Υγεία|22.07.2024 22:15

Σύνδρομο του πολέμου του Κόλπου: Επιστήμονες βρήκαν απάντηση για την μυστηριώδη ασθένεια

Newsroom

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ίσως βρήκαν την απάντηση σε ένα μυστήριο δεκαετιών. Για το ποια είναι η πιθανή αιτία της  ασθένειας που προσβάλλει 1 στους 3 βετεράνους που υπηρέτησαν στον πόλεμο του Κόλπου.

Η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα στους εκατοντάδες βετεράνους που πάσχουν από την ασθένεια του πολέμου του Κόλπου, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική θεραπευτική αγωγή και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Από το 1994 είχε ξεκινήσει έρευνα - Ποια είναι τα συμπτώματα των στρατιωτικών 

Ο πόλεμος του Κόλπου ήταν μια διεθνής σύγκρουση το 1990 και το 1991 που προκλήθηκε από την εισβολή των Ιρακινών στο Κουβέιτ το 1990. Σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιωτικοί από 41 διαφορετικές χώρες ενεπλάκησαν στη μάχη, όπου εκτέθηκαν σε μια σειρά χημικών και βιολογικών πολεμικών παραγόντων.

Το 1994, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ξεκίνησαν έρευνα μετά την αναφορές από βετεράνους του Πολέμου του Κόλπου σχετικά με μια ανεξήγητη ασθένεια.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν επαναλαμβανόμενα εξανθήματα, διάρροια, μυϊκό πόνο, γνωστικά προβλήματα και κόπωση.

Τι ανακάλυψαν 30 χρόνια μετά οι επιστήμονες 

Τριάντα χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη λεγόμενη νόσο του πολέμου του Κόλπου, αν και πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της έκθεσης σε συνδυασμό βιολογικών και χημικών πολεμικών παραγόντων και άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων από την εμπόλεμη περιοχή.

Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Griffiths εντόπισαν για πρώτη φορά έναν βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να ευθύνεται για τη μυστηριώδη ασθένεια, αναφέρει το Newsweek

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS One», η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως τα μόρια που εμπλέκονται στη μεταφορά ασβεστίου στα κύτταρα ήταν ελαττωματικά στους βετεράνους που έπασχαν από το σύνδρομο του πολέμου του Κόλπου. Το ασβέστιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική σηματοδότηση, συμβάλλοντας στη ρύθμιση μιας σειράς βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής συστολής, της νευρικής λειτουργίας και της έκκρισης ορμονών.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι βετεράνοι του Πολέμου του Κόλπου μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την έκθεσή τους σε συγκεκριμένους επικίνδυνους παράγοντες κατά τη διάρκεια της θητείας τους», αναφέρει επιστήμονας. «Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κυτταρικές δομές μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι ευαίσθητες και ευάλωτες σε αυτούς τους παράγοντες, προκαλώντας ελαττωματική κυτταρική λειτουργία» πρόσθεσε.

Τώρα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.

συμπτώματαΚόλποςέρευναειδήσεις τώραπόλεμοςασθένεια