Υγεία|15.07.2022 11:00

Γουργουλιάνης: Περισσότερο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα η μετάλλαξη «Κένταυρος» - Γιατί ορισμένοι δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που έχει πάρει την ονομασία «Κένταυρος». Η μετάλλαξη, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 10 χώρες, χαρακτηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση».

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ωστόσο είναι λιγότερο θανατηφόρα

«Στην Ινδία βρέθηκε την 1η Ιουνίου. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και δεν έχουμε αύξηση στους θανάτους. Η εκτίμηση μας είναι ότι έχουμε ένα μεταδοτικό ιό, που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος.  Άρα δεν μας τρομάζει τόσο πολύ η μεταδοτικότητα αρκεί να προστατεύσουμε τους ευάλωτους» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Γιατί κάποιοι δεν νοσούν με κορονοϊό

Ερωτηθείς πώς εξηγείται ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κορονοϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα», είπε και πρόσθεσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε».

«Τα νοσοκομεία γεμίζουν από υπερήλικες»

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης επισήμανε ότι μετά την πανδημία έχουν εκδηλωθεί σοβαρές νευρώσεις και ότι τα νέα παιδιά θα πρέπει να διασκεδάσουν μετά την πίεση των εξετάσεων.

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Kαι όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αλλάξει όλα. «Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας» είπε ο κ. Γουργουλιάνης προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».

Τόνισε μάλιστα, ότι όλη η Ευρώπη ζει περίπου φυσιολογικά. «Η Όμικρον ουσιαστικά έκανε μια ενισχυτική δόση στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, δηλαδή οι μεγάλοι άνθρωποι και όσοι έχουν συννοσηρότητες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας προέτρεψε τους ηλικιωμένους να φοράνε μάσκα, αλλά και τους νέους όταν τους επισκέπτονται.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης  δήλωσε «είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς ακόμη και για την απλή γρίπη», γεγονός που μας κάνει να είμαστε περισσότεροι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Από τον Ιανουάριο και μετά η κατάσταση θύμισε ενδημικότητα. Από τον Οκτώβριο που θα κλειστούμε μέσα πιθανότατα να έχουμε καμία έξαρση», συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό και το αν θα συμπεριλάβει και τη νέα μετάλλαξη τόνισε ότι θα είναι στοχευμένο και πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα γιατί «όπως εξελίσσεται η νόσος εξελίσσονται και τα εμβόλια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενεργειακός εφιάλτης και σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» - Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για επάρκεια και τιμές

Κορονοϊός: Μπάχαλο στα νοσοκομεία με ασθενείς covid - Στοιβαγμένοι στα επείγοντα περιμένοντας για κρεβάτι

Power Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές στους δικαιούχους - Διεύρυνση του προγράμματος αλλά αντιδράσεις για τα ποσά

Οι Αμερικανοί βουλευτές «μπλόκαραν» τα τουρκικά F16 - Οι πολιτικές Ερντογάν, οι S-400 και τα «παζάρια» στο ΝΑΤΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο

Ποια ήταν η Χιροσίμα της Βραζιλίας: Η τραγωδία που ακόμα και σήμερα 72 χρόνια μετά ουδείς έχει ξεχάσει

ειδήσεις τώραΓουργουλιάνηςεμβόλιο κορονοϊόςΚορονοϊόςμετάλλαξη