Υγεία | 28.03.2019 10:05

Ο οικογενειακός γιατρός βγαίνει από το... κώµα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Από την «εντατική» επιχειρεί να βγάλει τον θεσµό του οικογενειακού γιατρού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού τις επόµενες ηµέρες ενεργοποιεί νέες υπηρεσίες αλλά και το λεγόµενο σύστηµα των παραποµπών. Αλλωστε τους τελευταίους µήνες ο θεσµός του οικογενειακού γιατρού παρουσίαζε στασιµότητα, καθώς και να ήθελε ένας πολίτης να βρει έναν γιατρό ελεύθερο για να εγγραφεί στο νέο σύστηµα, οι περισσότεροι είχαν κλείσει τον απαιτούµενο αριθµό των ασθενών που έχουν δικαίωµα να εγγράψουν στη λίστα τους.

Οµως, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους», τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει το ωράριο στο οποίο θα µπορούν να γίνονται προγραµµατισµένα ραντεβού σε οικογενειακούς γιατρούς στις δηµόσιες Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.ά. Συγκεκριµένα η υπουργική απόφαση θα περιγράφει ένα συγκεκριµένο ωράριο στο οποίο οι πολίτες θα µπορούν να πηγαίνουν στον οικογενειακό ιατρό για να λάβουν παραπεµπτικό ώστε να επισκεφθούν δωρεάν ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό κ.λπ.).

Τα ραντεβού

Με βάση τις πληροφορίες του «Εθνους», ανάλογα µε την επάρκεια των οικογενειακών γιατρών ανά Μονάδα Υγείας, θα δεσµεύεται και ένα µέρος των ραντεβού µέσω των οποίων θα εφαρµόζεται το σύστηµα των παραποµπών. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή γενικό γραµµατέα Σταµάτη Βαρδαρό, το νέο σύστηµα των παραποµπών, γνωστό και ως gatekeeping, θα εφαρµοστεί σταδιακά και σε µικρή κλίµακα σε πρώτη φάση, ώστε τους επόµενους µήνες να επεκταθεί και σε άλλες Μονάδες Υγείας. Οι ασθενείς πάντως που θα θέλουν να πηγαίνουν χωρίς καθυστέρηση σε ειδικό γιατρό ή να νοσηλευθούν σε νοσοκοµείο, θα µπορούν να κλείνουν ραντεβού στο ειδικό ωράριο, προκειµένου να λαµβάνουν από τον οικογενειακό τους γιατρό το παραπεµπτικό.

Σε ό,τι αφορά τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, εξακολουθούν να είναι 120 σε όλη τη χώρα, ενώ το επόµενο διάστηµα αναµένεται να δοθεί βαρύτητα στην Αττική, καθώς ο αριθµός των ΤΟΜΥ µε βάση τον πληθυσµό παραµένει µικρός. Ολα αυτά, βέβαια, σχεδιάζονται µετά την πρόσληψη των 455 γιατρών, µεταξύ αυτών θα είναι και πολλοί οικογενειακοί γιατροί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, οι οποίοι θα ενταχθούν σε µόνιµες θέσεις στο δηµόσιο σύστηµα.

Σε πρώτη φάση το νέο σύστηµα των παραποµπών, γνωστό και ως gatekeeping, θα εφαρµοστεί σε µικρή κλίµακα, ώστε τους επόµενους µήνες να επεκταθεί και σε άλλες Μονάδες Υγείας

Με βάση τους υπολογισµούς, οι νεοπροσληφθέντες γιατροί θα κληθούν να καλύψουν θέσεις σε ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενώ εκτιµάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί µέσα από τα Συµβούλια Κρίσεων του ΕΣΥ µέχρι το καλοκαίρι. Σχετικά µε τη χρηµατοδότηση των ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας µετά τη φηµολογία ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια λήγουν στο τέλος του 2019, διαβεβαιώνει ότι το ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισµένο συνολικά για τέσσερα χρόνια (σ.σ.: έως το 2021), αλλά θα υπάρχουν και εθνικοί πόροι που θα ενισχύουν το σύστηµα µε συγκεκριµένο ποσοστό ανά χρονιά.

Να σηµειωθεί ότι σήµερα το κόστος λειτουργίας των ΤΟΜΥ κυµαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αναµένεται να αυξηθεί µε βάση την έναρξη λειτουργίας νέων Μονάδων. Κατά τα άλλα, τις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται να κλείσει και το θέµα των νέων συµβάσεων των ειδικών γιατρών µε τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι διαπραγµατεύσεις του υπουργείου Υγείας και µε το νέο ∆Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είναι σε εξέλιξη. Οι αµοιβές Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προτείνει 10 σηµεία στους εκπροσώπους των γιατρών σχετικά µε το πώς θα αµείβονται όσοι θα κάνουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ για να παράσχουν δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισµένους.

Προσώρας οι γιατροί φαίνεται ότι έχουν ακόµη αντιρρήσεις, κυρίως µε το γεγονός ότι τα κονδύλια θα κατανέµονται ανά περιοχή και ανά ειδικότητα. «Βασική µας επιφύλαξη είναι τι θα γίνει αν τα κονδύλια εξαντληθούν σε µια περιοχή. Πάντως είµαστε σε φάση διαπραγµάτευσης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει σκοπό να καταθέσει ολοκληρωµένη πρόταση για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα, στη βάση µιας νέας αντιµετώπισης των θεµάτων υγείας» λέει στο «Εθνος» ο γ.γ. του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου.

ΤΟΜΥοικογενειακός γιατρόςΕΟΠΥΥ