Υγεία|23.07.2024 09:00

Κορυφαία θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων με την Ρομποτική Χειρουργική

Newsroom

Η γυναικολογία αποτελεί μία από τις ειδικότητες όπου η ρομποτική χειρουργική Da Vinci βρίσκει ιδανική εφαρμογή, διασφαλίζοντας τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για τις ασθενείς, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα γυναικολογικά προβλήματα όπου η λαπαροσκοπική χειρουργική παρουσιάζει τεχνικούς περιορισμούς.

Πλέον, στη χώρα μας πραγματοποιείται το σύνολο των καινοτόμων γυναικολογικών επεμβάσεων για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις, με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας να είναι εφάμιλλη των πλέον προηγμένων χωρών παγκοσμίως. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η επιστροφή εξειδικευμένων ιατρών από το εξωτερικό, καθώς και η επένδυση των ιδιωτικών κλινικών στη ρομποτική χειρουργική. Εκτιμάται ότι έως το 2030, στην Ευρώπη, περίπου το 1/3 των επεμβάσεων θα πραγματοποιείται με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων.

Γιατί είναι το μέλλον της γυναικολογίας στην ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική, με τα εξελιγμένα εργαλεία και την τρισδιάστατη απεικόνιση, παρέχει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διαχειρίζεται τους ιστούς με απόλυτη ακρίβεια, επιτυγχάνοντας ελάχιστη απώλεια αίματος, μειωμένες συμφύσεις και άριστα αποτελέσματα. Επίσης οι τομές στην κοιλιά της ασθενούς είναι όλο και πιο μικρές και δεν ασκούνε καθόλου πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, τη μειωμένη χρήση αναλγητικών και τη συντομότερη νοσηλεία.

Ποιες γυναικολογικές παθήσεις θεραπεύονται πλέον καλύτερα με την ρομποτική χειρουργική;

  • Κολπικές αιμορραγίες, κοιλιακός πόνος, υπερπλασία ενδομητρίου, όγκοι των ωοθηκών

Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και εμφανίζουν συμπτώματα λόγω παθολογίας της μήτρας (ινομυώματα, αδενομύωση, ανεξήγητες αιμορραγίες) ή των ωοθηκών, μπορούν να θεραπευτούν με την αφαίρεση των γυναικολογικών οργάνων. Η ρομποτική χειρουργική μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε την υστερεκτομή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με την ασθενή να κινητοποιείται πλήρως, λίγες ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς τη χρήση αναλγητικών. Επιπλέον, καθίστανται εφικτές δύσκολες υστερεκτομές σε περιπτώσεις υπερμεγεθών μητρών ή υπέρμετρης παχυσαρκίας.

  • Πρόπτωση πυελικών οργάνων (πρόπτωση μήτρα, κυστεοκήλη, ορθοκήλη)

Με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόπτωση των πυελικών οργάνων, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνικές με χρήση φυσικών ιστών ή συνθετικών πλεγμάτων, διατηρώντας παράλληλα τη μήτρα ακέραιη. Επιπλέον, η πρόσθια κολπορραφία, δηλαδή η ανόρθωση της ουροδόχου κύστης σε περιπτώσεις κυστεοκήλης, μπορεί να πραγματοποιηθεί ρομποτικά, χωρίς τομές στον κόλπο, μια τεχνική που εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως. Η ρομποτική χειρουργική ακριβείας προσφέρει στις ασθενείς άριστα αποτελέσματα χωρίς υποτροπές, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

  • Γυναικολογικός καρκίνος

Η ρομποτική χειρουργική, στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, παρέχει τη δυνατότητα για ακριβείς, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Ενδεικτικά, στον καρκίνο του ενδομητρίου, η ρομποτική βιοψία λεμφαδένα φρουρού επιτρέπει την αποφυγή εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών όπως το λεμφοίδημα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ογκολογική ασφάλεια της επέμβασης.

  •  Ινομυώματα μήτρας

Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την αφαίρεση πολλαπλών και ευμεγεθών ινομυωμάτων, καθώς και την ακριβή αναδόμηση της μήτρας, προσφέροντας στους ασθενείς όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, σε ενισχυμένη μορφή.

  • Υπογονιμότητα

Ασθενείς με υπογονιμότητα λόγω ινομυωμάτων, ενδομητρίωσης ή συμφύσεων από προηγηθείσα λοίμωξη, που χρήζουν σαλπιγγοπλαστικής, μπορούν να αντιμετωπισθούν πλέον με απόλυτη ακρίβεια καθώς απαιτείται άριστη συρραφή ώστε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Ενδομητρίωση

Ιδιαίτερα σε προχωρημένη ενδομητρίωση που παρουσιάζεται εν τω βάθει νόσος με διήθηση γειτονικών οργάνων μπορούμε με την ρομποτική χειρουργική να πετύχουμε πλήρη καθαρισμό της νόσου με το πρώτο χειρουργείο και να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες πλήρης ίασης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ρομποτική χειρουργική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στον χειρουργό, ο οποίος χειρίζεται τα ρομποτικά συστήματα και εφαρμόζει τις κατάλληλες τεχνικές για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης.

Ο Γεώργιος Γήτας, επίσημα πιστοποιημένος για τη χρήση του συστήματος Da Vinci, διετέλεσε επί σειρά ετών, διευθύνων του Κέντρου Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lubeck της Γερμανίας, πραγματοποιώντας πολύπλοκες επεμβάσεις με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite Campus Mitte του Βερολίνου, όπου καθιέρωσε τη ρομποτική χειρουργική στο γυναικολογικό τμήμα. Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστήμιο του Kiel Γερμανίας, ένα ξακουστό κέντρο που γέννησε τη ενδοσκοπική χειρουργική. Από το 2023 διατελεί διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης όπου οι Ελληνίδες μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου κάνοντας χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνικών.

Μάθετε περισσότερα για το πώς η ρομποτική χειρουργική μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες, ελάχιστα επεμβατικές, λύσεις για ένα ευρύ φάσμα γυναικολογικών παθήσεων, στο www.gitas.gr.

γυναικολόγοςρομποτικήχειρουργική επέμβασηειδήσεις τώρα