Υγεία|13.01.2023 09:11

Μετάλλαξη Κράκεν: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί; Η ικανότητά της να... ξεγελά το ανοσοποιητικό και η δυνατότητα των εμβολίων να την «πολεμήσουν»

Newsroom

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες και στην Ελλάδα, για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» (XBB 1.5), με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εκτιμούν πως δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη στο προκαλέσει σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

Η «Κράκεν» έχει παρόμοια στοιχεία με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά η XBB 1.5 δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσο ή αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, στο OPEN.

Μάλιστα, ο καθηγητής τονίζει πως όπως φαίνεται, τα εμβόλια καλύπτουν και σε αυτή την περίπτωση από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

«Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο προστασίας. Δεν είναι τέλειο όσον αφορά στο να κολλήσει κάποιος, το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια λειτουργούν πάρα πολύ αποτελεσματικά για αυτόν τον σκοπό», υπογράμμισε.

Η Κράκεν αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος υποστηρίζει ότι η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» είναι σίγουρα πιο μεταδοτική.

Όπως εξηγεί, «οι γενετικές αλλαγές που είδαμε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εδώ, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή».

«Έτσι, λόγω αυτού του ποσοστού, ναι, μπορούμε να πούμε ότι και γενετικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σημαίνει επίσης ότι αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν Covid το φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν», τόνισε έπειτα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «θα δούμε πολλά κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και λόγω επαναμολύνσεων».

«Για το αν είναι πιο θανατηφόρο αυτό το στέλεχος του ιού, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί. Οι γενετικές αλλαγές δεν φαίνεται να ενέχουν καμία πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης ή αύξησης της θνησιμότητας. Το λέω αυτό γιατί αυτό που περιμένω να δούμε είναι περισσότερα κρούσματα Covid, ίσως να αυξηθούν κάποιες νοσηλείες, αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν νομίζω ότι αυτό το στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο», συμπλήρωσε.

Το 2024 «οι μεταλλάξεις θα έχουν κατασταλάξει»

Σε ερώτηση εάν μέχρι το 2024 θα έχουμε πει «αντίο» στον κορονοϊό, δηλαδή αν η πανδημία θα δώσει τη θέση της σε μια ενδημική φάση του ιού, ο κ. Γαλιατσάτος είπε: «Οι προβλέψεις μου το 2020 ήταν για το 2024 ή το 2025, δηλαδή ότι θα είχαμε τέσσερα ή πέντε χρόνια πανδημίας. Ελπίζω λοιπόν ότι φτάνουμε εκεί. Οι προκλήσεις, αυτές οι νέες μεταλλάξεις που είδαμε στην παραλλαγή Κράκεν, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να μολυνόμαστε, αλλά πανδημία δεν σημαίνει ότι τα νοσοκομεία μας είναι υπερφορτωμένα. Έχουμε εργαλεία για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης από Covid. Δεν πρόκειται να το ξαναδούμε αυτό. Δεν το υποψιάζομαι αυτό, με τα σημερινά δεδομένα που βλέπουμε. Πιθανότατα θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα».

«Ελπίζω λοιπόν ότι το 2024, οι μεταλλάξεις θα έχουν κατασταλάξει και θα είναι λιγότερο μεταδοτικές και περισσότερο ενδημικές. Η Μητέρα Φύση είναι αυτή που θα το καθοδηγήσει αυτό. Όχι τόσο εμείς καθαυτοί, αλλά βλέπω, πιστεύω, ότι θα αρχίσουμε να το βλέπουμε αυτό. Γιατί; Επειδή ειδικά το 2023 θα είναι ίσως μια δύσκολη χρονιά λόγω τόσων πολλών ανεμβολίαστων ανθρώπων στην Κίνα και σε άλλες χώρες που θα κολλήσουν τη λοίμωξη, θα την οδηγήσουν. Αλλά κάποια στιγμή το 2024 θα πρέπει να κατασταλάξει. Έτσι, η πρόβλεψή μου είναι είτε στα τέλη του 2024 είτε το 2025, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον Covid περισσότερο ως ενδημικό φαινόμενο», πρόσθεσε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν βλέπουμε πλέον τόσους πολλούς ασθενείς όσοι βλέπαμε παλαιότερα και: «Πρόκειται για μια τεράστια νίκη όπου μαθαίνουμε πώς να νικάμε έναν απειλητικό για τη ζωή ιό και να τον κάνουμε πιο αδύναμο. Αυτό είναι μια νίκη, ακόμη και όσο είμαστε ακόμα στη φάση της πανδημίας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε κερδίσει ορισμένες μάχες σε αυτόν τον πόλεμο κατά της πανδημίας».

Παγώνη: Δεν κάνει πνευμονίες η Κράκεν

«Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος… Το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘ κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» τόνισε.

Στην Ελλάδα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, και οι έξι μολύνσεις από την υποπαραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκαν στην Αττική και συγκεκριμένα, τέσσερις στον βόρειο τομέα Αθηνών και δύο στον δυτικότομέα Αθηνών.

Συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση της νέας υποπαραλλαγής XBB.1.5, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων Covid-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η ΧΒΒ.1.5 έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα».

Γι' αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».

Επίσης, σημειώνει πως από τις 22 Οκτωβρίου 2022 έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ματίνα ΠαγώνηΚορονοϊόςειδήσεις τώραεμβόλιο κορονοϊόςΘεοκλής Ζαούτηςμετάλλαξημεταλλάξειςμετάλλαξη Όμικρον