Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα διεθνή ΜΜΕ, παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή IHU.

Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης, τονίζει ο καθηγητής, πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Και περιμένουμε τη συνέχεια του σίριαλ...

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςμετάλλαξηΚίναμετάλλαξη ΌμικρονΒουλγαρίαμετάλλαξη ΚαμερούνΠερού