Υγεία | 23.06.2023 07:20

ΕΣΥ: Πώς θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο - Το σχέδιο Μητσοτάκη, η εμπλοκή ιδιωτών και το σύστημα παρακολούθησης

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται ένα χειρουργείο στο ΕΣΥ, καθώς οι αναμονές ξεπερνούν ακόμη και τους 8 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τον έναν χρόνο. Η λίστα προτεραιότητας για χειρουργείο παρακάμπτεται φυσικά στο ελληνικό σύστημα με την παρέμβαση κάποιου γνωστού που έχει πρόσβαση στο νοσοκομείο. Το φαινόμενο των πολύμηνων αναμονών για ένα χειρουργείο δεσμεύτηκε πρόσφατα να μειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Το σχέδιο για μείωση της αναμονής για ένα χειρουργείο

Το σχέδιο για τη μείωση της λίστας αναμονής για ένα χειρουργείο είναι ήδη έτοιμο εδώ και καιρό, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει να εξαλείψει το φαινόμενο, αλλά η προσπάθεια σταμάτησε νωρίς και διήρκησε όσο ήταν το θέμα στην επικαιρότητα. Το ίδιο σχέδιο αναμένεται να εφαρμοσθεί και τώρα - εάν όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίσει την κυβέρνηση του - αλλά με προσθήκες που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το σχέδιο προβλέπει:

  • Αναλυτική καταγραφή των περιστατικών που είναι σήμερα στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό θα διαχωρισθούν οι ασθενείς που περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν, από εκείνους που αναζήτησαν λύση στον ιδιωτικό τομέα και απλά είναι ακόμη εγγεγραμμένοι.

Παρότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ξεκινήσει να κάνει αυτό το ξεκαθάρισμα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς τα αρμόδια τμήματα των νοσοκομείων λόγω φόρτου εργασίας, δεν πρόλαβαν να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς που ήταν σε αναμονή.

  • Ταυτόχρονα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, στους σχεδιασμούς για να μειωθούν οι αναμονές και να ξεμπλοκάρουν οι λίστες χειρουργείων στο νέο ΕΣΥ είναι να προχωρήσουν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία θα πραγματοποιούνται με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών και κάλυψη ενός τμήματος από τον ΕΟΠΥΥ.


Όμως τα προβλήματα είναι πολλά καθώς ακόμη και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας δυσκολεύτηκε να εκδώσει διευκρινιστική υπουργική απόφαση για το πως θα αμείβονται οι γιατροί, αλλά και πως θα χειρουργούνται οι ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις απογευματινές ώρες. Εκτός από τις αμοιβές εκκρεμεί και το θέμα της νοσηλείας τους, καθώς είναι άγνωστο σε ποιο κρεβάτι θα φιλοξενούνται όταν στα μεγάλα νοσοκομεία που υπάρχουν και οι λίστες αναμονής για χειρουργείο, υπάρχουν και ράντζα λόγω της μεγάλης πληρότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι θεσμοθετημένα εδώ και 20 χρόνια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδείς κατάφερε να τα λειτουργήσει.

  • Ο ιδιωτικός τομέας όμως αναμένεται να εμπλακεί και στα χειρουργεία, καθώς υπάρχουν σχέδια να μεταφέρονται οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές για επέμβαση, έπειτα από συμβάσεις που θα γίνουν με το δημόσιο. Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις θα είναι δωρεάν για τους πάσχοντες όπως είναι άλλωστε και οι νοσηλείες και οι μεταφορές που γίνονται σήμερα προκειμένου να μειωθούν τα ράντζα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Παράλληλα θα υπάρξει νέο σύστημα για την ψηφιακή παρακολούθηση όλων των χειρουργείων στο ΕΣΥ ώστε να ελέγχονται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας. Βέβαια και σήμερα οι λίστες χειρουργείων είναι ηλεκτρονικές, αλλά παρακάμπτονται με το επιχείρημα του κατ' επείγοντος.

Το νέο ψηφιακό σύστημα πάντως αναμένεται να έχει μία προσθήκη. Για τις περιπτώσεις όπου γιατροί θα επικαλούνται συχνά έκτακτη ανάγκη για να παρακάμψουν τη λίστα προτεραιότητας, θα υπάρχει ειδικό σύστημα που θα καταμετρά τον αριθμό των χειρουργείων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να σημαίνει συναγερμός.

ΕΣΥΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραχειρουργείαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης