Εκλογές 2023: Ποιες εκκρεμότητες του Υπουργείου Υγείας μένουν πίσω
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΔεκάδες εκκρεμότητες μένουν πίσω στο υπουργείο Υγείας λόγω της αναμενόμενης προκήρυξης των εκλογών. Άλλωστε ο τομέας της Υγείας είναι ένας από τους πιο προβληματικούς στο Δημόσιο, αφού τα νοσοκομεία παρουσιάζουν αμέτρητα προβλήματα, ενώ και οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι επερχόμενες εκλογές φαίνεται ότι καθυστερούν ακόμα περισσότερο τα όποια έργα είναι να γίνουν, αλλά και τις όποιες ρυθμίσεις επιχειρήθηκε να προωθηθούν, με συνέπεια όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να γίνονται ακόμη πιο δυσλειτουργικές.
Άλλωστε στο υπουργείο Υγείας εδώ και εβδομάδες φαίνεται ότι υπάρχει κλίμα προεκλογικό, αφού πολλά έργα που είχαν ξεκινήσει «πάγωσαν» ακριβώς εξαιτίας της κάλπης. Τις όποιες δυσκολίες πάντως αναμένεται να τις αντιμετωπίσει ο επόμενος υπουργός Υγείας που θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα της οδού Αριστοτέλους.
Τα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία ενδεικτικά η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, αφού η εμφάνιση των ράντζων το τελευταίο διάστημα κατέδειξε πόσο εύθραυστο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν φαίνεται ότι εξαφάνισαν τα ράντζα προσωρινά, καθώς το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και αφορά σε μια γενικότερη διαχείριση των διαθέσιμων κλινών. Γι’ αυτό και ο νέος υπουργός Υγείας θα κληθεί να αλλάξει τον τρόπο που εφημερεύουν τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των άδειων κρεβατιών
Εκτός αυτού θα πρέπει να αξιοποιήσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε οι πολίτες να μη σπεύδουν με το παραμικρό πρόβλημα υγείας στα μεγάλα νοσοκομεία. Εξάλλου έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ακόμη και σε πρώτο βαθμό, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας ή ακόμη και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας.
Κατά τα άλλα η μεγαλύτερη πληγή στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει η έλλειψη προσωπικού, καθώς χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Οι πολυδιαφημισμένες και αναμενόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν φαίνεται να έχουν γίνει, τουλάχιστον στο βαθμό που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών αλλά και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) επιμένουν ότι ελάχιστες είναι οι μόνιμες προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των μη επανδρωμένων νοσοκομείων. Η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πιθανότατα να μπορούσε και να καλυφθεί με τη δημιουργία ενός νέου χάρτη υγείας στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι δομές της υγείας, το προσωπικό αλλά και οι υποδομές. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει πάντως ότι ο νέος χάρτης Υγείας από τον οποίο θα προκύψει και το νέο ΕΣΥ είναι ήδη έτοιμος.
Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ηγεσία θα χρειαστεί να συγχωνεύσει νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας ώστε το προσωπικό να κατανεμηθεί με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ο προσωπικός γιατρός και η ΠΦΥ
Λόγω εκλογών στη μέση μένει όμως και ο προσωπικός γιατρός αλλά και η γενικότερη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Παρότι ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα για αλλαγές στην ΠΦΥ, φαίνεται ότι αν δεν ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα είναι δώρο άδωρον.
Η επόμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσει ορθά ο προσωπικός γιατρός ο οποίος σήμερα καλύπτει μερικώς σχεδόν τους μισούς πολίτες που πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά. Οι αλλαγές όμως και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν καθώς έχουν «κολλήσει» εξαιτίας των αναμενόμενων ανακοινώσεων για τις εκλογές.
Ενδεικτικό είναι ότι ενώ θα έπρεπε να δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας με βάση και το χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη πρόγραμμα, μέχρι στιγμής η δημιουργία τους έχει «παγώσει». Μαζί τους όμως «πάγωσαν» και οι προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού καθώς ενώ έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη για νέες θέσεις εργασίας τόσο για γιατρούς όσο και για εργαζόμενους, οι επιτυχόντες δεν προσελήφθησαν ποτέ στο σύνολό τους αφού δεν έχουν δημιουργηθεί και οι απαραίτητες μονάδες.
Ψηφιακός φάκελος με ρυθμούς χελώνας
Όμως στη μέση έμεινε και ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στον οποίο θα πρέπει να συγκεντρώνονται όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών. Παρότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, οι εκλογές διέκοψαν τις προσπάθειες αφού η δημιουργία του φακέλου γίνεται μέσω του προσωπικού γιατρού ο οποίος επίσης έχει παγώσει. Η καθυστέρηση αυτή όμως φαίνεται ότι δημιουργεί δυσκολίες στον έλεγχο της δαπάνης, καθώς το υπουργείο υγείας επιδιώκει μέσα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών να ελέγχει τυχόν υπερσυνταγογράφηση ή άλλη προκλητή ζήτηση όπως σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα μητρώα ασθενών μέσω των οποίων επίσης επιχειρείται να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Η ακριβής καταγραφή των ασθενών με χρόνια νοσήματα θα λύσει τα χέρια στο σύστημα υγείας, ενώ θα διευκολύνει και τη χορήγηση των φαρμάκων με ορθολογικό τρόπο.
Πρόκειται μόνο για ορισμένες από τις εκκρεμότητες που μένουν στο χώρο της υγείας λίγο πριν τις κάλπες. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι όλα τα κόμματα εξουσίας, σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ όλα τα υπουργεία προγραμματίζουν ή πραγματοποιούν τον απολογισμό τους, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζεται να παρουσιάσει τον απολογισμό του μαζί με το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία από την κυβέρνηση σε υψηλότατο επίπεδο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία εκδήλωση που αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Μαρτίου.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό