Υγεία|23.07.2024 09:41

Συνέπειες για τους ασθενείς: Τι θα προκαλέσει η αποπομπή ιδιωτών γιατρών και η διακοπή της συνταγογράφησης

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέες δυσκολίες στους ασθενείς στις άγονες περιοχές αναμένεται να φέρει η απόφαση του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη την οποία προωθεί με διάταξη σε νομοσχέδιο, να κόβεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και να διακόπτεται και η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που δεν δεχτούν να συνεργαστούν με το ΕΣΥ.

Η απόφαση αυτή του υπουργού υγείας αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς εάν εφαρμοστεί στην πράξη θα έχουν δυσκολία να βρουν ακόμη και μία απλή συνταγή για φάρμακα.

Να υπενθυμιστεί ότι με διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση προβλέπεται ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα αρνηθούν να συνεργαστούν με τα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή να κάνουν εφημερίες και να εξυπηρετούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), θα αποπέμπονται από τον ΕΟΠΥΥ ενώ αν δεν είναι συμβεβλημένοι θα παύουν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου υγείας οι ποινές αυτές αφορούν ουσιαστικά σε περίπου 100 ιδιώτες γιατρούς που δραστηριοποιούνται με συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές.

Ταυτόχρονα όμως μετά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να συνεργαστούν ιδιώτες γιατροί με το ΕΣΥ, μόνο 12 ελευθεροι επαγγελματίες δέχτηκαν να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία και να εργαστούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα στο Ρέθυμνο με βάση τοπικές ιστοσελίδες, φέρεται να δέχτηκε και ιδιώτης γιατρός ετών 80 να εργαστεί στο Νοσοκομείο.

Νέες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τους ασθενείς. Οι πολίτες που ζουν σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες, αφού οι δημόσιες δομές έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Στην περίπτωση αυτή θα πληρώνουν κανονικά τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς χωρίς όμως να μπορούν να έχουν την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ αλλά και χωρίς να μπορούν να λάβουν συνταγές φαρμάκων, αφού οι γιατροί θα έχουν αποκλειστεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες και θα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να πάρουν τις συνταγές για τα φάρμακα τους.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήταν επιφυλακτική στο να επιβάλει αυτές τις ποινές στην περίπτωση που δεν έβρισκε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ.

Συζητήσεις και... κίνητρα

Πάρ’ αυτά οι συζητήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους συνεχίζονται παρά τις αντιρρήσεις του ιατρικού κόσμου για τις χαμηλές αμοιβές που δίνει το υπουργείο υγείας στους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα στις δημόσιες δομές. Γι’ αυτό εξάλλου και σε πολλές περιπτώσεις προκηρύσσονται θέσεις αλλά οι γιατροί δεν δείχνουν ενδιαφέρον λόγω των περιορισμένων μισθών.

Να σημειωθεί ότι τα νέα οικονομικά κίνητρα που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα θεσμοθετήσει για τους γιατρούς ώστε να πηγαίνουν στις άγονες περιοχές, αναμένεται να ξεκινήσουν να δίνονται από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, κι ενώ βέβαια θα έχει ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

νοσοκομείαασθενείςγιατροίΆδωνις ΓεωργιάδηςΕΟΠΥΥΕΣΥ