Υγεία | 14.03.2024 16:34

Stress Echo για τον έλεγχο της στεφανιαίας νόσου

Newsroom

Γράφει ο: Στέφανος Καραγιάννης (Καρδιολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηχοκαρδιολογίας, Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών)

Το Stress Echo, ως τεστ για τον έλεγχο της στεφανιαίας νόσου, είναι μια εξέταση γρήγορη και αποτελεσματική, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία των υπερήχων για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας σε συνθήκες φόρτισης-κόπωσης.

Είναι μια εξέταση που δίνει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την συνολική όσο και για την τμηματική λειτουργία του μυοκαρδίου, ελέγχοντας τόσο την κίνηση όσο και την πάχυνση αυτού. Ως λειτουργικό διαγνωστικό τεστ, αποτελεί πλέον εξέταση πρώτης εκλογής (κλάση Ι) για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου, σε αντίθεση με το απλό τεστ κόπωσης (κλάση ΙΙb). Επιπλέον, σε περίπτωση που τα ευρήματα της αξονικής στεφανιογραφίας (κλάση Ι) δείχνουν στενώσεις<90% stress="" echo="" p="">

Τα παραπάνω αποτελούν οδηγίες, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την διερεύνηση της Στεφανιαίας Νόσου.

Σε γενικές γραμμές, το Stress Echo διενεργείται με δύο κυρίως τρόπους:

Α. Stress echo με δοβουταμίνη (Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφική Μελέτη) 

Η εξέταση γίνεται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο φόρτισης με δοβουταμίνη, χορήγησης ηχοαντιθετικού μέσου (ειδικού σκιαγραφικού) και χορηγώντας στο τέλος β-αναστολέα ενδοφλεβίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται και ατροπίνη ενδοφλεβίως.

Αποτελεί εξέταση εκλογής για γυναίκες και άνδρες η οποία προσφέρει:

  • Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ένα ή περισσότερα αγγεία, σε ασθενείς με υποψία ή γνωστή στεφανιαία νόσο.
  • Πλήρη έλεγχο βιωσιμότητας ή και παρακολούθησης του μυοκαρδίου σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο και προηγούμενο έμφραγμα 
  • Αναλυτική πρόγνωση ασθενών με γνωστή ή όχι στεφανιαία νόσο όπως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με νεφρική δυσλειτουργία, με υπέρταση και με αυξημένη χοληστερόλη.
  • Ολοκληρωμένο προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιολογικές ή μη επεμβάσεις.

Β. Stress echo με εργομετρικό ποδήλατο

Η εν λόγω εξέταση διενεργείται για τη διερεύνηση βαλβιδοπαθειών και υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, για έλεγχο βιωσιμότητας του μυοκαρδίου, αλλά και για την πρόγνωση των ασθενών.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διερεύνηση ανεξήγητης δύσπνοιας (λαχάνιασμα) στην εύκολη κόπωση ή και σε ηρεμία.

Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για τη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου.

Πλεονεκτήματα

Το Stress Echo διακρίνεται για πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Αποφεύγεται η χορήγηση ραδιενεργού φαρμάκου στον ασθενή, όπως θα συνέβαινε με το σπινθηρογράφημα, καθιστώντας το Stress Echo απολύτως ασφαλές ως προς την εκπομπή ραδιενεργού υλικού.
  • Έτσι δεν χρειάζεται ο εξεταζόμενος να αποφύγει την επαφή με παιδιά και εγκύους, ενώ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί άλλη τουαλέτα για 3 τουλάχιστον ημέρες, όπως στην περίπτωση του σπινθηρογραφήματος.
  • Το σκιαγραφικό, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί, δεν μεταβολίζεται στους νεφρούς, συνεπώς δεν χρειάζεται ο ασθενής να κάνει προετοιμασία με λήψη υγρών πριν ή μετά την εξέταση, καθιστώντας την εξέταση εκλογής ακόμη και σε ασθενείς με ήπια ή και σοβαρότερη νεφρική ανεπάρκεια.
  • Σαν δοκιμασία φόρτισης-κόπωσης που είναι, έχει τον αμελητέο κίνδυνο που θα είχε ένα απλό τεστ κόπωσης.
  • Μετά το τέλος της εξέτασης ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καθημερινή του δραστηριότητα.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο καρδιολόγο με πιστοποίηση στη συγκεκριμένη εξέταση και φυσικά με την βοήθεια έμπειρου νοσηλευτή/νοσηλεύτριας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μηχανήματα υπερήχων τελευταίας γενιάς, ενώ και το εργαστήριο που πραγματοποιείται πρέπει να είναι πιστοποιημένο.

Χάρη στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις υποδομές του προτύπου καρδιολογικού Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων, «Athens Heart Center», και σε συνεργασία με πρωτοπόρους και κορυφαίου επιπέδου καρδιολόγους, η διερεύνηση και αντιμετώπιση κάθε καρδιολογικού προβλήματος μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και το βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

καρδιάΙατρικό Αθηνώνειδήσεις τώρακαρδιολόγος