Υγεία | 20.01.2023 21:20

Υπό πολιορκία τα νοσοκομεία από το κοκτέιλ γρίπης, RSV, κορονοϊού: Επί ποδός οι ειδικοί για τη μετάλλαξη «Όρθρος»

Newsroom

Σε πολιορκία βρίσκονται τα νοσοκομεία από το κοκτέιλ γρίπης, RSV και κορονοϊού, με τους διαδρόμους των νοσοκομείων να γεμίζουν ράντζα. Όλα αυτά την ώρα που έφτασε και στη χώρα μας η υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού «Όρθρος», ενώ ως γνωστό έχει εντοπιστεί και η μετάλλαξη «Κράκεν».

«Αυτή τη στιγμή τα τμήματα επειγόντων περιστατικών βουλιάζουν σε κάθε εφημερία, ενώ επίσης πολλές είναι και οι εισαγωγές», εξηγεί στο OPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σημαντική είναι η επιβάρυνση από την πρωτοχρονιά και μετά από τις νοσηλείες λόγω κορονοϊού που διαρκώς αυξάνονται. Ενδεικτικά στον «Ευαγγελισμό» και οι 82 απλές κλίνες είναι κατειλημμένες, ενώ στο «Γεννηματάς» οι 52 από τις 54.

Και στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Όρθρος»

Όλα αυτά την ώρα που καταγράφηκε και στη χώρα μας η μετάλλαξη «Όρθρος», η οποία και σαρώνει ήδη την Ευρώπη.  Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος  εξήγησε ότι ο «Όρθρος» είναι μία υπο παραλλαγή του Κενταύρου. «Δε φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο «Δέλτα» και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο πνευμονολόγος στην ΕΡΤ.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

Ήδη στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της χώρας (UKHSA), η υποπαραλλαγή Όρθρος γνωστή ως CH.1.1, ήδη κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας. Από τον περασμένο Νοέμβριο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, η υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον το 23,1% όλων των κρουσμάτων – αν και οι αλληλουχίες του ιού δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ακόμη και το 100% σε ορισμένες περιοχές. Ανάμεσα στις περιοχές περιλαμβάνονται το Μπράντφορντ, η Οξφόρδη και το Ρέντινγκ.

Από που πήρε το όνομα η μετάλλαξη

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού πήρε ανεπίσημα το όνομα «όρθρος» από τον δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.

«Η UKHSA παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και εργάζεται για να κατανοήσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», ανέφερε η διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων της UKHSA, Μίρα Τσαντ.

«Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνά μας κατά των μελλοντικών κυμάτων Covid-19, οπότε εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε, οι άνθρωποι να λαμβάνουν όλες τις δόσεις για τις οποίες είναι επιλέξιμοι το συντομότερο δυνατό», τόνισε η Τσαντ.

Η Τζένι Χάρις, επικεφαλής της UKHSA, δήλωσε ότι το μέλλον της πανδημίας είναι λιγότερο προβλέψιμο από ό,τι ήταν στην αρχή, λόγω του αριθμού των νέων υποπαραλλαγών που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τόσο οι λοιμώξεις από γρίπη όσο και από Covid-19 κορυφώθηκαν για λίγο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και νέα κύματα φέτος.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε περισσότερα κύματα Covid-19 στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο, αλλά θα το δούμε επιδημιολογικά. Νομίζω λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο», δήλωσε στους Financial Times.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια δουλεύουν καλά και η υπηρεσία παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στη βιολογική δομή του ιού, η ίδια επέμεινε ότι ο Covid-19 «δεν θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη» και πρόσθεσε ότι η Βρετανία πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού σε ισχύ για «πολλά χρόνια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανίανοσοκομείομετάλλαξηειδήσεις τώραγρίπηΚορονοϊός