Υγεία|18.02.2023 08:36

Με καθυστέρηση τα τρία νέα Νοσοκομεία της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετά την ακύρωση του διαγωνισμού – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθούν τα τρία νοσοκομεία που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή τους.

Η υπόθεση μπλόκαρε μετά τις προσφορές που παρέδωσαν οι εργολάβοι και οι οποίες ήταν υπερδιπλάσιες από τα κριτήρια που είχαν ορισθεί. Η υπόθεση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δεν έχει ξανασυμβεί ένα ίδρυμα να χαρίζει τρία ολοκαίνουρια νοσοκομεία και η διαδικασία να «παγώνει» ήδη από τον διαγωνισμό για την κατασκευή τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως διαβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με άλλους όρους.

Ωστόσο, θα υπάρξουν καθυστερήσεις για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μετά το μπλοκάρισμα που προέκυψε. Νοσοκομεία τα οποία θα προφέρουν σε χιλιάδες ασθενείς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αφού πρόκειται για νοσηλευτικά ιδρύματα με τα πιο υψηλά στάνταρ τα οποία θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα πιο ακριβά ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη νέα κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής που θα αντικαταστήσει το παλαιό.

Επίσης, την ανακατασκευή του Νοσοκομείου Σπάρτης ενώ από την αρχή θα δημιουργηθεί το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Η ολοκλήρωση των έργων επρόκειτο να γίνει στο τέλος του 2025, ενώ λόγω ακριβώς της εμπλοκής που προέκυψε είναι πια άγνωστο πότε θα αποπερατωθούν τα έργα.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, έχει υποχρέωση να στελεχώσει πλήρως τα τρία νοσοκομεία, κάτι το οποίο έχει εξασφαλιστεί ήδη, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ελληνική Πολιτεία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα τρία νοσοκομεία

Τα τρία νοσοκομεία που πρόκειται να δημιουργηθούν με κονδύλια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα καλύψουν όλες τις αντίστοιχες περιοχές είναι:

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

• προϋπολογισμός 102 εκατ. €

• ολοκλήρωση δωρεάς τέλος 2025

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής θα διαθέτει 181 κλινικές θέσεις, αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, 8 θέσεις ΜΕΘ και 15 κλίνες ψυχιατρικής και θα  αντικαταστήσει, σε νέα τοποθεσία κοντά στην πόλη της Κομοτηνής, το υφιστάμενο  Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» που ιδρύθηκε το 1937. Το νέο νοσοκομείο θα καλύψει την πολυπολιτισμική κοινωνία του Νομού Ροδόπης και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

• προϋπολογισμός 160 εκατ. €

• ολοκλήρωση δωρεάς τέλος 2025

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθηνών, θα ανεγερθεί στο Φίλυρο και θα παρέχει δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα διαθέτει 243 κλινικές θέσεις, αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, 33 θέσεις ΜΕΘ, και θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, όπως επείγοντα περιστατικά, πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα, ενώ θα είναι άρτια εξοπλισμένο. Βάσει μιας σχεδιαστικής προσέγγισης «campus», θα δημιουργηθούν δύο ακόμα κτίρια για την ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (δυναμικότητας 20 κλινών) και τη στέγαση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου από το ΑΠΘ.

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

• προϋπολογισμός 87,6 εκατ. €

• ολοκλήρωση δωρεάς τέλος 2025

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα διαθέτει 164 κλινικές θέσεις, αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, 8 θέσεις ΜΕΘ και 12 κλίνες με δυνατότητα μετατροπής σε ΜΑΦ και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, που λειτουργεί από το 1953. Θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξασφαλίζοντας κατ’ επέκταση υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τους νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς – ενήλικες και παιδιά - της Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δωρεάΣταύρος Νιάρχοςειδήσεις τώρανοσοκομείαυγεία