Υγεία|07.01.2022 10:28

Κορονοϊός: Αρκεί η καραντίνα 5 ημερών; Επιφυλάξεις επιστημόνων - Οι δύο πλευρές

Newsroom

Θορυβημένες είναι οι υγειονομικές Αρχές εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως, την ώρα που όλο και πιο πολλές χώρες προχωρούν σε αλλαγές στα πρωτόκολλα όσον αφορά την περίοδο επώασης του ιού και τις μέρες που πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα όποιος έχει νοσήσει ή έχει εκτεθεί σε κρούσμα κορονοϊού.

Λίγο μετά τα Χριστούγεννα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί σε πέντε μέρες -αντί για δέκα που ίσχυε μέχρι τότε- το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από κορονoϊό και είναι ασυμπτωματικοί ή δεν εμφανίζουν πια συμπτώματα. Μετά το πέρας των πέντε ημερών, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.

Είναι ασφαλές;

Η εφαρμογή του μέτρου όμως έχει θέσει τεράστιο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, μέλη της οποίας τονίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή υγειονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου καραντίνας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Michael Ryan τονίζει: «Εάν οι άνθρωποι συντομεύσουν την περίοδο καραντίνας, τότε σίγουρα θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων που θα αναπτύξουν τη νόσο μετά το πέρας των πέντε ημερών και, ενδεχομένως, θα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό μιας και δεν θα βρίσκονται σε περιορισμό».

«Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιστήμης και της οικονομίας. Ανάμεσα στο να ακολουθείς ένα τέλειο υγειονομικό πρόγραμμα και να έχεις τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στην κοινωνία. Και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν αυτή την ισορροπία» εξηγεί ο ίδιος.

Δεν είναι λίγοι και οι Έλληνες επιστήμονες που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εξήγησε γιατί δεν είναι επαρκής η πενθήμερη καραντίνα των κρουσμάτων. Μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε πως όσοι νόσησαν δεν μπορούν να γυρίσουν την έκτη ημέρα στην εργασία τους, καθώς ακόμα νιώθουν αδύναμοι.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό, επέμεινε.

«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με COVID να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπoρούν να πάρουν τα πόδια τους, πώς θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του» επεσήμανε και εκτίμησε πως χρειάζονται 10 μέρες.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας» υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα και η Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. «Οι πέντε ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι το ελάχιστο. Στην ουσία αν κάποιος έχει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα) νοσηρότητας θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα παραπάνω ημέρες».

Τεστ και περίοδος απομόνωσης

Τα CDC έπειτα από την απόφαση για την περίοδο της καραντίνας δέχονταν πιέσεις από τους ειδικούς να ζητήσουν από όσους βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν διαγνωστικό τεστ προτού ολοκληρώσουν την καραντίνα τους, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην εν λόγω σύσταση.

Αντ’ αυτού, σε νέες οδηγίες τους, επεσήμαναν: «Αν ένα άτομο έχει πρόσβαση σε τεστ και θέλει να κάνει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τεστ αντιγόνου προς το τέλος της πενθήμερης καραντίνας».

Κορονοϊόςκαραντίνατεστασθενήςμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώρα