Υγεία|30.07.2024 04:00

Τελικά τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία; Ερευνητές δίνουν 5 tips για δυστυχισμένους πλούσιους

Newsroom

Μπορούν τα λεφτά να αγοράσουν την ευτυχία; Αυτό είναι ένα αιώνιο ερώτημα που έχουν αναλύσει φιλόσοφοι, οικονομολόγοι και ψυχολόγοι.

«Η αντίληψη πως τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία είναι προφανώς ψευδής», δήλωσε η κοινωνική ψυχολόγος Elizabeth Dunn σε podcast του CNN.

Η Dunn, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, διεξάγει έρευνες που εστιάζουν, εν μέρει, στην απόλαυση που προσφέρουν τα χρήματα.

«Αν ακούσετε κάποιον να λέει ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, πείτε του να δοκιμάσει να χαρίσει μερικά από αυτά», αναφέρει.

Τι έχουν δείξει μελέτες 

Μια μελέτη από τον Σεπτέμβριο του 2010 υποστήριξε ότι η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα έως ότου αυτό φτάσει ένα ορισμένο όριο (περίπου 75.000 δολάρια). Μετά από αυτό το ποσό, τα ποσοστά ευτυχία πέφτουν.

Ωστόσο, νεότερη μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι η αποκλιμάκωση της ευτυχίας συμβαίνει κυρίως στους λιγότερο ευτυχισμένους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο ευτυχισμένος είσαι και πόσα χρήματα έχεις, επιστρέφεις στο βασικό επίπεδο ευτυχίας σου μετά από μια θετική ή αρνητική εμπειρία, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Πρόκειται για μια έννοια γνωστή ως ηδονική προσαρμογή.

Προσαρμοζόμαστε σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, η χαρά που έχεις από την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου ή την αύξηση του μισθού εξανεμίζεται μετά από λίγο καιρό και απλά γίνεται κανονικότητα», εξηγεί η ειδικός.

Πώς θα σας κάνουν πιο χαρούμενους τα χρήματα 

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν αύξηση στο εισόδημά τους, ή ας πούμε μια μεγάλη απροσδόκητη περιουσία, γίνονται σίγουρα πιο ευτυχισμένοι», τονίζει.

Μάλιστα, εάν έχετε λεφτά και νιώθετε δυστυχισμένοι, η ψυχολόγος δίνει πέντε συμβουλές για το πώς θα απολαύσετε τον πλούτο και θα γίνεται και χαρούμενοι.

Αγοράστε εμπειρίες, όχι αγαθά

Ως επί το πλείστον, η χαρά από την αγορά νέων πραγμάτων εξανεμίζεται αρκετά γρήγορα, αλλά οι εμπειρίες, οι οποίες είναι παροδικές από τη φύση τους, παραδόξως παρέχουν έναν διαρκή βαθμό χαράς, αναφέρει η Dunn.

«Έτσι, αγοράζοντας ταξίδια και πηγαίνοντας σε εστιατόρια, μπορούμε στην πραγματικότητα να αποκτήσουμε περισσότερη ευτυχία από ό,τι αγοράζοντας υλικά πράγματα, από καναπέδες και σπίτια», συμβουλεύει.

Κάντε το κέρασμα

Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε την ηδονική προσαρμογή είναι να κάνετε αυτά που αγοράζετε, ξεχωριστά.

«Μην αγοράζετε συνέχεια πράγματα που σας αρέσουν χωρίς καν να το σκέφτεστε. Αντίθετα, σκεφτείτε ακόμη και να κάνετε ένα διάλειμμα από τα πράγματα που σας αρέσουν, και αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερη ευτυχία από αυτά», επισημαίνει η ειδικός.

Αγοράστε χρόνο

Πληρώστε για μια υπηρεσία για να χαρίσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο, συνέχισε.

«Νομίζω ότι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να σκεφτείτε αν υπάρχει μια εργασία που τρέμετε, ή κάτι που απλά μισείτε να κάνετε. Και αν ναι, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε χρήματα για να το αποφύγετε αυτό;».

Η Dunn δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε ότι η αγορά χρόνου είναι ένας σπουδαίος και ανεκμετάλλευτος τρόπος για να μετατρέψετε τα χρήματα σε ευτυχία.

Πλήρωσε τώρα, κατανάλωσε αργότερα

Η καθυστερημένη ικανοποίηση σας κάνει να ξεχνάτε (σχεδόν) το κόστος. «Όταν πληρώνουμε προκαταβολικά και καθυστερούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι, μπορούμε να απολαύσουμε σαν να ήταν δωρεάν», συμβουλεύει επίσης.

Να προσφέρετε στους άλλους

Η τελευταία συμβουλή της ειδικού είναι να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα όχι μόνο για εσάς αλλά και να προσφέρετε στους άλλους.

«Μπορείτε, να δώσετε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις; Να βγάλεις έναν φίλο για δείπνο; Να βοηθήστε έναν ξένο με κάποιο μικρό, απροσδόκητο τρόπο;», λέει και επισημαίνει πως το να ξοδεύετε χρήματα για τους άλλους μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την ευτυχία σας.