Υγεία|15.07.2024 15:48

Oropouche: Συναγερμός και στην Ευρώπη για τον ιό που μεταφέρουν ταξιδιώτες

Newsroom

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό Oropouche, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια και είναι κοινή στη Λατινική και Νότια Αμερική.

Η Ιταλία ανέφερε το πρώτο κρούσμα του πυρετού Oropouche, στις 15 Ιουνίου. Συνολικά, έχουν ανιχνευτεί τρία έκτοτε στη χώρα και άλλα τόσα στην Ισπανία.

Ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε στην Ιταλία είχε επιστρέψει πρόσφατα από ταξίδι στην Καραϊβική, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, επικαλούμενη τις αρχές δημόσιας υγείας.

Απότομη αύξηση στα κρούσματα φέτος

Η νόσος του ιού Oropouche μεταδίδεται με τα τσιμπήματα μολυσμένων σκνιπών και κουνουπιών. Αν και η ασθένεια κυκλοφορεί εδώ και καιρό στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Καραϊβική, σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε απότομη αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων φέτος.

Η Βραζιλία έχει αναφέρει περισσότερα από 5.500 κρούσματα το 2024, σε σύγκριση με περίπου 840 κρούσματα το 2023. Η ασθένεια εξαπλώνεται επίσης σε χώρες που δεν έχουν ανιχνεύσει ποτέ στο παρελθόν κρούσματα του πυρετού Oropouche.

Στις 11 Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανέφερε το πρώτο κρούσμα στην Κούβα. «Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση της νόσου στη χώρα, επομένως, ο πληθυσμός είναι πιθανότατα ιδιαίτερα ευαίσθητος και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εντοπιστούν επιπλέον κρούσματα», σημειώνεται στην έκθεση.

Παρόμοια με του δάγκειου πυρετού τα συμπτώματα

Ο πυρετός Oropouche προκαλείται από τον ιό Oropouche, ο οποίος μεταδίδεται συχνότερα με το τσίμπημα της σκνίπας Culicoides paraensis.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με τον δάγκειο πυρετό και συνήθως αρχίζουν μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ημερών μετά το τσίμπημα. Η έναρξη είναι αιφνίδια και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πόνο, ρίγη, δυσκαμψία των αρθρώσεων και μερικές φορές ναυτία και εμετό.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε περίπου επτά ημέρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα σοβαρά κρούσματα είναι σπάνια.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντιιική θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

ιόςΙταλίαειδήσεις τώρακουνούπιαταξιδιώτεςΙσπανία