Υγεία|22.07.2024 06:36

Το ΕΣΥ αλλιώς – Επισήμως με ιδιωτικά ιατρεία οι γιατροί του δημοσίου και απασχόληση σε ιδιωτικές κλινικές και εταιρείες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ξεκίνα και επισήμως το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ αφού εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Η σχετική απόφαση έχει δημοσιευτεί και μαζί της αλλάζει και ο χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εδώ και 40 χρόνια απαγόρευε την παράλληλη εργασία των γιατρών που είχαν σχέση αποκλειστικής απασχόλησης με το δημόσιο.

Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να δώσει το πράσινο φως στο επιστημονικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας αλλά και των άλλων δομών του Δημοσίου να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλάζει πλήρως πια τον χαρακτήρα του ΕΣΥ το οποίο μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μεικτό σύστημα.

Παρότι ο υπουργός Υγείας επικοινωνιακά προωθεί τη συγκεκριμένη αλλαγή ως μία «μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας», στην πράξη αναμένεται να επηρεάσει τη σχέση των ασθενών με το Δημόσιο.

Και αυτό διότι υπάρχουν οι κίνδυνοι οι γιατροί που θα ασκούν ιδιωτικό έργο να κατευθύνουν εντέχνως τους πολίτες προς τις ιδιωτικές δομές ώστε να έχουν οικονομικό όφελος. Κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη ωστόσο πρόκειται για μία αλλαγή που θα μετατρέψει το ΕΣΥ σε έναν ελκυστικό φορέα και έτσι θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς για να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αμφίβολες δικλείδες ασφαλείας

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεσμοθέτησε κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας στο ιδιωτικό έργο των γιατρών, οι δικλείδες αυτές δεν φαίνεται να μπορούν να διασφαλίσουν το συμφέρον των ασθενών στη χώρα μας.

Οι απαγορεύσεις σχετικά με το ποιους ασθενείς θα μπορούν να εξετάζουν ή να χειρουργούν οι γιατροί του ΕΣΥ κατά την άσκηση του ιδιωτικού τους έργου, είναι:

α. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεομένη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο Ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

β. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση η παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωράριού, λειτουργιάς του νοσοκομείου, καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργιάς του Κέντρου Υγειάς, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Όσον αφορά στην ομαλή κατάρτιση του προγράμματος των εφημέριων δύναται, πριν τη χορήγηση της εν λόγω άδειας, να ζητείται η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, η οποία δεν είναι δεσμευτική.

γ. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση η παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρειών που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγειάς,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

δ. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας, πλην της κανονικής.

ε. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.

στ. Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά? που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μεγίστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.

Ως ελάχιστο όριο παραγωγικότητας ορίζεται το ισχύον κατά την υποβολή της πρώτης αιτήσεως για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου. Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του νοσοκομείου ή ο Διοικητής της ΥΠΕ είναι υπεύθυνος για τη διαρκή και κατ ελάχιστον ανά μήνα, παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητας.

ζ. Να μην συνεργάζεται, κατά την παροχή του ιδιωτικού έργου, με οποιαδήποτε σχέση, ο αιτών με προμηθεύτριες εταιρείες των Δημοσιών Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. ή Κέντρων Υγειάς ή άλλες με αυτά διασυνδεόμενες Μονάδες.

Όμως παρότι έχουν θεσπιστεί οι απαγορεύσεις για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, είναι άγνωστο πως ο διοικητής ενός νοσοκομείου θα μπορεί να ελέγξει εάν ένας γιατρός του Δημοσίου εργάζεται για παράδειγμα σε μία προμηθεύτρια εταιρεία που διαθέτει τα υλικά της στη δημόσια μονάδα. Άλλωστε στα νοσοκομεία μπαίνουν καθημερινά χιλιάδες αναλώσιμα είδη και φάρμακα και παραμένει αμφίβολο πως θα ελεγχθεί εάν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.

ΕΣΥιδιωτικές κλινικέςειδήσεις τώραγιατροίΆδωνις Γεωργιάδης