Το κουπόνι «πληγώνει» γονείς και παιδιά
Δήμητρα ΕυθυμιάδουTελειωμό δεν φαίνεται να έχει η ταλαιπωρία για τους γονείς παιδιών που χρειάζονται φροντίδα μέσω Ειδικής Αγωγής, καθώς ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να «κουρεύει» τη δαπάνη.
Αποτέλεσμα είναι οι θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής να συνεχίζουν και αυτοί να αρνούνται τη λήψη των vouchers (κουπόνια), μέσω των οποίων προσπαθεί να τους πληρώνει ο Οργανισμός για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους ασφαλισμένους, με τις νέες συμβάσεις που προτείνει. Αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι ειδικότητες της Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγοι, εργοθεραπευτές κ.λπ.) ακολουθούν κοινή γραμμή και όπως διατυπώνεται από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, δεν προτίθενται να δεχθούν πληρωμές με κουπόνια.
«Περικοπές 30%»
Αλλωστε, οι κλάδοι σημειώνουν πως στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι με τον νέο τρόπο αποπληρωμής τους να περικόψει περαιτέρω τη δαπάνη κατά 30%. Σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού: «Για πρώτη φορά προωθείται με κάθε μέσο πολλαπλό “κούρεμα” στη δαπάνη για την ειδική αγωγή. Ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και μειώνεται αυθαίρετα κατά 30% χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού».
Κατά τους θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής, το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή είναι το περιβόητο voucher-κουπόνι. Πρόκειται για το χαρτί που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον Οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο. Βέβαια, οι θεραπευτές τονίζουν πως είναι άγνωστο τελικώς τι ποσό θα εισπράττουν, καθώς αναφέρουν ότι «το κουπόνι αυτό έχει απροσδιόριστη αξία, διότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό “ψαλίδι” με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback)».
Στο μεταξύ, όμως, φαίνεται ότι ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, παρουσιάζει «κουρεμένες» και τις συνεδρίες τις οποίες δικαιούται κάθε παιδί.
Θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων είναι αποφασισμένοι να μη δεχθούν κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις αγωγές των παιδιών τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό
Σύμφωνα με τα μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής: «Μια ακόμη εκδοχή του EKΠΥ φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτημα που εκδόθηκε, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.ά.».
Πάντως, με τη συνέχιση της κόντρας θεραπευτών - ΕΟΠΥΥ, θύματα είναι για άλλη μια φορά τα παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή, αλλά και οι γονείς τους που ακόμη κινούνται σε ένα θολό τοπίο. Αλλωστε, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής όλων των κλάδων ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς θα συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. «Κανείς δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να εξαναγκάσει ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές να συμβληθούν με έναν κρατικό φορέα, έστω και εμμέσως και με όρους άκρως επαχθείς. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο κλάδος μας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων, είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Οι προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μόνο η αρχή» αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.
- Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- «Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
- Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
- Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις